Από Γενάρη στη Βουλή το "παράλληλο πρόγραμμα" – "Το νομοσχέδιο ποτέ δεν απεσύρθη" λέει η κυβέρνηση

Αποσύρει για τις αρχές Ιανουαρίου το «παράλληλο πρόγραμμα» η κυβέρνηση, μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από τους δανειστές για περισσότερη ενημέρωση, σχετικά με το τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο για το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα». Από την πλευρά της, η κυβέρνηση τονίζει πως το νομοσχέδιο δεν απεσύρθη ποτέ, επιρρίπτοντας ευθύνες στην αντιπολίτευση για ανυπόστατες εντυπώσεις που δημιούργησε το επεισόδιο στη Βουλή, όταν δηλαδή ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν από τη διαδικασία,

vouli hd kinisi 1

Αποσύρει για τις αρχές Ιανουαρίου το «παράλληλο πρόγραμμα» η κυβέρνηση, μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από τους δανειστές για περισσότερη ενημέρωση, σχετικά με το τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο για το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα». Από την πλευρά της, η κυβέρνηση τονίζει πως το νομοσχέδιο δεν απεσύρθη ποτέ, επιρρίπτοντας ευθύνες στην αντιπολίτευση για ανυπόστατες εντυπώσεις που δημιούργησε το επεισόδιο στη Βουλή, όταν δηλαδή ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν από τη διαδικασία, με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών θεώρησαν ότι για το νομοσχέδιο -που επιγράφεται: «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις»- δεν ήταν ενημερωμένοι και πως θα έπρεπε να αποσυρθεί μέχρι να γίνει αυτό. Βέβαια, πληθώρα δημοσιευμάτων κάνει λόγο για μη κοστολόγηση κάποιων εκ των μέτρων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, το οποίο είχε τη μορφή κατεπείγοντος.

Μάλιστα, οι δανειστές έκριναν πως μπορεί ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόβλημα και να υπονομεύσει το πρόγραμμα προσαρμογής και το τρίτο μνημόνιο που τηρεί και εφαρμόζει η Αθήνα.

Την απόσυρση του παράλληλου προγράμματος θα εισηγηθεί ο Γιώργος Χουλιαράκης στο σημερινό EuroWorking Group, όπου θα κριθεί η δόση του ενός δισ. Ευρώ, ενώ πολλοί χαρακτηρίζουν την απόσυρση του νομοσχεδίου ως ένδειξη καλής θελήσεως για να εκταμιευθεί η δόση.

Το ζήτημα συζητήθηκε σε νέα συνάντηση που είχαν το πρωί οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Δραγασάκης και Ανδρέας Ξάνθος. 

Τι περιλαμβάνει το «παράλληλο πρόγραμμα»:

• Η ίδρυση Κέντρων Κοινότητας. Πρόκειται για τα λεγόμενα «ΚΕΠ των Φτωχών» που θα λειτουργούν υπό τους ΟΤΑ για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες.

• Η παροχή δυνατότητας στους Δήμους για απαλλαγή ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από δημοτικούς φόρους και τέλη (μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες και υπόλοιποι δικαιούχοι των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης)

• Η χρονική επέκταση των παροχών – ηλεκτρικό ρεύμα, σίτιση και στέγαση – στους δικαιούχους των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης

• Η θέσπιση κοινωνικών τιμολογίων ΔΕΗ για τις ευπαθείς ομάδες

• Η δημιουργία προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για τους ανέργους

• Η οριστική επίλυση της εκκρεμότητας  των επιτυχόντων στον ΑΣΕΠ του 1997 με την μετάταξή τους σε πίνακα διοριστέων

• Δίνεται η δυνατότητα στο πλαίσιο της κινητικότητας να επιστρέψουν οι δημοτικοί αστυνομικοί από τα σωφρονιστικά καταστήματα.

• Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τα επιδόματα επικινδυνότητας και ανθιυγεινής εργασίας

• Η ρύθμιση θεμάτων προσωπικού των ΟΤΑ σε παραμεθόριες περιοχές αλλά και η δυνατότητα μεταφοράς του προσωπικού ΑΜΕΑ

• Η υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

• Η επίλυση προβλημάτων ιατρών του ΕΣΥ

• Η παροχή κινήτρων για ιατρεία σε άγονες και νησιωτικές περιοχές

• Ρυθμίσεις του χρόνιου προβλήματος με την τεράστια αναμονή στις λίστες των χειρουργείων

• Η προκήρυξη διαγωνισμού για την αντιμετώπιση ιατροφαρμακευτικών αναγκών των μεταναστών

• Επιλύεται το ζήτημα κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών σε αγρότες-εργοδότες

• Η εξάμηνη αναστολή πλειστηριασμού για την ΒΙΟΜΕ

• Η επαναφορά ενισχυτικής διδασκαλίας σε γυμνάσια και λύκεια

• Η αποτέφρωση των νεκρών

Αξιοσημείωτο δε πως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ είχαν αποχωρήσει από τη συζήτηση του «παράλληλου προγράμματος», επικαλούμενοι τη μη κοστολόγηση των μέτρων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και την έλλειψη έκθεσης της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.

«Το νομοσχέδιο δεν απεσύρθη ποτέ»

Η κυβέρνηση σημειώνει πως ουδέποτε απέσυρε το νομοσχέδιο, επιρρίπτοντας ευθύνες στα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης που αποχώρησαν από τη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, δημιουργώντας ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στη διαπραγμάτευση.

«Μετά τη χθεσινή ανεύθυνη στάση και την αποχώρηση τριών κομμάτων από τη κοινοβουλευτική διαδικασία, με την ανυπόστατη καταγγελία ότι δήθεν το νομοσχέδιο που κατατίθεται με επείγουσα διαδικασία επιβαρύνει δημοσιονομικά και εκτροχιάζει τον προϋπολογισμό, δημιουργήθηκαν εξίσου ανυπόστατες εντυπώσεις με κίνδυνο να προκληθούν εμπόδια στην διαπραγμάτευση, αλλά και στο κυβερνητικό έργο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί κύκλοι.

Και κατέληξαν λέγοντας: «Κατόπιν αυτού ο Πρόεδρος της Βουλής εισηγήθηκε στη Σύνοδο των Προέδρων τη συνέχιση της συζήτησης του ν/σ, με την κανονική διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, στην αρχή του χρόνου. Το νομοσχέδιο ποτέ δεν αποσύρθηκε».

 

 

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…