Newsroom

Newsroom

Κοντά στο Χαλέπι οι Τζιχαντιστές – Κατέλαβαν νέα εδάφη

Νέα εδάφη τα οποία βρισκόντουσαν υπό τον έλεγχο Σύρων ανταρτών στη Βόρεια Συρία κοντά στο Χαλέπι κατέλαβαν οι τζιχαντιστές.

suria isis

Νέα εδάφη τα οποία βρισκόντουσαν υπό τον έλεγχο Σύρων ανταρτών στη Βόρεια Συρία κοντά στο Χαλέπι κατέλαβαν οι τζιχαντιστές.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι κατελήφθησαν πέντε χωριά, δύο από τα οποία είναι κοντά στα τουρκικά σύνορα και τα οποία ήλεγχαν σύροι αντάρτες.

Το Ι.Κ. ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι έχει καταλάβει τρία χωριά κοντά στην πόλη Μάρεα, την οποία ελέγχουν αντάρτες, περίπου 20 χλμ. νότια των τουρκικών συνόρων, και εισήλθαν στα περίχωρα της πόλης αυτής το βράδυ της Τετάρτης.

Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν επίσης δύο χωριά, βορειότερα, στην επαρχία του Χαλεπίου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Αυτά τα δύο χωριά ελέγχονταν από την οργάνωση Μέτωπο Αλ Νούσρα, συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Το Μέτωπο πρόσφατα παρέδωσε τα χωριά αυτά σε οργάνωση Σύρων ανταρτών και στη συνέχεια αποχώρησε από την περιοχή, μετά την ανακοίνωση από την Τουρκία και τις ΗΠΑ της πρόθεσής τους να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ουδέτερη ζώνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε τη Δευτέρα ότι Άγκυρα και Ουάσινγκτον θα αρχίσουν σύντομα ευρείας κλίμακας αεροπορικές επιδρομές για να εκδιώξουν τζιχαντιστές του Ι.Κ. από την περιοχή.

Το Ι.Κ. έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον των Σύρων ανταρτών στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου, από τότε που η Τουρκία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να εκδιώξει την οργάνωση από την περιοχή.

Το Μέτωπο Αλ Νούσρα, οργάνωση άλλοτε αδελφική αλλά σήμερτα εχθρική προς το Ι.Κ., ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θα αποχωρήσει από την περιοχή όπου η Τουρκία προτίθεται να δημιουργήσει ουδέτερη ζώνη.

Το σχέδιο υποστηρίζεται από διάφορες δυνάμεις ανταρτών επί του πεδίου, κυρίως από την Αχράρ Αλ Σαμ. Παρά το γεγονός ότι το Μέτωπο Αλ Νούσρα είναι εχθρός του Ι.Κ., απέρριψε το σχέδιο αυτό και αποχώρησε από ορισμένες από τις θέσεις του για να μην εμπλακεί στο σχέδιο αυτό. Παρέδωσε τις θέσεις του σε άλλη οργάνωση ανταρτών.

Η Μάρεα θεωρείται στρατηγικής σημασίας πόλη για τους αντάρτες, επειδή βρίσκεται σε δρόμο ανεφοδιασμού που συνδέει τα τουρκικά σύνορα με τις θέσεις των ανταρτών βορείως του Χαλεπίου. Η πόλη αποτέλεσε επανειλημμένα στόχο του Ι.Κ. στην προσπάθειά του να επεκτείνει την παρουσία του στην επαρχία αυτή.

Το Παρατηρητήριο έκανε λόγο για «δεκάδες» θύματα στις τάξεις των ανταρτών, αλλά δεν διαθέτει στοιχεία για τις απώλειες στις τάξεις του Ι.Κ.. Έκανε επίσης λόγο για έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη νότια περιφέρεια της Mάρεα το πρωί, χωρίς να αναφέρει αν υπάρχουν θύματα.

Περισσότεροι από 240.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που άρχισε η εμφύλια σύγκρουση στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…