Τα παρακάλια μας για την ποσοτική χαλάρωση…

Πριν μερικές μέρες ακούσαμε τον Υπουργό να μιλά για το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης και το κατά πόσον η Κυπριακή…

atm trapezes kipros

Πριν μερικές μέρες ακούσαμε τον Υπουργό να μιλά για το ζήτημα της ποσοτικής χαλάρωσης και το κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία εμπίπτει ή όχι στο πρόγραμμα στήριξης που είχε ανακοινώσει προ μηνών ο κ.Ντράγκι. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομικών, ανάφερε ότι θα έπρεπε να δικαιούνται χώρες μέλη της ευρωζώνης που είναι επιτυχημένες στις μνημονιακές υποχρεώσεις τους, μερίδιο από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, λαμβάνοντας υπόψη την επικείμενη έξοδο της χώρας μας από το μνημόνιο.

Ας κάνουμε όμως μια αναδρομή στους τελευταίους εννιά μήνες..

Τον Μάρτιο του 2015, έγινε άτυπο συμβούλιο της ΕΚΤ στη Κύπρο, με τον κ.Ντράγκι να μας επαινεί για τις προσπάθειες μας σαν οικονομία να ανακάμψουμε, να υμνεί την επιβολή του πλαισίου αφερεγγυότητας για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να μας υπόσχεται ότι, αν συναινέσουμε στην εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις, και καταφέρουμε θετική αξιολόγηση τον Ιούνιο του 2015, θα πάρουμε αντάλλαγμα 500 εκατομμύρια από την διατυμπανισμένη ποσοτική χαλάρωση του ενός τρις ευρώ.

Δύο ήταν τα κριτήρια τότε για την Κύπρο όπως είδαν το φως της δημοσιότητας: να πετύχει θετική αξιολόγηση μετά την ψήφιση του νόμου των εκποιήσεων και να αρθούν όλοι οι τραπεζικοί περιορισμοί. Αυτά έγιναν. Τι άλλαξε από τότε και δεν εμπίπτουμε σε ποσοτική χαλάρωση;

Ο λόγος που δεν μπορούμε να πάρουμε άλλη ποσοτική χαλάρωση είναι απλός..

Η ΕΚΤ θα μπορούσε να συμβάλει μέχρι 33% του ΑΕΠ της κάθε οικονομίας της ευρωζώνης, δηλαδή να διατηρεί κρατικά ομόλογα των χωρών μέχρι αυτό το βαθμό. Για την Κύπρο αυτό θα σήμαινε περίπου γύρω στα 6.2 δις ευρώ, αφού το συνολικό ΑΕΠ της χώρας μας είναι γύρω στα 18.5 δις και μειώνεται συνεχώς λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας. Κατ’ επέκταση η ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρεί όλο και λιγότερο ποσοστό σε κρατικά ομόλογα της χώρας μας.

Για αυτά τα 6.2 δις είχαμε ήδη πάρει 5.7 δις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, χρήματα που αντλούνται από την ΕΚΤ και πλέον έχουμε εκπληρώσει την αξιολόγηση που θα μας έδινε 500 εκατομμύρια δόση. Συνεπώς, δεν μπορούμε να πάρουμε άλλα, πέρα από τα ευχολόγια της κυβέρνησης για τη θετική πορεία και την αξιοπιστία που προδίδεται στην οικονομία από τους οίκους αξιολόγησης.

Η Κύπρος, έλεγε ο Τύπος, δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και για αυτό τον λόγο δεν μπορεί να πάρει ποσοτική χαλάρωση. Που διοχετεύτηκαν κ. Υπουργέ αυτά τα χρήματα των 6.2δις; Τι έλεγε τότε ο κ. Ντράγκι και τι υποσχόταν; Γιατί λέγατε τον Ιούνιο του 2015 ότι ανοίγει ο δρόμος για ποσοτική χαλάρωση και ότι η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει Κυπριακά ομόλογα από την δευτερογενή αγορά;

Δώσαμε 1.5 δις στον προβληματικό Συνεργατισμό για να σταθεί στα πόδια του και δεν τα καταφέραμε, εγγυηθήκαμε 2.9 δις τα τραπεζικά ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου δήθεν για υποστήριξη της πληρωμής του ELA, ενώ υπήρχαν εγγυήσεις από την ΛΑΪΚΗ για 20 δις έναντι των αρχικών 9.5 δις, με τα υπόλοιπα πληρώσαμε ομόλογα δημοσίου που έληγαν σε αυτά τα δύο χρόνια και συντηρήσαμε ένα δημόσιο τομέα που θα έπρεπε μέχρι σήμερα να μεταρρυθμιστεί.

Ας ήσασταν πιο συνετοί στην διαχείριση αυτού του χρήματος, ας βλέπατε λίγο πιο μπροστά από όσα σας έμαθαν οι κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες, ας καταλαβαίνατε νωρίτερα την μεγάλη ανάγκη της οικονομίας για ρευστότητα που κατέληγε στα αμπάρια των τραπεζών..

Το mea culpa  δεν είναι αρκετό πλέον για εσάς..

 

Άννα Θεολόγου

Οικονομολόγος

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