Newsroom

Newsroom

Πορτογαλία: Πέφτει σήμερα η νέα κυβέρνηση Κοέλιο από το συνασπισμό της Αριστεράς;

Ορατό είναι το ενδεχόμενο ανατροπής της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης στην Πορτογαλία αφού δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ο συνασπισμός δυνάμεων της Αριστεράς μπορεί να τη "ρίξει" στη σημερινή ψηφοφορία. Κι αυτό γιατί Σοσιαλιστές, Μπλόκο της Αριστεράς και Κομμουνιστές έχουν αθροιστικά την πλειοψηφία. 

portugal parliament

Ορατό είναι το ενδεχόμενο ανατροπής της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης στην Πορτογαλία αφού δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ο συνασπισμός δυνάμεων της Αριστεράς μπορεί να τη “ρίξει” στη σημερινή ψηφοφορία. Κι αυτό γιατί Σοσιαλιστές, Μπλόκο της Αριστεράς και Κομμουνιστές έχουν αθροιστικά την πλειοψηφία. 

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Ο Κοέλιο πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης κι ορκίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός ενώπιον του προέδρου της χώρας την περασμένη εβδομάδα, παρόλο που δεν είχε εξασφαλισμένη τη “δεδηλωμένη” εντός του κοινοβουλίου. 

Από τη μεριά τους τα τρία αριστερά κόμματα συμφώνησαν να συνεργαστούν για να απορρίψουν το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης στην ψηφοφορία που προβλέπεται να διεξαχθεί σήμερα το απόγευμα. Μια τέτοια εξέλιξη θα εξαναγκάσει την κυβέρνηση σε παραίτηση.

Ο πρόεδρος της χώρας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα θα μπορούσε τότε να ζητήσει από την κυβέρνηση του Πάσος Κοέλιο να παραμείνει στην ηγεσία της χώρας ως υπηρεσιακή προκειμένου να διεξαχθούν εκ νέου εκλογές την επόμενη χρονιά ή να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα.

Εάν ο Κόστα ηγηθεί μιας κυβέρνησης με τους Κομμουνιστές και το Αριστερό Μπλοκ, θα είναι η πρώτη φορά που σε μια πορτογαλική κυβέρνηση συμμετέχουν κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς μετά το 1974, όταν η χώρα επέστρεψε σε καθεστώς δημοκρατίας ύστερα από δεκαετίες δεξιάς δικτατορίας.

Αρνητικά αντιδρούν οι αγορές

Οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο δείχνουν να επηρεάζουν αρνητικά το χρηματιστήριο της Λισαβόνας που χθες Δευτέρα σημείωσε πτώση της τάξης του 4%. 

Υπενθυμίζεται πως η Πορτογαλία εμφανίζεται ως η χώρα που εφάρμοσε με ευλάβεια το μνημόνιο και, σε αντίθεση με την Ελλάδα, κατάφερε να βγει από το καθεστώς της στενής επιτροπείας. Το κοινωνικό κόστος αυτής της προσαρμογής βέβαια δε λαμβάνεται υπόψιν από τις αγορές που θέλουν κυβερνήσεις σε απόλυτη σύμπνοια με την ευρωπαϊκή τεχνοδομή.

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…