ΜΑ

ΜAΚΗΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

Θα βγάλει η Χρυσή Αυγή πρόεδρο στη Νέα Δημοκρατία;

Του Μάκη Ανδρονόπουλου

imagehandler 8

Του Μάκη Ανδρονόπουλου

Η ομολογία του βουλευτή Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας Κ. Τζαβάρα πως φοβάται διάσπαση του κόμματος και η αναφορά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ότι πρέπει και οι τέσσερις υποψήφιοι για την αρχηγία να δεσμευτούν για τη διασφάλιση της ενότητας του κόμματος, δεν είναι τυχαίες. Η ενότητα του κόμματος μέχρι τώρα στηρίχθηκε στο ιδεολόγημα πως είναι το μοναδικό κόμμα που μπορεί να κρατήσει τη χώρα στην ευρωζώνη. Το μονοπώλειο αυτό χάθηκε με την επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ και έμειναν μόνο οι πραγματικοί λόγοι που κράτησαν την δεξιά παράταση ενωμένη…

Η ενότητα στηρίχθηκε στην ενοχή της καραμανλικής «νομιμότητας» που κάρφωσε τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας και στον τυχοδιωκτισμό της αβερωφικής φράξιας που άλωσε το κόμμα με τους ακροδεξιούς, φανερούς και μη συνομιλητές της Χρυσής Αυγής, και η οποία στηρίχθηκε επίσης από τη νεοφιλελεύθερη φράξια των Μητσοτάκηδων (υπουργοποίηση Κυριάκου από Σαμαρά) που είχε την δική της, απ’ ευθείας σχέση, με τους χρυσαυγίτες (φωτό θερμού τετ α τετ Ντόρας-Παναγιώταρου, χειροφίλημα Μιχαλολιάκου στη Ντόρα, πρόσφατη φωτό Κυριάκου να κρατάει τον ώμο του Κασιδιάρη).

Σήμερα όμως τα πράγματα είναι αλλιώς. Σήμερα ο ηττημένος Μεϊμαράκης δεν εκπροσωπεί μόνο την καραμανλική «νομιμότητα», αλλά συμβολίζει την παλιά δεξιά και την διαπλοκή. Οι νέοι 40άρηδες διεκδικητές της αρχηγίας αυτό το ξέρουν καλά και θέλουν να απαλλαγούν από τα βαρίδια του παρελθόντος. Το ίδιο αισθάνονται και οι κομματικοί μηχανισμοί. Άρα, ο ενοτικός Μεϊμαράκης δεν έχει προοπτική, γεγονός που καταγράφεται και στις διαδικτυακές δημοσκοπήσεις.

Οι δύο από τους τρεις 40άρηδες, ο Άδωνης και ο Τζιτζικώστας, εκπροσωπούν αποχρώσεις της μαύρης δεξιάς. Για τον Άδωνη δεν χρειάζεται ανάλυση, ξέρουμε. Για τον Απόστολο ξέρουμε ότι ως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κάλεσε τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής να ανέβουν στην εξέδρα των επισήμων στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα στις τελευταίες εκλογές να σαρρώσει με 72%. Δεν ξέρουμε ποιος λειτουργεί ως «λαγός» ανάμεσα στους δύο ακροδεξιούς υποψηφίους, αλλά φαίνεται πως ο Τζιτζικώστας έχει συμφωνήσει με τον Άδωνη, αν μπει στον δεύτερο γύρο και κερδίσει, να τον έχει κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο.

Οι καραμανλικοί, βλέποντας πως χάνουν το κόμμα, θα διασπαστούν στον β΄ γύρο. Κάποιοι θα ακολουθήσουν τον Τζιτζικώστα και οι περισσότεροι, οι πραγματικοί καραμανλικοί (της -πάλαι ποτέ- σοσιαλμανίας και του μεσαίου χώρου) θα στηρίξουν Κυριάκο. Αν ο Κυριάκος κρατηθεί έξυπνα και γερά στην κούρσα, άλλωστε είναι ο μόνος που παράγει ιδέες στο δεξιό χώρο, μπορεί να μπει στο δεύτερο γύρο και εκεί αλλάζουν οι όροι του παιγνιδιού.

Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι σοβαροί αναλυτές υπολογίζουν τουλάχιστον στις 100.000 τα παλιά μέλη της ΝΔ που διατηρούν ταυτότητες και ήταν ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ και που μπορούν να ψηφίσουν πρόεδρο στη ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο περιβόητος Νίκος Νικολόπουλος (ΑΝΕΛ, που δεν έγινε αντιπρόεδρος της Βουλής) διαμηνύει ότι δεν θα ψηφίσει όλους τους εφαρμοστικούς νόμους… και ετοιμάζεται για μετακόμιση.

Την επόμενη μέρα της εκλογής του νέου προέδρου πάντως, θα αρχίσει να αναδιάρθρωση, οργανωτική και ιδεολογική, του κόμματος. Εκεί μπαίνει η αναθεώρηση του συντάγματος, η απλή αναλογική και η ευκαιρία της διάσπασης.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι θα κινήσει τις διαδικασίες ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική και προσβλέπει στην άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου στο πλαίσιο της αναθεώρησης, για ένα πάγιο αναλογικότερο σύστημα. Εκεί, οι νέες βαρωνίες της ΝΔ θα σκεφτούν την εκδοχή της διάσπασης, όπως έχει συμβεί σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Δηλαδή, στην διάσπαση σε ένα δεξιό συντηρητικό εθνικο-ορθόδοξο τμήμα που θα απορροφήσει τα απομεινάρια της Χρυσής Αυγής και σε ένα φιλελεύθερο δημοκρατικό και κοσμικό τμήμα.

Αν ο Κυριάκος είναι ο αρχηγός, ξέρει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εκπροσωπήσει το κέντρο και ότι η εκλογική του επιβίωση ήταν συγκυριακή. Τον χώρο του κέντρου τον καταλαμβάνει υπογείως ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα επιδιώξει να τον μοιραστεί με ιδεολογικά ανοίγματα και με προσχωρήσεις από διάφορα κομματίδια και κινήσεις του κεντρώου χώρου, αλλά και με στελέχη από ΠΑΣΟΚ (τύπου Χρυσοχοίδη και όχι μόνο). Αυτό θα είναι αφορμή για τους σκληρούς δεξιούς να πάνε σε διάσπαση. Και αντίστροφα, αν ο Άδωνης ή ο Τζιτζικώστας πάρουν την αρχηγία, θα αναπτύξουν σκληρή δεξιά ρητορία και δράση που θα ενοχλεί τόσο τους καραμανλικούς, όσο και τους μητσοτακικούς που επίσης θα σκεφτούν την διάσπαση, στο πλαίσιο ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος. 

Στην ανάλυση αυτή, υπάρχει ένας αστάθμητος παράγοντας που λέγεται Μάκης Βορίδης που παίζει στην επόμενη 4ετία. Πάντως, μια ενδεχόμενη διάσπαση της ΝΔ θα είναι εξυγιαντική για το πολιτικό σύστημα και την αξιοπιστία του, αλλά και για την όποια ιδεολογική ευκρίνεια μπορούν να εκπέμπουν τα κόμματα σήμερα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…