150 χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – Όλες οι εκδηλώσεις του εορτασμού

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει και δεν το κρύβει.

57ee75711dc524a92e8b45bf

Εκτός λοιπόν από την κορυφαία επετειακή εκδήλωση του εορτασμού των 150 χρόνων από τη θεμελίωσή του, δηλαδή την περιοδική έκθεση «Οδύσσειες» που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016, ώρα 19:00, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αρ. Μπαλτά και θα διαρκέσει ένα χρόνο, μια σειρά από δράσεις συνοδεύουν την κορυφαία εβδομάδα του εορτασμού.

Συγκεκριμένα:

• Αύριο Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, ώρα 19.00, θα παρουσιαστεί στον κήπο της οδού Πατησίων το μνημειώδες έργο σύγχρονης γλυπτικής της Βένιας Δημητρακοπούλου, με τίτλο «Προμαχώνες». Πρόκειται για τρεις μεγάλους χαλύβδινους δίσκους σε διαφορετικές κλίσεις, που σύμφωνα με τη δημιουργό τους αντέχουν, ανθίστανται και συνιστούν την «πρώτη γραμμή», τις επάλξεις. Είναι το σημείο και η θέση της διαρκούς εγρήγορσης και επιφυλακής. Την παρουσίαση της γλυπτικής εγκατάστασης θα πλαισιώσει μουσική συναυλία του έργου «Ο ήχος των Προμαχώνων», του Pablo Ortiz, που γράφτηκε ειδικά για το έργο αυτό. Η ομάδα κρουστών Athens Percussion Group παίζουν πάνω στο γλυπτό και αναπαράγουν ήχους ζωντανούς, χωρίς τη μεσολάβηση οργάνων, καθώς το ίδιο το έργο προσφέρει άμεσα τη δική του αρμονία. Η παρουσίαση των Προμαχώνων και της συναυλίας θα είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες.

• Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα του Βωμού, συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για τα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Θα ακουστούν «Τα ερείπια των Αθηνών» του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, «Πέντε Ελληνικοί Χοροί» του Νίκου Σκαλκώτα και έξι σκηνές από το μπαλέτο «Ζορμπάς» του Μίκη Θεοδωράκη. Διεύθυνση: Στέφανος Τσιαλής.

• Συνεχίζεται ως την Κυριακή 2/10 η έκθεση αφίσας «150 Χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» στον σταθμό του Μετρό του Συντάγματος (διάδρομος προς έξοδο «Αμαλίας»), που είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης του Μουσείου, του Τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας και της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ ΑΕ). Η έκθεση, που ξεκίνησε στις 26/9, λειτουργεί ως κάλεσμα για μια εκ νέου γνωριμία με τον παλαιότερο μουσειακό θεσμό της χώρας.

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

μπενιαμίν νετανιάχου

Οι ΗΠΑ παίρνουν αποστάσεις από το Ισραήλ, αλλά ο Νετανιάχου δε… χαμπαριάζει

Έξαλλος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον - Ακύρωσε επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας…