Newsroom

Newsroom

20o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας

11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

fort tilden

Το 2005, στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας εγκαινιάστηκε το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα για να συνεχίσει δέκα χρόνια μετά να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του Φεστιβάλ. Μερικές από τις καλύτερες νέες ταινίες σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο διεκδικούν το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ, τη Χρυσή Αθηνά, την οποία τους απονέμει η κριτική επιτροπή που –παραδοσιακά– αποτελείται από νέους σπουδαστές 18 έως 25 ετών.

Στο φετινό επετειακό 20ό Φεστιβάλ –από τις 17 έως τις 28 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους Ιντεάλ, Odeon Opera και Δαναός 1 & 2– συμμετέχουν έντεκα ταινίες από Αμερική, Ευρώπη και Λατινική Αμερική, με τις περισσότερες να έχουν ήδη  διακριθεί στα μεγαλύτερα φεστιβάλ παγκοσμίως. Ανάμεσα σε αυτές, το σατιρικό προς τους «χιπ» εικοσάρηδες κινηματογραφικό ντεμπούτο των Σάρα – Βάιολετ Μπλις και Τσαρλς Ρότζερς, «Οχυρό Τίλντεν» (Fort Tilden) (Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ του South by Southwest), όπου δύο οριακά νευρωτικές Μπρουκλινέζες θέλουν απλώς να φτάσουν στην παραλία, τα ναρκωτικά και τα αγόρια που τις περιμένουν εκεί.

Η επίσης αμερικανική παραγωγή, το «Συ Ότι Πράος και Αγαπητός ει» (Thou Wast Mild & Lovely) της Τζόζεφιν Ντέκερ έρχεται να αποκαλύψει ένα από τα πιο γοργά ανερχόμενα νέα ταλέντα του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου. Ένα αρρωστημένο ερωτικό θρίλερ που δοξάζει το DIY σινεμά και  συνδυάζει αινιγματικά την ασυγκράτητη ερωτική ορμή με τις πλέον συντριπτικές και αρρωστημένες πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης.

Το συγκλονιστικό «’71» του Γιαν Ντεμάνζ μας μεταφέρει στο Μπέλφαστ του 1971, περιγράφοντας την απεγνωσμένη προσπάθεια ενός νεαρού Βρετανού στρατιώτη να επιβιώσει μόνος του στους φλεγόμενους δρόμους μιας πόλης που μαίνεται από τις συγκρούσεις. Με πρωταγωνιστή τον Τζακ Ο’ Κόνελ, το «’71» αδιαμφισβήτητα καθηλώνει το θεατή σε αυτό το αγωνιώδες βράδυ επιβίωσης.

71

To «Στο Σκοτάδι» (Blind), το σκηνοθετικό ντεμπούτο του διακεκριμένου Νορβηγού Έσκιλ Βογκτ (συν-σεναριογράφος των «Reprise» & «Όσλο, 31 Αυγούστου») μας οδηγεί στον κόσμο μιας νεαρής γυναίκας που χάνει γοργά την όρασή της. Πόσο μυστήριο, ανατροπές, αισθησιασμό, αφηγηματικά παιχνίδια και σκηνοθετική δεξιοτεχνία μπορεί να κρύβει μία ζωή χωρίς όραση; Το «Στο Σκοτάδι» ήδη έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στα Διεθνή Φεστιβάλ, αποσπώντας το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Sundance αλλά και το Βραβείο Label Europa Cinemas στο Βερολίνο. 

Μία ταινία-έκπληξη που φωτίζει υποβλητικά ο «δικός» μας Θύμιος Μπακατάκης. Σε παραγωγή του Σπάικ Λι και κουβαλώντας στην πλάτη το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη του Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα, το «Χέρια Βρόμικα» (Manos Sucias) αποτελεί το εκρηκτικό ντεμπούτο του Γιόσεφ Κουμπότα Βλάντικα. Γυρισμένο σε αυθεντικές τοποθεσίες της Κολομβίας των ναρκωτικών, στάζοντας αλήθεια από κάθε πλάνο, αυτό το περιπετειώδες θρίλερ κοιτάζει τη διακίνηση ναρκωτικών από τη σκοπιά των κατά λάθος εμπόρων, καταλήγοντας ουμανιστικό όσο και αδυσώπητα σκληρό.

manos sucias

Τι μπορεί να σημαίνουν 10.000 χλμ. απόσταση σε μία σχέση; Tο ντεμπούτο του Κάρλος Μαρκέτ-Μαρσέτ, «Η Απόσταση Μεταξύ μας» (10,000KM), που έλαμψε στο Φεστιβάλ SXSW (βραβείο επιτροπής για τους ηθοποιούς) και στο Φεστιβάλ του Σιάτλ (βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη), δίνει νέα πνοή στις ερωτικές ιστορίες μακρινών σχέσεων. Μέσα από το αποστομωτικό 17λεπτο μονοπλάνο που ανοίγει την ταινία μέχρι τον ασταμάτητα εφευρετικό και μοντέρνο τρόπο απεικόνισης μιας σχέσης εξ αποστάσεως, η απόσταση ανάμεσα στη Βαρκελώνη και το Λος Άντζελες εκμηδενίζεται μπροστά στην κάμερα. 

Περισσότερες ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος θα ανακοινωθούν με το συνολικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου στο www.cinemag.gr!

Στο μεταξύ, ξεκινά η προπώληση καρτών διαρκείας της Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου και των μεμονωμένων εισιτηρίων την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες: http://goo.gl/rllS7Y

Από τους Παναγιώτη Φρούντζο, Κωνσταντίνο Καϊμάκη

 

 

 

 

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…