Newsroom

Newsroom

Σύνοδος για την κλιματική αλλαγή: Ο πλανήτης στα "χέρια" των ηγετών

Την απόλυτη ανάγκη να προκύψει συμφωνία με υψηλούς στόχους από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που ξεκίνησε σήμερα στο Παρίσι, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία του ενώπιον 150 και πλέον ηγετών. 

klima

Την απόλυτη ανάγκη να προκύψει συμφωνία με υψηλούς στόχους από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα που ξεκίνησε σήμερα στο Παρίσι, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία του ενώπιον 150 και πλέον ηγετών. 

Ο Ομπάμα κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να σταθούν στο ύψος του διακυβεύματος της άνευ προηγουμένου αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι. Ανέλαβε μάλιστα την ευθύνη για την καταστροφή που έχουν προκαλέσει στο περιβάλλον οι ΗΠΑ, ως ο δεύτερος σε μέγεθος ρυπαντής παγκοσμίως μετά την Κίνα. «Ως ο ηγέτης της μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως και του δεύτερου σε μέγεθος ρυπαντή, οι ΗΠΑ όχι μόνο αναγνωρίζουν τον ρόλο τους στην πρόκληση του προβλήματος, αλλά αναλαμβάνουν και την ευθύνη να κάνουν κάτι γι’ αυτό», είπε ο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα προκύψει μια συμφωνία με υψηλούς στόχους “που θα λαμβάνουν υπόψη τις διακρίσεις και την πρόοδο κάθε έθνους” και τόνισε πως η ανθρωπότητα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. 
Ο ηγέτης του δεύτερου σε μέγεθος ρυπαντή παγκοσμίως μετά την Κίνα απέρριψε επιπλέον σθεναρά το επιχείρημα βάσει του οποίου η μάχη για την αντιμετωπίση της κλιματικής αλλαγής θα έπληττε την οικονομία. «Έχουμε αποδείξει ότι δεν υφίσταται πλέον η σύγκρουση μεταξύ της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Δεσμεύτηκε επίσης για τη χορήγηση χρημάτων σε φτωχότερες χώρες, ώστε να περιοριστεί η εξάρτησή τους από ορυκτά καύσιμα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι έχει κρίσιμη σημασία στις συνομιλίες του Παρισιού για το κλίμα να ληφθούν υπόψη οι οικονομικές διαφορές μεταξύ των χωρών και να επιτραπεί στις διάφορες χώρες να αναπτύξουν τις δικές τους λύσεις στο πρόβλημα της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Η Κίνα, η οποία εκπέμπει τη μεγαλύτερη ποσότητα αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από κάθε άλλη χώρα, επέμενε ανέκαθεν πως οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να αναλάβουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ στις αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να δοθεί ελευθερία να αναπτυχθούν.

Οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα ανάμεσα στους ηγέτες 150 χωρών στο πάρκο εκθέσεων του Μπουρζέ, που μετατράπηκε σε φρούριο, θα διαρκέσουν δύο εβδομάδες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ναι μεν υπάρχουν αρκετοί λόγοι να πιστεύει κανείς ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα είναι διαφορετικές από τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες, αλλά μία συμφωνία δεν πρόκειται να αναστρέψει την κλιματική αλλαγή. 

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, μιλώντας από το βήμα της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα που λαμβάνει χώρα στο Παρίσι, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αξία της προστασίας των δασών σε παγκόσμια κλίμακα καθώς όπως σημείωσε «τα δάση είναι οι πνεύμονες του πλανήτη και είναι καθήκον όλων μας να τα προστατεύσουμε συλλογικά και αποτελεσματικά». 

Στη συνέχεια ο ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε στο γεγονός πως η χ’ωρα του μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατάφερε να διπλασιάσει το Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν της ενώ παράλληλα κατάφερε να διοχετεύσει σημαντικό κομμάτι των πόρων της στον εκμοντερισμό των υποδομών της. 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε κλείνοντας της ομιλία του πως βασικός στόχος της σημερινής διάσκεψης πρέπει να είναι μία συλλογική απόφαση για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα «πλησιάσει τη συνθήκη του Κιότο» όπως ανέφερε.

Κατά την έναρξη της τελετής τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων του Παρισιού, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.

Η “COP21”, στην οποία παρίστανται 10.000 αντιπρόσωποι, παρατηρητές και δημοσιογράφοι, είναι η μεγαλύτερη διάσκεψη για το κλίμα, η μεγαλύτερη συγκέντρωση αρχηγών κρατών υπό τον ΟΗΕ εκτός Γενικής Συνέλευσης και η μεγαλύτερη διπλωματική συνάντηση που οργανώθηκε ποτέ στο Παρίσι.

