Newsroom

Newsroom

Βρέθηκε ο δημοσιογράφος που… ευθύνεται για τον πανικό στα χρηματιστήρια της Κίνας

Η κινεζική κυβέρνηση φέρεται να βρήκε τον... ένοχο για τη θύελλα που ξέσπασε στα κινεζικά χρηματιστήρια. Σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ένας δημοσιογράφος ομολόγησε ότι προκάλεσε "τον πανικό και την αναστάτωση" στα κινεζικά χρηματιστήρια και "τεράστιες απώλειες στην χώρα".

Η κινεζική κυβέρνηση φέρεται να βρήκε τον… ένοχο για τη θύελλα που ξέσπασε στα κινεζικά χρηματιστήρια. Σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ένας δημοσιογράφος ομολόγησε ότι προκάλεσε “τον πανικό και την αναστάτωση” στα κινεζικά χρηματιστήρια και “τεράστιες απώλειες στην χώρα”.

Πρόκειται για τον Ουάνγκ Σιαολού, δημοσιογράφο του περιοδικού Caijing ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση για μετάδοση εσφαλμένων ειδήσεων σχετικά με τους τίτλους και τις προθεσμιακές αγορές, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. 

Ο δημοσιογράφος είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο τον Ιούλιο, στο οποίο ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές αρχές του τομέα εξέταζαν την πιθανότητα μιας απόσυρσης δημόσιων κεφαλαίων από την αγορά. Η προοπτική αυτή μιας πρώιμης απόσυρσης φέρεται να προκάλεσε πανικό στους επενδυτές, την ώρα που το Πεκίνο επενέβαινε για να σταθεροποιήσει τους χρηματιστηριακούς δείκτες, κυρίως μέσω μαζικών αγορών τίτλων από δημόσιους οργανισμούς. Η κινεζική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε διαψεύσει αμέσως το άρθρο του δημοσιογράφου χαρακτηρίζοντας “ανεύθυνα” τα λεγόμενά του.

“Δε θα έπρεπε να έχω δημοσιεύσει αυτό το άρθρο που είχε έναν αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή (…) Λυπάμαι βαθύτατα”, δηλώνει ο Σιαολού στο βίντεο. Σύμφωνα με το Νέα Κίνα, ο δημοσιογράφος “ομολόγησε” ότι οι “εσφαλμένες πληροφορίες” του “προκάλεσαν τον πανικό και την αναστάτωση στο Χρηματιστήριο, υπονόμευσαν σοβαρά την εμπιστοσύνη των αγορών και προκάλεσαν σοβαρές απώλειες στην χώρα και στους επενδυτές”.

Ωστόσο το περιοδικό Caijing που θεωρείται έγκυροως προς την ποιότητα των ερευνών του, υπογραμμίζει στην ιστοσελίδα του ότι “υπερασπίζεται το δικαίωμα των δημοσιογράφων να εκπληρώνουν την αποστολή τους βάσει του νόμου”. Την ίδια ώρα η βρετανική εφημερίδα Financial Times γράφει σήμερα ότι πράγματι η κινεζική κυβέρνηση  σταμάτησε τις αγορές τίτλων και τις παρεμβάσεις της, ενισχύοντας παράλληλα την καταστολή αυτών που κατηγορούνταν για την “αποσταθεροποίηση” της αγοράς.

Το κινεζικό υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι επιβλήθηκαν κυρώσεις σε 197 ανθρώπους “για την διάδοση φημών στο Διαδίκτυο” πάνω σε πολλά θέματα –μεταξύ των οποίων η πτώση των χρηματιστηρίων και οι πρόσφατες φονικές εκρήξεις στην Τιαντζίν. Δεν δόθηκαν άλλες πληροφορίες, αλλά σύμφωνα με το Νέα Κίνα, μια από τις φήμες αυτές που διαδόθηκαν στο Διαδίκτυο ήταν ότι ένας άνδρας πήδηξε στο κενό από ένα κτίριο στο Πεκίνο λόγω της κρίσης στα χρηματιστήρια.

Το Νέα Κίνα μετέδωσε εξάλλου ότι κρατείται ένας αξιωματούχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και τέσσερις από τους πλέον υψηλόβαθμους χρηματομεσίτες για “αδικήματα” στην χρηματιστηριακή αγορά.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…