Newsroom

Newsroom

10 σοβαρά προβλήματα που μπορεί να σας προκαλέσει το Facebook

Το Facebook είναι μια δημοφιλής ιστοσελίδα, που έχει κάνει καταπληκτική δουλειά στη διασύνδεση ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, επειδή…

facebook 42

Το Facebook είναι μια δημοφιλής ιστοσελίδα, που έχει κάνει καταπληκτική δουλειά στη διασύνδεση ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, επειδή είναι μία τόσο διαδεδομένη συνήθεια, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα σε όσους το χρησιμοποιούν. 
Εδώ είναι δέκα τρόποι που το Facebook μπορεί να βάλει τους χρήστες του σε αναπάντεχους μπελάδες.

1. “Τσεκάρισμα” από εργοδότες

Οι άνθρωποι έχουν τη συνήθεια να κοινοποιούν πολλές δραστηριότητες τους στο Facebook. Κάποιες δραστηριότητες από αυτές δεν θα θέλατε ωστόσο, να τις δει το αφεντικό ή το δυνητικά αφεντικό σας. Ωστόσο, πλέον οι εργοδότες συνηθίζουν ολοένα και περισσότερο να “τσεκάρουν” τους λογαριασμούς των εργαζομένων τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως στις πιθανές νέες προσλήψεις. Φωτογραφίες που σας απεικονίζουν μεθυσμένο ή υβριστικά σχόλια που δεν είναι και τόσο κολακευτικά για σας, μπορεί να πλήξουν την εικόνα σας ως υπαλλήλου. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να “καθαρίσετε” τη σελίδα σας στο Facebook και να βάλετε αυστηρότερες ρυθμίσεις απορρήτου πριν από μια μεγάλη συνέντευξη, ενώ και οι παλιές δημοσιεύσεις σας θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν και να πείσουν τον εργοδότη, να μην σας προσφέρει την εργασία.

2. Απιστία σε ερωτικές σχέσεις

Στο Facebook, είναι πολύ εύκολο να σας επανασυνδέσει με ένα παλιό σας ειδύλλιο. Ολοένα και περισσότερα ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα επειδή ένας από τους δύο αρχίζει να επικοινωνεί on line μια παλιά φίλη ή έναν παλιό φίλο. Μπορεί κάτι τέτοιο να ξεκινήσει αρκετά αθώα, αλλά συνήθως δεν χρειάζεται και πολύ σ’ αυτές τις συνομιλίες να  μετατραπούν σε υπερβολικά “στενές”  ή ακόμη και να οδηγήσουν σε παράνομους δεσμούς. Κάποιες από αυτές τις επαφές μπορεί να παραμείνουν αθώες, όμως, μπορεί να διεγείρουν την καχυποψία του σύντροφου σας, κατάσταση που μπορεί να γίνει  αφορμή να δημιουργηθεί ένα ρήγμα ανάμεσά σας. Οπότε δείξτε σ’αυτό ιδιαίτερη προσοχή.

3. Εθισμός στα παιχνίδια

Το Facebook προσφέρει τη δυνανότητα να παίξετε πολλά και διαφορετικά παιχνίδια, και κάποια από αυτά έχουν σχεδιαστεί ακριβώς για να τραβούν τους χρήστες σε ολοένα και μεγαλύτερη διάδραση, όπως με το να τους ωθούν να καλούν όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους τους να συμμετέχουν στο παιχνίδι, αλλά και να τους ωθούν να δημιουργήσουν ακόμα πιο περίπλοκους κόσμους για να κατοικήσουν οι χαρακτήρες τους. Παιχνίδια, όπως το Farmville, έχουν αποδειχθεί τόσο εθιστικά που οι χρήστες του δαπανούν δεκάδες ώρες στον εικονικό κόσμο του, ξοδεύουντας μάλιστα και χρήματα για την συντήρησή του. Καταστροφικός μπορεί να αποδειχθεί αυτός ο εθισμός τόσο για τον χρόνο, όσο και για τα χρήματά σας, ενώ – ακριβώς όπως συμβαίνει και με τα τυχερά παιχνίδια – η εύκολη διαθεσιμότητά τους μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ύπουλη. Οπότε αντισταθείτε. 

