Newsroom

Newsroom

Τί παίρνει η Τουρκία σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης (διαβάστε tweet Τσίπρα)

Tου Νίκου Μπέλλου

eu turkey

Tου Νίκου Μπέλλου

Χρηματοδοτική ενίσχυση 3 δισ. ευρώ, υπό προϋποθέσεις κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που θα ταξιδεύουν στην ΕΕ, αλλά και υπόσχεση για επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, είναι τα ανταλλάγματα που αναμένεται να πάρει απόψε η Τουρκία, προκειμένου να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους στην αναχαίτιση του προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κοινής δήλωσης που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης κορυφής μεταξύ των 28 ηγετών της ΕΕ και του Τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμετ Νταβούτογλου, οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται να δώσουν στην Τουρκία 3 δισ. ευρώ ως μια πρώτη συνεισφορά προς την Αγκυρα. Ο τρόπος που θα δοθεί, θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα.

 

 

Οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται επίσης να καταργήσουν από τον Οκτώβριο του 2016 τη βίζα για τους Τούρκους ταξιδιώτες στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η Αγκυρα θα υλοποιήσει τις δικές της υποχρεώσεις μεταξύ των οποίων και την εφαρμογή της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την Ευρώπη να παίρνει πίσω παράτυπους μετανάστες που εισέρχονται από το έδαφός της στην κοινοτική επικράτεια.

Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκία, οι 28 δεσμεύονται ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν ένα διαπραγματευτικό κεφάλαια, το 15ο επί συνόλου 35 κεφαλαίων, ενώ την άνοιξη του 2016 θα εξεταστεί το άνοιγμα κι άλλων κεφαλαίων, τα οποία δεν κατανομάζονται. Ωστόσο, η δήλωση όπως τονίζεται δεν προκαταλαμβάνει την τελική στάση των κρατών μελών της ΕΕ.

Από την πλευρά της, η Τουρκία συμφωνεί στην εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης, το οποίο προβλέπει την καταγραφή των προσφύγων στο έδαφός της και τη χορήγηση των κατάλληλων ταξιδιωτικών εγγράφων (hotspots). Ωστόσο, όλα αυτά θα πρέπει να συμφωνηθούν και στην πράξη γιατί δεν γίνεται λεπτομερής αναφορά στο σχέδιο της κοινής δήλωσης 11 παραγράφων.

Η Τουρκία θα εγγυηθεί επίσης στην καλύτερη φύλαξη των δικών της συνόρων, ώστε να αναχαιτιστεί η ροή προσφύγων προς την Ελλάδα.

Τέλος, η Αγκυρα θα ανοίξει την αγορά εργασίας της στους Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της και θα δώσει πρόσβαση σε σχολική εκπαίδευση στα παιδιά τους.

Πηγή: naftemporiki.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…