Newsroom

Newsroom

Πόσο "Έλληνας" είναι ο νέος Πρόεδρος της Αργεντινής;

Του Αρτέμη Ψαρομηλίγκου Πολλοί αναρωτιούνται εάν ο Mauricio Macri, νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Αργεντινής, είναι ελληνικής καταγωγής. Κάτι σαν Μακρής, ας…

makri 30

Του Αρτέμη Ψαρομηλίγκου

Πολλοί αναρωτιούνται εάν ο Mauricio Macri, νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Αργεντινής, είναι ελληνικής καταγωγής. Κάτι σαν Μακρής, ας πούμε; Όχι, εκ πρώτης όψεως.
Ο Mauricio είναι γιός Ιταλού που μετανάστευσε στην Αργεντινή μετά τον Πόλεμο. Του Francisco Macri, βιομήχανου και εργολάβου. Μητέρα του (γιαγιά του Μαουρίτσιο) ήταν η Λέα Γκαμπρίνι, ιδιοκτήτρια των υπεραστικών λεωφορείων της Ρώμης και υποστηρίκτρια του Μουσολίνι. Η οικογένεια του μικρού Francisco Macri, από την Πολιστένα, συγγένευε και έπαιρνε «δουλειές» από τη συμμορία Πελικάνο από το γειτονικό San Giorgio Morgeto της Καλαβρίας.

Ο Francisco Macri μετανάστευσε στην Αργεντινή το 1949 και εξελίχθηκε σε μεγαλοκατασκευστή και αυτοκινητοβιομήχανο. Γέννησε τον σημερινό Πρόεδρο της Αργεντινής το 1959.
Όμως ένα άλλο μέλος της ευρύτερης οικογένειας, ο Antonio Macrì, αναδείχτηκε σε αρχηγό της καλαβρέζικης Μαφίας, της Ντραγκέτα. Η Famiglia Macri επεκτάθηκε σε Καναδά, Αργεντινή και Αυστραλία. Δραστηριοποιήθηκε στο εμπόριο ναρκωτικών, τα δημόσια έργα και τις υπηρεσίες Υγείας. Στην Ιταλία συνεργάστηκε με τον Tripodo, ένα μαφιόζο με επίσης όνομα «ελληνότροπο», πράγμα σύνηθες στην Καλαβρία. Σκοτώθηκε το 1975 στον αιματηρό «Εμφύλιο της Ντραγκέτα».

Ο Μαουρίτσιο έπεσε θυμα απαγωγής το 1991 από αξιωματικούς της Αστυνομίας του Μπουένος Άιρες. Απελευθερώθηκε μετά από 12 μέρες με καταβολή λύτρων 6 εκ. δολαρίων.  Έγινε πρόεδρος της Μπόκα Τζούνιορς και κατόπιν στραφηκε στην πολιτική. Οι ψηφοφόροι του τον αποκαλούν χαϊδευτικά «Ο Καλαβρέζος». Αυτονοήτως δεν φέρει καμιά ενοχή για τα αμαρτήματα συγγενών. Η «οικογενειακή ευθύνη» είναι έννοια και άτοπη και αντιδραστική. Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τον ίδιο τον Μαουρίτσιο Μάκρι.

Γιατί η πρεμιέρα του, ως διαδόχου της Κίρχνερ, δεν ήταν καθόλου ελπιδοφόρα. Η πρώτη του δήλωση ήταν πως «θα επιδιώξει την αναστολή της ιδιότητας της Βενεζουέλας ως μέλους της Εμπορικής Ένωσης Νότιας Αμερικής Mercosur λόγω κατηγοριών για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του προέδρου Νίκολας Μαδούρο».
Καλώς ήρθες, Mauricio.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…