Κυβερνοεπίθεση σε τέσσερις ελληνικές τράπεζες

Μέχρι και την Πέμπτη τα ξημερώματα, τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα «πρέπει» να καταβάλουν στην ομάδα χάκερ που απειλεί ότι θα «διαλύσει» τα ηλεκτρονικά τους συστήματα, τα λύτρα που ζητεί.

sh hacker in

Μέχρι και την Πέμπτη τα ξημερώματα, τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα «πρέπει» να καταβάλουν στην ομάδα χάκερ που απειλεί ότι θα «διαλύσει» τα ηλεκτρονικά τους συστήματα, τα λύτρα που ζητεί.

Με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται σοβαρή και να έχει απασχολήσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους αλλά και τον Τύπο, η «διορία» για να καταβληθούν τα λύτρα λήγει την Πέμπτη τα ξημερώματα, μετά την παράταση που δόθηκε από τους χάκερ.

Η ομάδα απειλεί ότι εάν δεν λάβει τα 700 bitcoin που ζητεί (περίπου 250.000 ευρώ) θα προβεί σε κυβερνοεπίθεση στα διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.

«Αφήστε τους μπάτσους και ελάτε σ΄ εμάς για την προστασία σας», αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένα μήνυμα των χάκερ προς τις τράπεζες.

Οι τράπεζες που έχουν δεχτεί την απειλή είναι η Alpha Bank, η Πειραιώς, η Εθνική και η Attica Bank.

Η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (CERT) της ΕΥΠ, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι ίδιες οι τράπεζες καθώς και οι εταιρείες τηλεφωνίας που παρέχουν υπηρεσίες Ιnternet βρίσκονται από το Σάββατο το πρωί σε ετοιμότητα προετοιμάζοντας τις «γραμμές άμυνας».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πηγή της απειλής δεν έχει εντοπιστεί ακόμα από τις αρμόδιες αρχές. Τα ίχνη μέχρι στιγμής οδηγούν στη Ρωσία αλλά χωρίς η ομάδα να μπορεί να εντοπιστεί.

Σημειώνεται, ότι τα χρήματα των καταθετών δεν κινδυνεύουν ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προκύπτει κανένα ζήτημα ασφάλειας συναλλαγών καθώς η απειλή δεν αφορά υποκλοπή στοιχείων ή λογαριασμών.

bitcoin3 0

Τι είναι το Bitcoin

  • Είναι ένα ψηφιακό συναλλακτικό σύστημα μέσω Internet και συνεπώς υφίσταται μόνο μέσα σε ψηφιακά συστήματα, δηλαδή δεν έχει υλική υπόσταση (χαρτονομίσματα π.χ.). Τα ψηφιακά νομίσματα Bitcoin φυλάσσονται στο ψηφιακό πορτοφόλι του χρήστη
  • Δεν έχει κεντρικό έλεγχο και η λειτουργία του βασίζεται στην επικοινωνία των υπολογιστών μεταξύ τους, μέσω του Internet
  • Όσα υπολογιστικά συστήματα συνεισφέρουν την επεξεργαστική τους ισχύ στο δίκτυο του Bitcoin, δημιουργούν νομίσματα, προφυλάσσουν το δίκτυο από επιθέσεις κι ελέγχουν την ορθότητα κι εγκυρότητα των συναλλαγών που γίνονται σε αυτό (η διαδικασία αυτή είναι προαιρετική)
  • Η δημιουργία των νομισμάτων είναι ελέγξιμη κι έτσι αποτρέπονται φαινόμενα όπως ο πληθωρισμός, που μειώνει την αξία ενός νομίσματος
  • Η ανταλλαγή Bitcoins μεταξύ χρηστών, σε οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο κι αν βρίσκονται, γίνεται εύκολα με τη χρήση ενός προγράμματος
  • Οι αμοιβές για τη μεταφορά Bitcoins είναι απειροελάχιστες (μικρότερες των πέντε λεπτών του ευρώ)
  • Υπάρχουν υπηρεσίες που ανταλλάσσουν Bitcoins για άλλα νομίσματα όπως  ευρώ, δολάρια, κλπ ή και για άλλα κρυπτονομίσματα
  • Οι Bitcoin συναλλαγές είναι μη αναστρέψιμες, δηλαδή αν στείλουμε νομίσματα σε ένα φίλο, δεν υπάρχει δυνατότητα ν” αναστρέψουμε τη συναλλαγή. Ο μόνος τρόπος για να λάβουμε τα νομίσματά μας πίσω, είναι να γίνει νέα συναλλαγή από τον φίλο προς εμάς.

 

Τι είναι η επίθεση DDoS

Επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης (Df-service attack, DoS attack) ονομάζονται γενικά οι επιθέσεις εναντίον ενός υπολογιστή, ή μιας υπηρεσίας που παρέχεται, οι οποίες έχουν ως σκοπό να καταστήσουν τον υπολογιστή ή την υπηρεσία ανίκανη να δεχτεί άλλες συνδέσεις και έτσι να μην μπορεί να εξυπηρετήσει άλλους πιθανούς πελάτες.

Αν και ο όρος αφορά κυρίως δικτυακές υπηρεσίες, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές αλλά αναφέρεται και σε άλλα πεδία όπως ο μικροεπεξεργαστής (CPU) όπου μία αντίστοιχη επίθεση καταναλώνει τους πόρους του μικροεπεξεργαστή.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ιντερνετική επίθεση που γίνεται σε ένα data center και μπλοκάρει τη διακίνηση δεδομένων από και προς αυτό. Το data center φιλοξενεί πολλούς servers, όπου ο κάθε τέτοιος φιλοξενεί μέσα του ιστοσελίδες, κλπ. 

Όταν εμείς βλέπουμε μία ιστοσελίδα, ουσιαστικά τη φορτώνει από ένα server ενός data center. Στην περίπτωση όμως που αυτό έχει “μπουκώσει”, τότε δεν μπορεί να μας φορτώσει την ιστοσελίδα που ζητάμε. 

Αυτό μπορεί να συμβεί με ένα DDoS attack το οποίο γίνεται ως εξής: Χιλιάδες υπολογιστές από όλον τον κόσμο κάνουνε ταυτόχρονα εκατομμύρια “κλήσεις” ανά δευτερόλεπτο προς κάποιον server του data center, κι έτσι “δεσμεύουν” όλο το κανάλι επικοινωνίας του με τον υπόλοιπο κόσμο. 

 

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.