Newsroom

Newsroom

Με στόχο να καταγράφεται και να καταγγέλλεται η αστυνομική αυθαιρεσία

Την πρώτη της συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα Τετάρτη, η Κίνηση Ενάντια στην Αστυνομική Αυθαιρεσία και τα Βασανιστήρια, μια νεοσύστατη οργάνωση,…

Την πρώτη της συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα Τετάρτη, η Κίνηση Ενάντια στην Αστυνομική Αυθαιρεσία και τα Βασανιστήρια, μια νεοσύστατη οργάνωση, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό να καταγράφει και να καταγγέλλει την αστυνομική αυθαιρεσία.

Μαρτυρίες που συγκλονίζουν
Ο 31χρονος Δημήτρης Κοπανάς, πρώην κρατούμενος, περιέγραψε τα φρικτά βασανιστήρια που βίωσε την περίοδο κατά την οποία κρατείτο.

«Όποτε άλλαζε η βάρδια της αστυνομίας με χτυπούσαν αλύπητα. Δεν άφηναν να με δουν οι δικοί μου. Σπασμένα δόντια, μώλωπες παντού σε όλο το πρόσωπο. Όταν με είδε ο δικηγόρος μου την 6η μέρα, ζήτησε εξηγήσεις. Είπαν ότι πήγα να αποδράσω παρότι ήμουν κλειδωμένος και δεμένος πισθάγκωνα και για να μην με πυροβολήσουν με έριξαν από τις σκάλες.

Στη φυλακή ζήτησαν να γδυθώ να σκύψω να βήξω και ο δεσμοφύλακας κοίταγε τα γεννητικά μου όργανα. Με χτύπησαν γιατί δεν έσκυψα και δεν έβηξα. Στη φυλακή έχω δει ανθρώπους να βασανίζονται, κυρίως αλλοδαπούς. Ένας είχε πέσει σε κώμα από το πολύ ξύλο και την επόμενη μέρα ο αρχιφύλακας Λαμπράκης φώναξε ένα συμπατριώτη του κρατούμενο και είπε: “Αν ζητηθούν εξηγήσεις θα πεις ότι είχες διαφορές μαζί του και ότι τον χτύπησες εσύ και δεν θα περάσεις πειθαρχικό”.

Είχα αμμώδη πέτρα στα νεφρά και χτυπούσα την πόρτα στις 12.30 για να πάω νοσοκομείο. Και επειδή τους σήκωσα από τον καφέ 5 δεσμοφύλακες μου ξεκινάνε ξυλοδαρμό και μου φώναζαν “νοσοκομείο θες, στο νοσοκομείο θα σε στείλουμε” και όντως με έστειλαν. Διατάχθηκε ΕΔΕ. Αλλά ΕΔΕ σημαίνει δεν είδα.

Να σας πω και για τα Μπλε Κελιά του ψυχιατρείου. Είναι ένας χώρος δύο επί δύο, μπλε αφρολέξ παντού, 3 μέτρα ύψος, και κλιματιστικό. Για 15 λεπτά κρύος αέρας, ο κρατούμενος γυμνός, και από το κρύο στο φουλ ζεστό και σε κρατάνε 2 ή 3 μέρες, μέχρι να γίνεις “ καλό παιδί”. Σου ανοίγουν την πόρτα, σου πετάνε μια πλαστική καραβάνα για να φας στο χέρι, χωρίς πιρούνι. Βρέθηκα για 4 μέρες στα Μπλε Κελιά, επειδή αρνήθηκαν τον ενδοσωματικό έλεγχο».

Ο δημοσιογράφος, Παύλος Καλυδιανός, ο οποίος ως πολιτικός κρατούμενος βασανίσθηκε κατά τη διάρκεια της Χούντας είπε: «Όταν από τα κρατητήρια πηγαίναμε στη φυλακή και συζητάγαμε λέγαμε ότι με την πτώση της δικτατορίας δεν θα συνεχίσουν τα βασανιστήρια. Ήμασταν αισιοδοξοι. Τα βασανιστήρια δεν σταμάτησαν ποτέ. Δεν αλλάζουν τα πράγματα στη νοοτροπία της εξουσίας», ενώ ο Γιάννης Μουζάλας, μέλος των Γιατρών του Κόσμου, επεσήμανε «νομίζω ότι ξέραμε πολύ καιρό ότι βασανίζονται στα τμήματα και τις φυλακές και δεν πολυμιλούσαμε ή μιλούσαμε για μεμονωμένα περιστατικά. Αυτό που μας κινητοποίησε είναι η προσπάθεια του οργανωμένου και έννομου κράτους να νομιμοποιήσει τα βασανιστήρια μέσα από τη δημοσίευση φωτογραφιών ιερόδουλων. Πρέπει να μιλήσουμε».

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο πατέρας του Δημήτρη Μπουρζούκου, ενός εκ των τεσσάρων συλληφθέντων του Βελβεντού της Κοζάνης. Ο Γιάννης Μπουρζούκος μετέφερε όσα του λέει ο 24χρονος γιος του μέσα από τις φυλακές.

«Σήμερα το παιδί μου μού είπε: ‘Δεν είμαστε εμείς, είναι κι οι τσιγγάνοι, οι φτωχοί, οι ανήμποροι. Όλοι αυτοί που δεν έχουν μικρόφωνο στο χέρι τους. Και αυτών ο βασανισμός είναι πολύ χειρότερος από αυτά που είδαμε στις εφημερίδες’», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μπουρζούκος.

Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε επίσης κείμενο υπογραφών, η συλλογή των οποίων συνεχίζεται, προκειμένου, όταν ολοκληρωθεί, να κατατεθεί στην επιτροπή δικαιωμάτων της Βουλής, στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στη European Committee for the Prevention of Torture και αλλού.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

w19 124741w20 110449w02 13302322 82031GADA EISODOS800 454

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Tην προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και…

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Αλέξης Κούγιας

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος του Γιάννη Καλλιάνου, μίλησε για την υπόθεση του θανάτου του πατέρα…

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

ypes3

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει το πραγματικό πρόσωπο της "αριστείας"…