4. Ψυχολογικά προβλήματα

Όταν οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τους φίλους τους στο Facebook, τους δημιουργείται συχνά η εντύπωση, ότι οι φίλοι τους έχουν μία πιο ικανοποιητική και γεμάτη ζωή από τους ίδιιους, κάτι που μπορεί να επιτείνει το άγχος τους και να τους προκαλέσει κατάθλιψη. Πολλοί άνθρωποι κάνουν τη ζωή τους να φαίνεται πιο λαμπερή ή “χλιδάτη” στο Facebook, κατάσταση που δημιουργεί στους χρήστες μία σταθερή σχέση με το απραγματοποίητο και το ιδανικό, το οποίο όμως, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ή είναι ανέφικτο. Μια άλλη πηγή ψυχικής οδύνης είναι η σταθερή “παρέλαση” ειδήσεων που περιγράφουν τραγικά γεγονότα, τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η παρατεταμένη έκθεση σε δυσάρεστα περιστατικά, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην ευημερία του μέσου χρήστη του Facebook.

5. Δημιουργεί ψευδαισθήσεις

Στο Facebook, υπάρχει η επιλογή για τους χρήστες να ελέγχουν ποιες κοινοποιήσεις θα βλέπουν και ποιες θα “περνάνε” από τον τοίχο τους. Μπορούν να επιλέξουν, επίσης, να είναι φίλοι μόνο με ανθρώπους με τους οποίους συνδέονται με τις ίδιες ιδέες και αξίες. Αυτό θεωρητικά μπορεί να φαίνεται καλό, όμως από την άλλη, δημιουργεί στον χρήστη μια ψευδή εντύπωση ότι όλοι έχουν τα ίδια πιστεύω με αυτόν ή ακόμα χειρότερα μπορεί να του προκαλέσει απροθυμία και ανικανότητα να ασχοληθεί με όσους σκέφτονται διαφορετικά από αυτόν, καθώς πιστεύει ότι δεν αξίζει να ασχοληθεί  μαζί τους. Είναι σημαντικό να εκθέτουμε τον εαυτό μας σε μια ποικιλία απόψεων και εμπειριών, κι όταν οι άνθρωποι αποφασίζουν συνειδητά να μην το κάνουν, μπορεί να οδηγηθούν σε βαθιά ριζωμένες άκαμπτες ιδέες και στενά φανατικές απόψεις, που απέχουν πολύ από την πραγματική δημοκρατική αλληλεπίδραση των ανθρώπων στον πραγματικό κόσμο.

6. Προβλήματα υγείας

Η πλοήγηση στο Facebook είναι μια καθιστική δραστηριότητα, ειδικά για εκείνους που μπαίνουν μόνο από τον υπολογιστή τους. Είναι εύκολο να σπαταλάει κανείς πολλές ώρες λόγω της συνεχόμενης ροής των ειδήσεων ή για να δει τι κάνουν οι φίλοι του από τα status που δημοσιεύουν, κι όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Κάθε ώρα που δαπανάτε στο Facebook, είναι μια ώρα που θα μπορούσατε να διαθέσετε στην άσκηση, κι αυτό θα είχε πολύ μεγαλύτερα οφέλη για την σωματική αλλά και ψυχική σας υγεία. Οι καρδιακές παθήσεις, τα προβλήματα όρασης, αλλά και οι θρόμβοι στο αίμα είναι μόνο τρία από τα πολλά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσετε στον οργανισμό σας, ως αποτέλεσμα της πολύωρης καθιστικής απασχόλησης σας μπροστά στην οθόνη. 

