Πώς να προστατευτείτε από τα "πλοκάμια" της NSA στα Social Media – 17 συμβουλές εγκεκριμένες από τον Σνόουντεν

Του Νίκου Σπυρόπουλου

snowden nsa

Του Νίκου Σπυρόπουλου

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου του 2015. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν ανοίγει λογαριασμό στο Twitter. Μέχρι σήμερα, μετρά περισσότερους από 1 εκατομμύριο Followers. Ο ίδιος από την άλλη μεριά, ακολουθεί μόνο έναν. Τον επίσημο λογαριασμό της NSA.

Στον απόηχο των νέων αποκαλύψεων που έκαναν το γύρο του κόσμου για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών από τους Αμερικανούς στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο Σνόουντεν στρέφει για ακόμη μια φορά τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του. Όπως αποκάλυψε έγγραφο της NSA που διέρρευσε ο ίδιος, προκύπτει ότι οι ακροάσεις γίνονταν κατόπιν συνεννόησης της ελληνικής και της αμερικανικής κυβέρνησης.

H NSA εγκατέστησε λογισμικό συνακρόασης σε ελληνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και εν συνεχεία δεν το απενεργοποίησε, όπως είχε υποσχεθεί, αλλά συνέχιζε να το χειρίζεται.

«Ποτέ δεν το αφαιρούν. Μόλις αποκτήσεις πρόσβαση, είσαι μέσα. Έχεις την ευκαιρία να βάλεις κοριούς, και αυτό είναι ευκαιρία», δηλώνει πρώην συνεργάτης της NSA.

inter death

Ένας σύγχρονος «ήρωας»

Η περίπτωση του 32χρονου αμερικανού είναι ευρέως γνωστή. Πολλοί τον θεωρούν έναν σύγχρονο ήρωα, ο οποίος αποκάλυψε την αλήθεια για τον τρόπο με τον οποίοι οι μυστικές υπηρεσίας μας «φακελώνουν» καθιστώντας έτσι τον όρο «ιδιωτικότητα» μια οινοποιία. Άλλοι πάλι, τον αποκαλούν προδότη και εγκληματία για τις αποκαλύψεις του αυτές.

Εν συντομία, η «υπόθεση Σνόουντεν» διαμορφώνεται ως εξής: Το 2013, ο Σνόουντεν, ο οποίος εργαζόταν για την NSA, διέρρευσε απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης της υπηρεσίας. Μετά την αποκάλυψη του τεράστιου αυτού σκανδάλου, ο Σνόουντεν που κατηγορείται στις ΗΠΑ, κατέφυγε στη Ρωσία η οποία δέχτηκε να του παραχωρήσει πολιτικό άσυλο.

snowden 8

Το πρώτο «τιτίβασμα»

Το πρώτο μήνυμα του Σνόουντεν στο twitter ήταν ένας ιδιαίτερος «χαιρετισμός» ο οποίος σαφώς και ερμηνεύτηκε από πολλούς σαν «καρφί» προς την NSA και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίας.

«Με ακούτε τώρα;», έγραψε ο Σνόουντεν, με 120 χιλιάδες άτομα να το κάνουν retweet και 110 χιλιάδες favorite.

«Στο παρελθόν εργαζόμουν για την κυβέρνηση. Τώρα εργάζομαι για το κοινό» αναφέρει στην περιγραφή του λογαριασμού του (@Snowden) ενώ δηλώνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος «Freedom of the press».

 

 

Την αυθεντικότητα του λογαριασμού του Σνόουντεν επιβεβαίωσε ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας, Γκλεν Γκρίνγουολντ.

Ο βρετανός, μαζί με συναδέλφους του είχε κάνει μια σειρά δημοσιευμάτων στον Guardian αποκαλύπτοντας την έκταση των «πλοκαμιών» των αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο αξιοποιώντας πληροφορίες και απόρρητα έγγραφα του Σνόουντεν. Μάλιστα, ο δημοσιογράφος τιμήθηκε για τις αποκαλύψεις με το βραβείο Πούλιτζερ.

Όπως έγραψε η διαδικτυακή εφημερίδα ερευνητικής δημοσιογραφίας The Intercept, της οποίας διευθυντής είναι ο Γκρίνγουολντ, το Twitter ID @Snowden, ήταν ήδη πιασμένο από κάποιον άλλον χρήστη ο οποίος δεν το χρησιμοποιούσε εδώ και τρία χρόνια. Έτσι, το Twitter δέχτηκε να το παραδώσει στον ίδιο τον Snowden.

