Newsroom

Newsroom

Διάσπαση και στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση των "37" που καταγγέλλουν το μνημόνιο – Τί απαντούν αυτοί που μένουν

Διάσπαση συνιστά ουσιαστικά η δήλωση 37 μελών του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ανακοινώνουν πως δε θα στηρίξουν στις επερχόμενες εκλογές το ΣΥΡΙΖΑ αντιδρώντας στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση Τσίπρα και την υιοθέτηση του δόγματος "Δεν υπάρχει εναλλακτική, TINA". Από την άλλη πλευρά, τα μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που μένουν ισχυρίζονται πως πρέπει να δοθεί η μάχη των εκλογών και παράλληλα να γίνει ο αναγκαίος επανακαθορισμός με βάση τη νέα πραγματικότητα. 

Διάσπαση συνιστά ουσιαστικά η δήλωση 37 μελών του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ανακοινώνουν πως δε θα στηρίξουν στις επερχόμενες εκλογές το ΣΥΡΙΖΑ αντιδρώντας στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου από την κυβέρνηση Τσίπρα και την υιοθέτηση του δόγματος “Δεν υπάρχει εναλλακτική, TINA”. Από την άλλη πλευρά, τα μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που μένουν ισχυρίζονται πως πρέπει να δοθεί η μάχη των εκλογών και παράλληλα να γίνει ο αναγκαίος επανακαθορισμός με βάση τη νέα πραγματικότητα. 

Του Γιάννη Παναγιωτόπουλου

Στην ανακοίνωση που 24 ώρες μετά παραμένει στην ιστοσελίδα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, οι “37” διατυπώνουν «την αδυναμία μας πλέον, να στηρίξουμε, να ενισχύσουμε και να συμμετέχουμε στο ΣΥΡΙΖΑ» και προτείνουν «ψήφο σε αριστερά, ριζοσπαστικά, αντικαπιταλιστικά ψηφοδέλτια, που αντιστοιχούνται στην τελευταία απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και σχηματίζονται στο πλαίσιο της απόρριψης της ΤΙΝΑ (ThereisNoAlternative) των μνημονίων, για να εκφραστεί το «ΟΧΙ μέχρι τέλους», αλλά και με ορίζοντα ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές». 

Οι “37” μιλούν ανοιχτά για ανάγκη αναστοχασμού της σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ: “Οφείλουμε να δούμε, πως τελικά η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη λειτουργούν ως θεσμοθετημένος νεοφιλελευθερισμός, που περιορίζει ασφυκτικά τα περιθώρια μετασχηματισμού. Οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε τη διεθνιστική μας στρατηγική μέσα από το πρίσμα της ρήξης και της αποδέσμευσης από αυτούς τους υπερεθνικούς σχηματισμούς, ως ένα αίτημα δημοκρατίας, λαϊκής κυριαρχίας αλλά και ως προϋπόθεση αμφισβήτησης του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου”, σημειώνουν μεταξύ άλλων.

Όσο για το πολιτικό τους μέλλον, από την ανακοίνωση προκύπτει ότι δε θα είναι απαραιτήτως κοινό. Προτείνουν τη δραστηριοποίηση σε όλους τους χώρους όπου κινείται και δραστηριοποιείται η νεολαία, “μια νεολαία που με συντριπτική πλειοψηφία στήριξε το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα, να επιλέξει το δρόμο της αντίστασης και της ανατροπής, ενάντια σε αντι-πολιτικές επιλογές ή στην αποχή”, όπως τονίζουν.

“Έφυγαν 37 από το Κ.Σ, αλλά κανείς δεν ξέρει ακόμα τί γίνεται στη βάση της Νεολαίας”

Συνομιλώντας με μέλη του Κεντρικού Συμβολαίου που επέλεξαν να παραμείνουν, προκύπτει ότι κι εκεί ο προβληματισμός δε λείπει αλλά προτάσσεται η ανάγκη να δοθεί η μάχη των εκλογών ώστε να εξασφαλιστεί μια “αξιοπρεπής” κυβέρνηση την επόμενη μέρα, όπως λένε. Επισημαίνουν πως τα πράγματα στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ρευστά και πως η αποχώρηση της πλειοψηφίας των μελών του Κ.Σ δεν αποτυπώνει απαραίτητα ανάλογη στάση της πλειοψηφίας των μελών ή ευρύτερων κομματιών της νεολαίας που τα τελευταία χρόνια στήριξε και συμμετείχε στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σύμφωνα μάλιστα με καλά ενημερωμένη πηγή, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, όσοι έχουν παραμείνει δηλαδή, θα τοποθετηθούν δημόσια μία από τις επόμενες ημέρες, τόσο για την αποχώρηση των “37” όσο και για τη γενικότερη εξέλιξη των πραγμάτων. Στελέχη μάλιστα υπογραμμίζουν πως η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτόνομο πολιτικό υποκείμενο το οποίο συμφωνεί στις γενικές πολιτικές αρχές του κόμματος και το στηρίζει με τρόπο κριτικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από το πρόσφατο παρελθόν, η σκληρή κριτική που άσκησε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένες πρακτικές και δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού υπεύθυνου για την Προστασία του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.

ΦΩΤΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΑΝΟ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΒΗΤΟ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ 5ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ, eurokinissi

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…