Το ΚΚΕ και η άλλη Αριστερά

Του Τάσου Παππά Το περιμέναμε και ήρθε. Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ μιλώντας στο Σύνταγμα εξαπέλυσε σφοδρή…

koutsoumpas 8 1

Του Τάσου Παππά

Το περιμέναμε και ήρθε. Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ μιλώντας στο Σύνταγμα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον φορέα που γεννήθηκε από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε τη Λαϊκή Ενότητα «ΣΥΡΙΖΑ Β» και ανάχωμα που έστησε το σύστημα για να κόψει δύναμη από το ΚΚΕ.

Η σκληρή κριτική του κ. Κουτσούμπα στη Λαϊκή Ενότητα δεν πρέπει να ξενίζει. Παραδοσιακά οι ηγεσίες του ΚΚΕ αντιμετώπιζαν τα κόμματα που κινούνταν στην περιοχή της Αριστεράς ως εσωτερικούς εχθρούς και ως μηχανισμούς του συστήματος για να παγιδευτούν οι εργαζόμενοι και να αποπροσανατολιστεί το λαϊκό κίνημα.

Η μοναδική εξαίρεση για το ΚΚΕ την περίοδο της μεταπολίτευσης ήταν το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 70. Την εποχή εκείνη το ΠΑΣΟΚ είχε ριζοσπαστικές θέσεις για την ΕΟΚ, το ΝΑΤΟ, τις Η.Π.Α και το κοινωνικό ζήτημα. Ο τότε γραμματέας του κόμματος Χαρίλαος Φλωράκης, ενώ είχε ανοικτό μέτωπο με τον Λεωνίδα Κύρκο του ΚΚΕ εσωτερικού, διατηρούσε καλές σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Μάλιστα, είχε πιστέψει ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στα δύο κόμματα. Τις αυταπάτες καλλιεργούσε συστηματικά ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, διακινώντας το περίφημο σχήμα περί συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων για να λεηλατεί ακόπως το ευρύτερο ακροατήριο της κομμουνιστικής Αριστεράς.

Η πρώτη σοβαρή κρίση σημειώθηκε στις δημοτικές εκλογές του 1986, όταν το ΚΚΕ στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στις τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας έδωσε γραμμή στους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση και όχι τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ, όπως ανέμενε η ηγεσία του. Η οριστική ρήξη επήλθε το 1989 με τη συμμετοχή του ενιαίου Συνασπισμού στην κυβέρνηση Τζαννετάκη και την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Όμως στην περίπτωση της Λαϊκής Ενότητας υπάρχει και άλλη μία διάσταση, πέραν της βεβαιότητας του ΚΚΕ ότι το νέο κόμμα συγκροτήθηκε για να μπει φρένο στη ριζοσπαστικοποίηση των μαζών. Τα περισσότερα στελέχη της Λαικής Ενότητας προέρχονται από το ΚΚΕ. Αποχώρησαν ή διεγράφησαν το 1991 μετά το 13ο συνέδριο και η κατηγορία που έκτοτε τους συνοδεύει είναι ότι είχαν στόχο τη διάλυση του κόμματος, δια της διαχύσεως του στον τότε Συνασπισμό.

Καταλαβαίνει λοιπόν ο καθένας γιατί το ΚΚΕ βλέπει την Λαϊκή Ενότητα ως επικίνδυνο αντίπαλο που πρέπει να αποκαλυφθεί και να εξουδετερωθεί πριν κάνει ζημιά στο κίνημα.

Πηγή: efsyn.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…