«Σύμφωνα με το δικηγόρο του, Μπεν Ουίζνερ, ο ίδιος ο Σνόουντεν θα διαχειρίζεται το λογαριασμό του» έγραψε ακόμα το The Intercept.

 

Η συνέντευξη «προάγγελος»

Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε ο Σνόουντεν στον Neil deGrasse Tyson, είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του να γίνει «τουιτεράς» μετά από σχετική ερώτηση.

«Χρειάζεσαι έναν λογαριασμό στο Twitter. Ίσως το @Snowden. Είναι κάτι που θα κάνεις;», ρώτησε ο Tyson για να απαντήσει ο Σνόουντεν: «Ακούγεται καλό. Νομίζω πρέπει να το κάνουμε πραγματικότητα».

 

 

Συμβουλές για να αποφύγετε τα πλοκάμια της NSA στα Social Media

Ένα από τα πρώτα «τουιταρίσματα» του Σνόουντεν (έχει κάνει 14 μέχρι στιγμής) ήταν και ένα κείμενο της Elle Armageddon. Σε αυτό, δίνονται συμβουλές για το πως μπορούμε να κρατήσουμε την ιδιωτικότητά μας στα Social Media αλλά και μια «μυστική» ζωή. Η αρθρογράφος αποκαλύπτει 17 τρόπους για να προστατεύσουμε, εαν βέβαια το επιθυμούμε, την ιδιωτική μας ζωή από τα «δίχτυα» των μυστικών υπηρεσιών αλλά και των διαφημιστών.

 

 

«Στην εποχή των social media, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η διαδικτυακή μας παρουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας. Από τους ανθρώπους που έχουν εμμονή μαζί μας και παρακολουθούν κάθε μας κίνηση (stalkers) μέχρι και τους διάφορους “διώκτες”, κάθε δημόσια πληροφορία που μπορεί να συνδεθεί με την ταυτότητά μας χρησιμοποιείται για δικό τους πλεονέκτημα και εις βάρος μας. Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί με τις πληροφορίες που κάνουμε διαθέσιμες σε πιθανούς  “εισβολείς”», αναφέρεται στο κείμενο ενώ εν συνεχεία, η αρθογράφος παραθέτει τις 17 συμβουλές.

 

1. Χρησιμοποιείστε μια μοναδική διεύθυνση email

Όταν επιχειρείται να καλυφτούν οι σχέσεις μεταξύ των διαφόρων προφίλ στα social media συμπεριλαμβανομένων sites γνωριμιών, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείται μια ξεχωριστή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η οποία να μην σχετίζεται με άλλα προφίλ, το πραγματικό μας όνομα ή καμία από τις δημόσιες σχέσεις μας.

Το να χρησιμοποιείται μια διεύθυνση με τη μορφή όνομα.επίθετο@workplace.com είναι άσχημη ιδέα. Το να χρησιμοποιείται κάτι στη μορφή τυχαίοχρωμα.τυχαίοουσιαστικό@gmail.com, είναι μια καλή ιδέα. Μάλιστα, η αρθρογράφος δίνει και μια επαγγελαμτική συμβουλή.

«Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια υπηρεσία όπως το 10minutemail.net, ώστε να δημιουργήσετε έναν προσωρινό λογαριασμό email για να φτιάξετε έναν νέο λογαριασμό στο Gmail».

 

2. Μην χρησιμοποιείτε το ίδιο μοτίβο

Μην χρησιμοποιείτε ξανά και ξανά το ίδιο μοτίβο (User ID ή User Name) σε όλες τις πλατφόρμες τις οποίες θέλετε να κρατήσετε χωρίς σύνδεση μεταξύ τους. Για παράδειγμα, μην χρησιμοποιείται τη μορφή όνομα.επιθετο69 σε λογαριασμούς που δεν θέλετε να συνδεθούν με την πραγματική σας ταυτότητα. Διαλέξτε κάτι άλλο.

 

3. Μην βάζετε τις ίδιες φωτογραφίες

Μην χρησιμοποιείτε τις ίδιες φωτογραφίες στα προφίλ που θέλετε να μείνουν κρυφά. Η ανάποδη αναζήτηση με φωτογραφία είναι κάτι που μπορεί να σας «στοιχήσει». Ιδανικά, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε δικές σας φωτογραφίες. Εάν το κάνετε, τότε πρέπει να σιγουρευτείτε ότι δεν θα οδηγήσουν με μία απλή «drag-and-drop» αναζήτηση στους λογαριασμούς σας σε Twitter και Facebook.

