Newsroom

Newsroom

Ταριχευτές για την εφτάψυχη γάτα του ΠΑΣΟΚ

Του Δημήτρη Μάρδα, καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε, λίγες ημέρες πριν από το πρόσφατο Συνέδριο του…

mardas

Του Δημήτρη Μάρδα, καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε, λίγες ημέρες πριν από το πρόσφατο Συνέδριο του κόμματος, να εμψυχώσει τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος. Έτσι, προκειμένου να πείσει και τους πιο προβληματισμένους οπαδούς του κόμματος, θεώρησε μάλλον εύστοχο να ταυτίσει την πορεία του ΠΑΣΟΚ με την πανέξυπνη –αρχαιοαιγυπτιακής προέλευσης– εφτάψυχη γάτα!.
Πολλοί, θεωρούσαν ότι το Κίνημα ζούσε την έκτη του ζωή ή μια πρότερη, πριν το πρόσφατο Συνέδριο. Ελπίζανε όμως από την άλλη, ότι ο ανανεωτικός αέρας του εν λόγω Συνεδρίου θα μετέθετε το τέλος της ζωής αυτής, οπότε το κόμμα θα ξεκολλούσε από το τέλμα του 5-7% της πρόθεσης ψήφου.

Ωστόσο, πρόσφατες εκλογικές δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν το αντίθετο. Κύρια, αν όχι κυρίαρχη, πηγή ερμηνείας των μετασυνεδριακών αυτών δημοσκοπήσεων, είναι αναπόφευκτα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Κινήματος, όπως αυτά σκιαγραφούνται από τη νέα δομή που εύλογα επηρεάζεται από τα μέλη της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.
Το ερώτημα που αιωρείται λοιπόν είναι ένα: Γιατί δεν ξεκολλά το ΠΑΣΟΚ από τα προ του Συνεδρίου ποσοστά των δημοσκοπήσεων; Μήπως εξακολουθεί να μην πείθει, καθώς οι κεντρικοί εκφραστές της νέα πολιτικής του κόμματος, (δηλαδή, το σύνολο των νέων μελών της εν λόγω Επιτροπής) δεν είναι πράγματι απαλλαγμένοι από τις καταβολές του παρελθόντος; Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, κλίνουν μάλλον στην απευκταία απάντηση, που δείχνει τον δρόμο προς την έβδομη ψυχή, μιας σχεδόν σαραντάχρονης γάτας (Βλ. Πίνακα).
Ένα άλλο ερώτημα σχετικό με τα ανωτέρω, είναι το κατά πόσο το επίμαχο Συνέδριο κινήθηκε έξω από τις ράγες του γνωστού «συστήματος ΠΑΣΟΚ». Τα παραλειπόμενα του Συνεδρίου, έχοντας ως επίκεντρο μια αυτοκαταστροφική κομματική κουλτούρα που δύσκολα αλλάζει, θα μπορούσαν κάλλιστα να δώσουν και εδώ απαντήσεις…

