Newsroom

Newsroom

Αποκλειστικό: Το e-mail της τρόικας με το οποίο ζητά απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Του Βαγγέλη Τριάντη Μείζον θέμα για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εγείρει το email της τρόικας το οποίο φέρνει στο…

Του Βαγγέλη Τριάντη

Μείζον θέμα για την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εγείρει το email της τρόικας το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το www.koutipandoras.gr. Πρόκειται για την αλληλογραφία μεταξύ του στελέχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Niko Hobdari και της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης του υπουργείου Παιδείας Αθηνάς Πλέσσας Παπαδάκη.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ, ζητά από την ελληνική πλευρά ούτε λίγο ούτε πολύ να άρει το προστατευτικό πλέγμα για τις απολύσεις των εκπαιδευτικών που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Μέχρι στιγμής το καθεστώς απασχόλησης των εκπαιδευτικών του ιδιωτικού τομέα βρισκόταν κάτω από την προστασία του νομοθετικού πλαισίου με ένα νόμο του 1977. Σύμφωνα με αυτόν, ένας εκπαιδευτικός δεν μπορούσε να απολυθεί στη μέση της σχολικής χρονιάς παρά μόνο εάν συνέτρεχαν σοβαροί λόγοι όπως για παράδειγμα πειθαρχικά παραπτώματα. Η λογική του νομοθέτη είχε να κάνει με το γεγονός ότι η παιδεία αποτελεί δημόσιο αγαθό και επομένως το ίδιο το Σύνταγμα προστάτευε την ιδιωτική εκπαίδευση.

Η τρόικα όμως είχε διαφορετική άποψη. Και για το λόγο αυτό ζήτησε με το συγκεκριμένο από την ελληνική πλευρά να άρει την κρατική προστασία πάνω στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το email φέρει ημερομηνία 5 Ιουλίου 2013. Λίγες μέρες μετά το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε μια εγκύκλιο κομμένη και ραμμένη στις επιταγές του ΔΝΤ και των ξένων δανειστών, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις. Όσα ζήτησε το ΔΝΤ η ελληνική πλευρά τα εκτέλεσε πιστά.

Το υπουργείο Παιδείας φαίνεται να εκτελεί ρητά τις εντολές των ξένων δανειστών σε βάρος των ελλήνων πολιτών και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι η εκπαίδευση. Μάλιστα σχετικό ρεπορτάζ παραθέτει αναλυτικά το HOT DOC που κυκλοφορεί την Πέμπτη 12/09/2013.

Αντισυνταγματική η εγκύκλιος

Η εκπαιδευτικοί του ιδιωτικού τομέα προσέφυγαν στο ΣτΕ. Εκεί η Επιτροπή Αναστολών με απόφασή της έκανε δεκτή την αίτηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) και ανέστειλε την εκτέλεση εγκυκλίου, μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αιτήσεως ακυρώσεως. Η εγκύκλιος έχει ξεσηκώσει σωρεία αντιδράσεων. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος είναι αντισυνταγματική.

Όπως επισημαίνει στο www.koutipandoras.gr ο συνταγματολόγος, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Γιώργος Κατρούγκαλος:

«Το σύνταγμα μάς προβλέπει ρητά στο άρθρο 16 παράγραφος 8 ότι τα σχετικά με την υπηρεσιακή κατάσταση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ρυθμίζονται με ειδικό νόμο. Αυτό γίνεται γιατί η ιδιωτική εκπαίδευση προστατεύεται ρητά ως δημόσιο αγαθό. Δεν επιτρέπεται, επομένως, να αντιμετωπίζονται τα ιδιωτικά σχολεία σαν απλές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αυτό και το Σύνταγμα το κατοχυρώνει και ο νόμος του 1977 ο οποίος, άλλωστε είναι νόμος της ΝΔ, Αυτός ο νόμος επιχειρήθηκε να καταργηθεί με απλή εγκύκλιο από το πραξικόπημα του καλοκαιριού, περιφρονώντας τόσο τη νομοθετική όσο και τη συνταγματική προστασία».

Καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τον αδερφό του πρωθυπουργού

Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα καταγγέλλουν τόσο την κυβέρνηση όσο και συγκεκριμένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης. Μεταξύ αυτών και ο αδερφός του πρωθυπουργού και πρόεδρος του κολλεγίου Αθηνών, Αλέξανδρος Σαμαράς.

‘Όπως αναφέρουν, συγκεκριμένη ομάδα επιχειρηματιών από το 2011 ζήτησε με σειρά υπομνημάτων από την τρόικα να παρέμβει και να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Και όλα αυτά με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας.

“Όσο και αν φαίνεται απίστευτο έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η πολιτική συγκυρία αν και η τρόικα πράγματι καταδυναστεύει όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου, και την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι μια τελείως διαφορετική εικόνα. Έχουμε μια συγκεκριμένη ομάδα επιχειρηματιών η οποία ζήτησε από το 2011 με σειρά υπομνημάτων από την τρόικα να παρέμβει και να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και βρήκε θερμό συμπαραστάτη μια πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ας μη ξεχνάμε μέσα στην ομάδα των επιχειρηματιών ανήκει και ο αδερφός του πρωθυπουργού Αλέξανδρος Σαμαράς ως πρόεδρος του κολλεγίου Αθηνών. Και η πολιτική ηγεσία σε πλήρη εναρμόνιση με τους ιδιοκτήτες συνεργάστηκε με την τρόικα στήνοντας ένα θέατρο του παραλόγου ώστε να αλλοιωθούν και να διαλυθούν οι εργασιακές μας σχέσεις. Δε ζήτησε τρόικα τίποτα και άλλωστε δεν θα μπορούσε να ζητήσει διότι η ευρωπαϊκή πραγματικότητα λέει το εξής: Ότι η ιδιωτική εκπαίδευση σε όλες τις χώρες της ΕΕ είναι κρατικά επιτηρούμενη. Είναι ρουσφέτι που ζήτησαν οι εργοδότες και το υπουργείο Παιδείας κατ εντολή του κ. Αλέξανδρου Σαμαρά και των υπόλοιπων σχολαρχών. Χρησιμοποιούν την τρόικα ως άλλοθι τάχα μου ότι εμείς δεν θέλαμε να το κάνουμε αλλά μας το επιβάλλουν, το οποίο δεν είναι έτσι. Οι ίδιοι έχουν επιλέξει να ασκήσουν αυτή την πολιτική”, επισημαίνει στο www.koutipandoras.gr, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χριστόπουλος.

Δείτε το mail της τρόικας


Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

ξοφασκια

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής, την παράταση χρήσης του ΟΑΚΑ από την Ελληνική Ομοσπονδία…

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Καρυστιανού 1

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento στους ισχυρισµούς της εισαγγελέα του Αρειου Πάγου, η…

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Κασσελάκης

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Στο μήνυμα του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι σε όλες τις αφηγήσεις του είναι…

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

olympiaki floga

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

Όπως καταγγέλλει δημόσια ο Αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος που εργάζεται επί 20…

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

dubai kakokairia arthrou

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

Περίπου 60 Έλληνες από διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο μην μπορώντας να…