 

4. «Κοιτάξτε πίσω σας»

Μην δώσετε κανένα δικαίωμα και περιθώριο σε κάποιον να μάθει ή να βλέπει τις καρτέλες σας στον browser. Σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχουν «περίεργα» μάτια πίσω από τον ώμο σας (shouldersurfing) και μην ποστάρετε ποτέ screenshots στα οποία φαίνονται τα tabs σας.

 

5. Σβήστε το ιστορικό σας

Εάν δεν θέλετε κάποιος να ξέρει ότι επισκεφτήκατε ένα site ή χρησιμοποιήσατε μια υπηρεσία, να διαγράφετε κάθε φορά το ιστορικό σας. Βέβαια, μπορείτε να χρησιμοποιείτε και την ανώνυμη περιήγηση στον Browser σας. Κάθε φορά που κλείνετε μια καρτέλα δεν κρατείται ιστορικό.

 

6. Πληρώστε με μετρητά

Πληρώστε με μετρητά κάθε φορά που κάνετε μια αγορά που συνδέεται με την αληθινή ταυτότητά σας. Όταν η μέθοδος πληρωμής με μετρητά δεν είναι εφικτός, πληρώστε με μια προ-πληρωμένη κάρτα αγορασμένη με μετρητά.

 

7. Μην χρησιμοποιείτε το όνομά σας

Διαλέξτε ένα οποιοδήποτε όνομα. Δεν σας αναγκάζει κάποιος να βάλετε το πραγματικό σας όνομα στα social media. Μπορείτε βέβαια, εάν αισθάνεστε άνετα με αυτό, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό.

 

8. Εάν θέλετε να κρατήσετε μυστικό, μη μιλάτε

Μην περηφανεύεστε. Μην το συζητάτε καθόλου. Μην το πείτε σε κανέναν. Απλώς, σταματήστε να μιλάτε.

 

9. Κάντε χρήση ισχυρών κωδικών

“Password,” “Passw0rd,” “password123,” κτλπ δεν είναι δυνατοί κωδικοί. Επιλέξτε διαφορετικούς κωδικούς για κάθε site ή υπηρεσία. Ακόμα καλύτερα, χρησιμοποιήστε έναν “password manager” με έναν ισχυρό κύριο κωδικό πρόσβασης.

 

10. Μη μοιράζεστε αναγνωρίσιμες πληροφορίες

Εάν προσπαθείτε να κρατήσετε μυστικό ένα προφίλ, μη μοιράζεστε καθόλου πληροφορίες που σχετίζονται με εσάς και μπορεί κάποιος χρησιμοποιώντας αυτές να σας αναγνωρίσει.

 

11. Μη μιλάτε με αληθινά στοιχεία

Καλύτερα να λέτε ψέματα και όχι αλήθειες με την προοπτική ότι εάν κάτι «στραβώσει» να αρνηθείτε τη συμμετοχή σας σε αυτό, εφόσον δεν υπάρχουν και αποδείξεις (“Plausible deniability” is a terrible failsafe).

 

12. Εάν σας αναγνωρίσει κάποιος την… “πατήσατε”

Μην επιλέγετε να κάνετε «μυστικές συναντήσεις» σε μέρη στα οποία συχνάζετε στην πραγματική σας ζωή. Εάν σας αναγνωρίσουν τότε την… πατήσατε.

 

13. Το άλλοθι είναι χρήσιμο αλλά… δύσκολο

Μη βασίζεστε σε κάποιον να πει ψέματα εκ μέρους σας. «Κατασκευάστε» οι ίδιοι το άλλοθί σας, όπως π.χ να αγοράσετε κάποιο εισιτήριο για μια ταινία.

 

14. Ξεχωρίστε τις ζωές σας

Μη συζητάτε τη «μυστική» σας ζωή στην αληθινή σας και τούμπαλιν.

 

15. Να είστε ψύχραιμοι

Διατηρείστε την ψυχραιμία σας σε κάθε περίπτωση. Προσέξτε τις εκφράσεις του προσώπου σας.

 

16. Μην γίνεστε αλαζόνες

Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση. Το να κρατήσετε μυστική την online persona σας, δεν είναι κάτι που εξασφαλίζεται από την αρχή. Η αλαζονεία φέρνει προχειρότητα και η προχειρότητα θα σας αποκαλύψει.

 

17. Η τελειότητα έρχεται με την πρακτική

Καμία από τις δεξιότητες αυτές δεν είναι έμφυτες. Χρειάζεται εντατική πρακτική εξάσκηση. Μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσετε από την αρχή. Κάντε το. Δεν υπάρχει ντροπή εάν αποτύχετε. Το διαδίκτυο όμως δεν ξεχνά. 

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…