Newsroom

Newsroom

"Γνωρίζουμε τους δολοφόνους" βροντοφώναξαν χιλιάδες πολίτες σε Τουρκία, Ελλάδα, Γαλλία κι Ελβετία, τί είπε ο Τσίπρας στον Νταβούτογλο

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, προκειμένου να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια…

erdogan

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, προκειμένου να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια για τον θάνατο δεκάδων πολιτών στην σημερινή τρομοκρατική ενέργεια στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, Άγκυρα. Ο πρωθυπουργός καταδίκασε την τρομοκρατική ενέργεια και εξέφρασε την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στον λαό της Τουρκίας, τις δύσκολες αυτές ώρες που περνά.

Τέλος ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την υποστήριξη της Ελλάδας στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Κουρδικό, παρά τις σοβαρές δυσχέρειες που αντιμετωπίζει σήμερα η προοπτική αυτή.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 10.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν το Σάββατο τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης καταγγέλλοντας την ευθύνη που φέρει η κυβέρνηση της Τουρκίας στη διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην πορεία υπέρ της ειρήνης στην Άγκυρα.

Κρατώντας ένα μεγάλο πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα «γνωρίζουμε τους δολοφόνους», οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Ερντογάν, δολοφόνε» ή «η ειρήνη θα επικρατήσει» ήταν μερικά από τα συνθήματα στα χείλη των συμμετεχόντων που πλημμύρισαν την λεωφόρο Ιστικλάλ.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν πλαισιώσει την πορεία, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα, κυρίως στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία όπου ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία, με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης να κάνουν χρήση δακρυγόνων.

Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν, επίσης, στη Σμύρνη (δυτικά), το Μπατμάν, την Ούρφα και το Βαν (νοτιοανατολικά).

Στο μεταξύ, με συνθήματα εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης και του προέδρου Ερντογάν δεκάδες μέλη οργανώσεων της κουρδικής και τουρκικής αριστεράς αλλά και μέλη ελληνικών οργανώσεων πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Συντάγματος συγκέντρωση διαμαρτυρίας, για την φονική επίθεση στην ‘Αγκυρα, κατά την οποία έχουν χάσει έως τώρα τη ζωή τους, 97 άτομα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ εκπρόσωποι αριστερών κουρδικών οργανώσεων υποστήριξαν, ότι οι νεκροί ξεπερνούν τους 100, ανέφεραν ότι η επίθεση είναι έργο παρακρατικών οργανώσεων και την συνέδεσαν με την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε διαδήλωση Κούρδων στη συνοριακή πόλη Σουρούτς στις 20 Ιουλίου , όπου έχασαν τη ζωή τους 32 άνθρωποι.

Κατόπιν οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία μπροστά από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Παραλλήλως, περίπου 1000 διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους Κούρδοι, συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για να καταδικάσουν τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα. Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, ορισμένοι εξ αυτών κρατούσαν σημαίες του κουρδικού κόμματος HDP.

“Το Κουρδικό Δημοκρατικό Συμβούλιο στη Γαλλία καταδικάζει με σθένος αυτήν την άνανδρη και ανήθικη επίθεση. Οι πολίτες της Τουρκίας δεν θα επιτρέψουν να τους εκφοβίζουν με αυτές τις ενέργειες εναντίον εκείνων που δίνουν μάχη για την ειρήνη. Κάτω ο βρώμικος πόλεμος και η κρατική τρομοκρατία στην Τουρκία!”, τόνισε η οργάνωση, που απηύθυνε κάλεσμα για τη διαδήλωση, σε ένα δελτίο τύπου.

Στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δημοκρατικού Κέντρου των Κούρδων της Μασσαλίας και διαδήλωσαν φωνάζοντας το σύνθημα “Ερντογάν, δολοφόνε!”, ενώ στα πλακάτ που κρατούσαν αναγραφόταν το σύνθημα “η Τουρκία δολοφονεί τους πολίτες”.

Στο Στρασβούργο, εξάλλου, περίπου 400 άνθρωποι συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις, σύμφωνα με την αστυνομία, στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης.

Κουρδικές οργανώσεις έχουν προγραμματίσει για αύριο Κυριακή νέα διαδήλωση στις 17.00 ώρα Ελλάδας, με σύνθημα “τέλος στο βρώμικο πόλεμο και την κρατική τρομοκρατία στην Τουρκία και το Κουρδιστάν”, ενώ κινητοποιήσεις αναμένονται επίσης στη Λυών και την Τουλούζη.

Ταυτοχρόνως, τουλάχιστον 1000 άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά σήμερα στη Ζυρίχη για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα της διπλής βομβιστικής επίθεσης στην Άγκυρα. “Τέλος στην κρατική τρομοκρατία στην Τουρκία” έγραφαν τα πλακάτ των πολλών διαδηλωτών.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…