Αξίζει λοιπόν να γυρίσουμε λίγες ημέρες πριν, και να «ξαναδιαβάσουμε» τα πεπραγμένα του Συνεδρίου, που άνοιξαν το δρόμο για τη μετάβαση στην έβδομη ψυχή του ΠΑΣΟΚ. Αναλυτικότερα, Παρασκευή απόγευμα δημιουργήθηκε η λίστα των ομιλητών της Παρασκευής-Σαββάτου. Σάββατο πρωί το Προεδρείο δε δεχόταν την παραμικρή προσθήκη ονομάτων –άσχετα αν ήταν διάχυτη η αίσθηση ότι συνέβαινε το αντίθετο.
Θα περιμέναμε όλοι, στο πλαίσιο της διαφάνειας που κηρύσσει το Κόμμα, να βλέπαμε Σάββατο πρωί αναρτημένη στις διάσπαρτες οθόνες, όλη τη λίστα των ομιλητών, μιας και είχε κλείσει από την προηγούμενο απόγευμα. Αντί αυτού, το Προεδρείο ανακοίνωνε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ένα περιορισμένο αριθμό ομιλητών, που ουδείς γνώριζε το πώς διαμορφώθηκε η σειρά τους.
Όλως τυχαίως βέβαια, οι βαρόνοι της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ με το όψιμα οργίλο ύφος τους, βρήκαν το χρόνο για να καταγγείλουν τους πάντες και τα πάντα (πλην του ίδιου τους του εαυτού). Το ίδιο συνέβη και με τους εν δυνάμει νέους βαρόνους ή τα παράγωγα των γραφείων της πολιτικής είτε του αρχηγού του Κόμματος, είτε των κλειδοκρατόρων της κάθε λογής φράξιας.
Όλοι τους λοιπόν αυτοί πήραν τον λόγο, όταν η αίθουσα ήταν πλήρης συνέδρων. Αντίθετα διάφοροι «εκτός γραμμών» μίλησαν σε ακροατήριο 20-30 ατόμων ενώ για πολλούς άλλους δεν υπήρχε χρόνος. Έτσι προτάσεις, γνωστές εκ των προτέρων, αλλά δυσάρεστες για το «ιστορικό ΠΑΣΟΚ» δεν ακούστηκαν, και άρα ευτυχώς για κάποιους, δεν τέθηκαν προς ψήφιση.
Ωστόσο, λόγω του χαμηλού αριθμού των υποψηφίων για την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, κατάφεραν να αναδειχθούν και στελέχη εκτός του κομματικού κατεστημένου. Τα άτομα όμως αυτά φαίνεται να αποτελούν μια μειοψηφία, που δύσκολα θα μπορέσει να κουνήσει τον κομματικό ογκόλιθο, που στηρίζεται στα ίδια θεμέλια.

Ό,τι δεν διακρίνουν οι τόσο έμπειροι πολιτικοί του Κινήματος, τα βλέπει όμως ο κόσμος, που αξιολογεί με τον τρόπο του το «νέον ΠΑΣΟΚ» των παλαιών στελεχών, των πεπαλαιωμένων νέων και των νέων –εκτός γραμμών επιρροής– μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Κι’ αυτό δυστυχώς φαντάζει ως συνεχιστής ενός δύσκαμπτου, απολιθωμένου μηχανισμού, που στηρίζεται στο «Όλον ΠΑΣΟΚ» ενός αρχηγού, που τόσο ο ίδιος όσο και οι πέριξ αυτού παρουσιάζουν κενά στρατηγικής και πειθούς.
Υπό τις συνθήκες λοιπόν αυτές καλά θα έκανε το ΠΑΣΟΚ να προβλέψει, και τα σχετικά με την ταρίχευση του Κινήματος, στην περίπτωση που η θέση για το πέρασμα στην έβδομη ζωή του δεν καταρριφθεί.

ΠΙΝΑΚΑΣ. – Το εφτάψυχο ΠΑΣΟΚ και το πέρασμα από την πρώτη ψυχή στην τελευταία.

Ψυχές Γεγονότα
1η Η μετάβαση από το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».
2η Η δίκη για το σκάνδαλο Κωσκοτά και η έναρξη της ‘κατρακύλας’ στη παγκόσμια κλίμακα της διαφθοράς.
3η Η διακυβέρνηση του Α. Παπανδρέου από το Χέρφιλντ, υπό την σκιά της Δ. Λιάνη.
4η Σκάνδαλο χρηματιστηρίου επί Σημίτη- Παπαντωνίου.
5η Η ουσιαστική χρεοκοπία της χώρας επί Γ. Παπανδρέου-Γ. Παπακωνσταντίνου και η επιτροπεία της ΤΡΟΙΚΑ.
6η Η ανάληψη της προεδρίας από τον Ε. Βενιζέλο, η συμβολή του στη θολή εξέλιξη των Μνημονίων και η πτώση του Κινήματος σε πρωτόγνωρα εκλογικά ποσοστά.
7η Το μετασυνεδριακό ‘Όλον ΠΑΣΟΚ’

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…