Ολάντ και Βαλς καταδικάζουν τα επεισόδια στην Air France αλλά είναι το τέταρτο "μαχαίρι" θέσεων εργασίας σε 4 χρόνια

Να καταδικάσουν τα επεισόδια που προκάλεσαν εργαζόμενοι της Air France αντιδρώντας στο σχέδιο απομάκρυνσης 2.900 ατόμων από την εταιρία, έσπευαν ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κι ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Ο τελευταίος μάλιστα χαρακτήρισε "χούλιγκαν" τους εργαζόμενους που έγδυσαν τα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας. Καλές οι καταδίκες της βίας αλλά όπως δείχνει με γράφημα ο Monde, πρόκειται για το τέταρτο κύμα κατάργησης θέσεων εργασίας σε 4 χρόνια, με 10.300 θέσεις να έχουν χαθεί από το 2012.

air france vals

Να καταδικάσουν τα επεισόδια που προκάλεσαν εργαζόμενοι της Air France αντιδρώντας στο σχέδιο απομάκρυνσης 2.900 ατόμων από την εταιρία, έσπευαν ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κι ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Ο τελευταίος μάλιστα χαρακτήρισε “χούλιγκαν” τους εργαζόμενους που έγδυσαν τα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας. Καλές οι καταδίκες της βίας αλλά όπως δείχνει με γράφημα ο Monde, πρόκειται για το τέταρτο κύμα κατάργησης θέσεων εργασίας σε 4 χρόνια, με 10.300 θέσεις να έχουν χαθεί από το 2012.

Για “απαράδεκτες βιαιότητες” έκανε λόγο ο Φρανσουά Ολάντ, σήμερα Τρίτη, που επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα της Γαλλίας: “Αυτό που μετράει είναι ο κοινωνικός διάλογος. Όταν αυτός διακόπτεται από βιαιότητες, από διαμαρτυρίες που παίρνουν απαράδεκτη τροπή, βλέπουμε ότι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην εικόνα, την ελκυστικότητα [της χώρας]”, τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος. 

Πολύ πιο σκληρός στη δήλωσή του ήταν ο Μανουέλ Βαλς, δήλωση που έκανε από τα κεντρικά γραφεία της Air France (φωτό), έχοντας στο πλάι του τα δύο στελέχη των οποίων τα ρούχα έσκισαν χθες οι εργαζόμενοι. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας μίλησε για “έργα χούλιγκαν” που πρέπει να τιμωρηθούν με “βαριές κυρώσεις”.

4 κύματα απολύσεων, 14.222 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από το 2012 ως το 2017

Το λεγόμενο “σχέδιο Β” της Air France που από πολλούς παρουσιάζεται ως απαραίτητο για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της εταιρίας, προβλέπει την απομάκρυνση 2.900 ανθρώπων από την εργασία τους, έστω κι αν για ένα μέρος αυτών προβλέπονται προγράμματα εθελούσιας εξόδου. 

Όπως δείχνει με γράφημα η έγκυρη εφημερίδα Le Monde, πρόκειται για το τέταρτο “μαχαίρι” θέσεων εργασίας  σε τέσσερα χρόνια, με πάνω από 10.300 θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί. Συγκεκριμένα:

2012: 2.400 θέσεις καταργήθηκαν
2013: 5.122 θέσεις καταργήθηκαν
2014: 2.800 θέσεις καταργήθηκαν
2016 – 2017: 2.900 θέσεις σχεδιάζεται να καταργηθούν

Προφανώς υπάρχει ο αντίλογος της οικονομικής κρίσης και της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας που απαιτεί από τις εταιρίες να γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές αλλά για μια εταιρία του μεγέθους της Air France – KLM, η προσαρμογή μπορεί και πρέπει να γίνεται με ήπιους όρους κι όχι με απολύσεις. Το γαλλικό κράτος που συνεχίζει να είναι μέτοχος της εταιρίας με ποσοστό 17%,  έχει ευθύνη απέναντι στους εργαζόμενους που αντιδρούν, ίσως όχι πάντα με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο, φοβούμενοι για τις δουλειές τους. 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…