Οι άνευ όρων εθνικές δεσμεύσεις που έκαναν οι χώρες εν όψει της συνάντησης του Παρισιού, προσβλέπουν στη μείωση των συνολικών εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030 μόλις 3% κάτω από το 8% που θα αυξάνονταν στην περίπτωση του σεναρίου της «μη δράσης». Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θα χρειαστούν δραστικές μειώσεις ώστε να σταθεροποιηθεί η ανθρώπινη επίδραση στο κλίμα σε υποτιθέμενα «ασφαλή» επίπεδα.

Σύμφωνα με τα σενάρια από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος των Ηνωμένων Εθνών, οι παγκόσμιες ετήσιες κατά κεφαλήν εκπομπές θα πρέπει να πέσουν από τα σημερινά επίπεδα των πέντε μετρικών τόνων σε λιγότερο από έναν τόνο μέχρι το 2075. Ενα τέτοιο κατά κεφαλήν επίπεδο εκπομπών είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που εκπέμπει σήμερα κάθε μεγάλη χώρα και είναι ανάλογο με εκπομπές χωρών όπως η Αϊτή, η Υεμένη και το Μαλάουι. Συγκριτικά, οι σημερινές ετήσιες κατά κεφαλήν εκπομπές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Κίνας είναι, 17, 7 και 6 τόνους αντίστοιχα.

Συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές 

Oι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν την Κυριακή σε 208 προσαγωγές, οι 174 εκ των οποίων οδήγησαν σε προφυλακίσεις, έπειτα από μια συγκέντρωση που αμαυρώθηκε από βίαια επεισόδια στην Πλας ντε Λα Ρεπουμπλίκ στο Παρίσι. Ο Μπερνάρ Καζνέβ εξέφρασε τη λύπη του για τις ταραχές και κυρίως για το γεγονός ότι «πολλές δεκάδες άνθρωποι που φόραγαν κουκούλες ή είχαν τα πρόσωπα καλυμμένα» πέταξαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Καθώς αυτές οι ομάδες χρησιμοποίησαν αντικείμενα που είχαν αφήσει οι πολίτες στην πλατεία για να αποτίσουν φόρο τιμής στους 130 νεκρούς των επιθέσεων του Παρισιού πριν από 15 ημέρες, ο υπουργός απηύθυνε έκκληση για την καταδίκη αυτών των βιαιοπραγιών «με το μεγαλύτερο σθένος ως σεβασμό στα θύματα των επιθέσεων». Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα «οι στατικές συγκεντρώσεις και οι ανθρώπινες αλυσίδες επετράπησαν, όχι οι διαδηλώσεις» εξήγησε ο Καζνέβ. Ο υπουργός είπε επίσης ότι 26 άνθρωποι τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Γαλλία σε σχέση με τις διαδηλώσεις κατά της COP21.

Ολάντ: «Σκανδαλώδεις ενέργειες ταραχοποιών» 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε τις «σκανδαλώδεις» ενέργειες των «ταραχοποιών στοιχείων» που προκάλεσαν επεισόδια στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ στο Παρίσι. «Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν ταραχοποιά στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέσχη με τους προασπιστές του περιβάλλοντος» επισήμανε ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους από τις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, ενώ κατήγγειλε τα «λυπηρά, θα έλεγα ακόμα και σκανδαλώδη» επεισόδια.

«Αυτά τα πρόσωπα δεν έχουν καμία θέση και θα κάνουμε τα πάντα για να τους απομακρύνουμε» προειδοποίησε ο Ολάντ, ο οποίος προσέθεσε: «για αυτόν ακριβώς το λόγο δεν επιτρέπονται οι διαδηλώσεις» και «επιβλήθηκαν κατ’ οίκον περιορισμοί». «Είναι διπλά λυπηρό, θα έλεγα ακόμα και σκανδαλώδες. Στην πλατεία της Δημοκρατίας (σημειώθηκαν αυτά τα επεισόδια), εκεί όπου οι πολίτες έχουν αφήσει όλα αυτά τα λουλούδια, αυτά τα κεριά στη μνήμη εκείνων που σκοτώθηκαν από τις σφαίρες των τρομοκρατών» την 13ης Νοεμβρίου, σημείωσε ο ίδιος. Όμως επίσης, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, «σε σχέση με το διακύβευμα της διάσκεψης για το Κλίμα που θα συμβάλει προκειμένου η Υφήλιος να αποφασίσει για το μέλλον του πλανήτη».

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

Οικονομάκου

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

«Δεν μου αρέσει και δεν μου ταιριάζει να εκθέτω τα προσωπικά μου», τόνισε η Αθηνά…

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

430113696 386032271017011 577611428516139923 n

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

Με βίντεο του Άδωνι να... παίζει με τρενάκια ανέβασε ο Βαγγέλης Βλάχος θέλοντας να απαντήσει…

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

Λαζόπουλος 1

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

«Μην αφήσετε το τσεκούρι, κρατήστε ακέραιο το επάγγελμα σας του τσεκοροποιού», ανέφερε ο Λάκης Λαζόπουλος…

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

6168234

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

Τούρτα για τα γενέθλια του έσβησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά την…

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…