Newsroom

Newsroom

Εκατοντάδες χιλιάδες οι διαδηλωτές για το κλίμα σε όλο τον κόσμο – 200 προσαγωγές στο Παρίσι (ΒΙΝΤΕΟ)

Περισσότεροι από 600.000 διαδηλωτές πορεύθηκαν στους δρόμους 175 πόλεων ανά τον κόσμο, απαιτώντας από τους 150 ηγέτες που καταφθάνουν σήμερα στο Παρίσι για τη Σύνοδο για το Κλίμα, να πετύχουν μια δεσμευτική συμφωνία που θα δίνει ελπίδα για τον πλανήτη και τους ανθρώπους. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με τους διαδηλωτές στάθηκαν ο γ.γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κι ο Πάπας Φραγκίσκος. Παρά την απαγόρευση διαδηλώσεων στο Παρίσι, στο πλαίσιο της κατάστασης "εκτάκτου ανάγκης", πραγματοποιηθήκε μεγάλη διαδήλωση, έγιναν επεισόδια και προσήχθησαν περί τα 300 άτομα.

shoes place de la republique 2

Περισσότεροι από 600.000 διαδηλωτές πορεύθηκαν στους δρόμους 175 πόλεων ανά τον κόσμο, απαιτώντας από τους 150 ηγέτες που καταφθάνουν σήμερα στο Παρίσι για τη Σύνοδο για το Κλίμα, να πετύχουν μια δεσμευτική συμφωνία που θα δίνει ελπίδα για τον πλανήτη και τους ανθρώπους. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με τους διαδηλωτές στάθηκαν ο γ.γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κι ο Πάπας Φραγκίσκος. Παρά την απαγόρευση διαδηλώσεων στο Παρίσι, στο πλαίσιο της κατάστασης “εκτάκτου ανάγκης”, πραγματοποιηθήκε μεγάλη διαδήλωση, έγιναν επεισόδια και προσήχθησαν περί τα 300 άτομα.

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις έγιναν σε Λονδίνο και Μελβούρνη, με 60.000 και 50.000 κόσμο αντίστοιχα. Στο Λονδίνο συμμετείχαν μεταξύ άλλων επωνύμων ο τραγουδιστής των Radiohead Τομ Γιορκ, η Έμα Τόμσον αλλά κι ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμυ Κόρμπυν. 

Στο Παρίσι αλλά και τη Λυών σχηματίστηκε ανθρώπινη αλυσίδα ενώ την παράσταση έκλεψε η εγκατάσταση με τα δέκα χιλιάδες ζευγάρια παπούτσια της αλληλεγγύης στην Place de la République, μεταξύ των οποίων του Μπαν Γκι-Μουν, γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, του Πάπα Φραγκίσκου και της ηθοποιού Μαριόν Κοτιγιάρ. Τα παπούτσια συμβόλιζαν τους ανθρώπους που ήθελαν να διαδηλώσουν για το κλίμα αλλά δεν το έκαναν εξαιτίας της απαγόρευσης των διαδηλώσεων, στο πλαίσιο της κατάστασης “εκτάκτου ανάγκης” μετά τις αιματηρές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

300 προσαγωγές στο Παρίσι

Παρόλ’ αυτά αρκετοί ήταν οι Παριζιάνοι που αψήφισαν την απαγόρευση και βγήκαν στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, όσοι συμμετείχαν έφτασαν τις 10.000. Ορισμένοι μάλιστα προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας και τότε σημειώθηκαν επεισόδια, με τις δυνάμεις της τάξης να κάνουν ευρεία χρήση δακρυγόνων και να προχωρούν σε περίπου 200 προσαγωγές. Οι διαδηλωτές φώναζαν πως “δε θα αφήσουμε το δικαίωμά μας να διαδηλώνουμε” και κατά του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης.

Δείτε σχετικό βίντεο:

 

Διαδήλωση και στην Αθήνα

Διαφορετικό ήταν το κλίμα στην Αθήνα, όπου το πρωί της Κυριακής πορεύτηκαν από την Πλάκα ως την πλατεία Συντάγματος χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών. Οι σφυρίχτρες και τα τύμπανα γνωστής ομάδας κρουστών έδωσαν τον τόνο, ώστε να ακουστεί ηχηρά το μήνυμα για τη σωτηρία του πλανήτη. 

Όπως επισημαίνουν οι οργανώσεις WWF, Greenpeace και Avaaz, οι οποίες συντόνισαν τις δράσεις στην Ελλάδα, βασικό ζητούμενο στη Σύνοδο είναι να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής.

«Η χώρα μας μαζί με άλλες χώρες της Μεσογείου αναμένεται να χτυπηθεί έντονα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής: Θα επηρεαστεί η γεωργία, ο τουρισμός, όλες οι παραγωγικές δραστηριότητες. Θα έχουμε σοβαρή αύξηση της συχνότητας και της έντασης των πυρκαγιών, και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της WWF Δημήτρης Καραβέλλας. 

Δείτε βίντεο από την κινητοποίηση στην Αθήνα:

 

 

 

150 ηγέτες στο Παρίσι για μία συμφωνία

Στο πεδίο της υψηλής πολιτικής και των αποφάσεων, 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καταφθάνουν σήμερα στην παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα που διεξάγεται στο Παρίσι, μεταξύ αυτών οι Φρανσουά Ολάντ, Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντίμιρ Πούτιν.

Υπό την προστασία 2.800 μελών της αστυνομίας και της χωροφυλακής, οι μετέχοντες στη διάσκεψη θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συμφωνία για τον περιορισμό στους 2 βαθμούς της αύξησης της θερμοκρασίας σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Σε αντίθετη περίπτωση, οι κλιματολόγοι προβλέπουν την επιδείνωση φαινομένων που είναι ήδη ορατά, όπως η τήξη των πάγων, η εξαφάνιση των ειδών, η κλιμάκωση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Αυστηρό μήνυμα Ολάντ

Στον εναρκτήριο λόγο του, ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε τη σημασία μιας “συμφωνίας παγκόσμιας, ξεχωριστής και δεσμευτικής”. “Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Είμαστε σε οριακό σημείο καμπής. Θα αποφασίσουμε σε μερικές ημέρες για μερικές δεκαετίες. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος δεν είναι ότι ο στόχος μας είναι υπερβολικά υψηλός και δεν τον πιάσουμε, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να είναι υπερβολικά χαμηλός και τον πετύχουμε”, είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος. 

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…