7. Επηρεάζει αρνητικά τις πραγματικές σας φιλίες 

Οι ζωές κάποιων ανθρώπων περιστρέφονται γύρω από το Facebook σε τόσο μεγάλο βαθμό, που σταδιακά παύουν να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους που δεν βρίσκοντα στα site κοινωνικής δικτύωσης. Κάποιες φορές, εάν δεν μπορείτε να αφήσετε ένα σχόλιο ή να στείλετε ένα προσωπικό μήνυμα μέσω του Facebook σε κάποιον φίλο, μπορεί να μην μπείτε στον κόπο να σηκώσετε το τηλέφωνο και να του τηλεφωνήσετε ή να του στείλετε ένα e-mail. Μπορεί να αποκτήσετε την τάση να ξεχνάτε ορισμένους φίλους ή και μέλη της οικογένειας σας αν δεν είναι στο Facebook, αφού δεν μπορείτε να γνωρίζετε τι συμβαίνει στη ζωή τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εμπλοκές και να καταστρέψει φιλίες. Ακριβώς επειδή κάποιοι δεν έχουν προσχωρήσει στο Facebook, δεν είναι λόγος να τους απομακρύνετε από κοντά σας.

8. Παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Υπάρχουν πολλές δωρεάν κοινές χρήσεις στο Facebook, και κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μπουν σε μπελάδες εάν μοιραστούν κάτι  που δεν είχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι προστατευμένο με πνευματικά δικαιώματα. Θα μπορούσατε, επίσης, να ενοχλήσετε κάποιον με το να μοιραστείτε ένα βίντεο που απεικονίζει εσάς ή κάποιον άλλον, να τραγουδά μια διασκευή ενός τραγουδιού, χωρίς να έχουν καταβληθεί προηγουμένως δικαιώματα γι’αυτό. Συνήθως αυτά τα είδη των δημιουργικών προσπαθειών δεν  προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα, εφόσον ο χρήστης δεν επωφελείται από αυτά, αλλά κάποιες φορές μπορεί να υπάρξουν εμπλοκές με τον νόμο, που μπορεί να σας οδηγήσουν σε αμηχανία, ή ακόμα και χρηματικά πρόστιμα.

9. Αποκαλύπτονται ευκολότερα τα ψέματα

Πριν από το Facebook, ήταν πιο εύκολο να πει κανείς μικρά ψεματάκια, με μικρές πιθανότητες να αποκαλυφθεί. Ωστόσο, το Facebook κάνει πλέον πολύ πιο δύσκολο να καλύψετε τα ίχνη ενός ψέματος. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής μπορεί να ακυρώσει ένα ρομαντικό ραντεβού, με την δικαιολογία ότι πρέπει να μείνει στο σπίτι να διαβάσει, αλλά την άλλη μέρα, μία φωτογραφία που μπορεί να κοινοποιήσει ένας φίλος του, να τον εμφανίζει να διασκεδάζει σε ένα πάρτυ. 
Δεν έχει σημασία πόσο προσεκτικός μπορεί να είναι κάποιος, μπορεί τελικά να μην καταφέρει να ελέγξει αποτελεσματικά κάποιον φίλο του, που μπορεί να τον επισημάνει σε μία φωτογραφία ή σε ένα status και να τον εκθέσει ανεπανόρθωτα.  

10. Παρενόχληση (bullying)

Δυστυχώς, το Facebook έχει γίνει το πιο διαδεδομένο μέσο εκφοβισμού, ιδιαίτερα μεταξύ των εφήβων. Πολύ συχνά πλέον, οι μαθητές που γυρίζουν από το σχολείο και συνδέονται στο facebook, έρχονται αντιμέτωποι ολοένα και περισσότερο με τους νταήδες του σχολείου, που μπορεί να τους στέλνουν συνεχώς δυσάρεστα, κοροϊδευτικά ή και απειλητικά μηνύματα. Κάποιοι ιδιαιτέρως ευάλωτοι και ευαίσθητοι έφηβοι έχουν βρεθεί κάποιες φορές σε τόσο μεγάλη απελπισία από αυτά τα μηνύματα – ή ακόμα και από τις πισώπλατες παραποιήσεις και πλαστογραφήσεις που τους κάνουν οι συμμαθητές τους στο facebook – που έχουν οδηγηθεί ακόμη και στην αυτοκτονία.  Αυτό είναι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει το Facebook, κι εκείνοι που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι ή κάτω από παρόμοιες επιθέσεις στο σχολείο τους, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στο πώς χρησιμοποιούν το Facebook και άλλα παρόμοια μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…