Newsroom

Newsroom

Τσίπρας: Να γίνουν σύνορα συνεργασίας τα σύνορα ΕΕ-Τουρκίας

Να διεξαχθεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας σε ένα ελληνικό νησί, «στα σύνορα ΕΕ - Τουρκίας, που πρέπει να γίνουν σύνορα συνεργασίας», πρότεινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα δεν βλέπει ευκαιριακά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

tsipras synodos koryfis 1

Να διεξαχθεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας σε ένα ελληνικό νησί, «στα σύνορα ΕΕ – Τουρκίας, που πρέπει να γίνουν σύνορα συνεργασίας», πρότεινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα δεν βλέπει ευκαιριακά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

Για την Ελλάδα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ήταν μια στρατηγική επιλογή, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η Τουρκία να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη διευθέτηση των Ελληνοτουρκικών διαφορών και να επιλυθεί το Κυπριακό.  Με αυτή την λογική, εξήγησε, «ξεκλειδώσαμε την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, τώρα ξεκλειδώνουμε την αναθέρμανσή της».

Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία, είναι η επίλυση του Κυπριακού. Η δυνατότητα υπάρχει σήμερα ξανά μετά από δέκα χρόνια, που Αναστασιάδης και Ακιντζί έχουν την βούληση για θετικά βήματα, είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι οι δύο κοινότητες δεν χρειάζονται εγγυητές και ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν και να τους αφήσουν να τα βρουν μεταξύ τους.

Για την κατάσταση στο Αιγαίο ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία ξοδεύουν αδιάκοπα χρήμα για παραβιάσεις και αναχαιτίσεις. Αντί να επενδύσουμε σε συνεργασία και ανάπτυξη, δίνουμε πόρους σε οπλικά συστήματα. Και ενώ τα συστήματά αυτά είναι της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, δεν μπορούμε να πιάσουμε τους διακινητές», αφήνοντας αιχμές για την τουρκική στάση.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να προχωρήσει το Σχέδιο Δράσης ΕΕ – Τουρκίας, με ένα σοβαρό και αξιόπιστο πρόγραμμα επανεγκατάστασης, ενώ υποστήριξε τη χαλάρωση των θεωρήσεων, για είσοδο Τούρκων πολιτών στην ΕΕ. Ζήτησε, επίσης, να εφαρμοστούν οι συμφωνίες επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας και ΕΕ – Τουρκίας.

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

437100549 348981421492025 1935200647555485649 n

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

«Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» - Την αποκάλυψη για τις εκατοντάδες βόμβες έκανε…