Newsroom

Newsroom

Ορκίστηκε υπηρεσιακή πρωθυπουργός η Βασιλική Θάνου – Την Παρασκευή στη 1 η ορκωμοσία

Η Βασιλική Θάνου αποτελεί πλέον την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Ελλάδας, μετά και την τέλεση της ορκωμοσίας της στο Προεδρικό Μέγαρο. Η κ. Θάνου έχει πλέον την ευθύνη για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα ομαλά στις εκλογές. 

thanou orkomosia pakis

Η Βασιλική Θάνου αποτελεί πλέον την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Ελλάδας, μετά και την τέλεση της ορκωμοσίας της στο Προεδρικό Μέγαρο. Η κ. Θάνου έχει πλέον την ευθύνη για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα ομαλά στις εκλογές. Αξίζει να προστεθεί πως η κ. Θάνου μετά και την διεξαγωγή των εκλογών θα επιστρέψει στα καθηκόντά της, παραμένοντας πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Αύριο Παρασκευή και ώρα 1 μετά το μεσημέρι θα γίνει η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία της Πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου. Αμέσως μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, αναμένεται η διάλυση της Βουλής.

Ποια είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η οποία όπως όλα θα δείχνουν θα αποτελέσει την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Ελλάδας, μπήκε στο δικαστικό σώμα το 1975. Προήχθη σε πρόεδρο Πρωτοδικών το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε πρόεδρο Εφετών το 2005, ενώ αρεοπαγίτης έγινε το 2008 και υπηρέτησε ως το 2014 στο Δ’ Πολιτικό Τμήμα.

Στη συνέχεια προήχθη σε αντιπρόεδρο, ενώ ως Πρόεδρος επελέγη λίγο πριν από το δημοψήφισμα, αντικαθιστώντας τον Αθανάσιο Κουτρουμάνο. Τα κριτήρια για την επιλογή της ήταν αφενός το ότι ανήκε στην αντιπροεδρία του Αρείου Πάγου και αφετέρου πως είχε υψηλή θέση στη δικαστική επετηρίδα, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το γεγονός ότι είχε εκφράσει δημόσιες θέσεις κατά των προγραμμάτων προσαρμογής και τους εφαρμοστικούς νόμους αυτών, κρίνοντας μεταξύ άλλων αντισυνταγματικό το λεγόμενο χαράτσι για τα ακίνητα.

Επιπλέον είχε απευθύνει, ως Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλώντ Γιουνκέρ, αλλά και ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου προχώρησε σε ανάλογες κινήσεις, απευθυνόμενη σε ευρωπαίους ομολόγους της για να υποστηριχθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και να διατρανωθεί η αντίθεση σε μνημονιακά μέτρα.

Η ανώτατη δικαστική λειτουργός -με πολυετή συνδικαλιστική δράση στην Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με τα τελευταία χρόνια να έχει αναδειχθεί σε πρόεδρό της με έντονη δράση για τα αιτήματα του δικαστικού σώματος- είναι πιστή του δόγματος που θέλει το δικαστή ανάλογα με το θεσμικό του ρόλο, να έχει άποψη για τα δρώμενα της κοινωνίας.

Μάλιστα, είναι γνωστές οι διεκδικήσεις της επί Νέας Δημοκρατίας για τις μισθολογικές περικοπές των δικαστών, οι οποίοι είχαν κατέβει με τηβέννους στην είσοδο του Αρείου Πάγου. Η ομιλία της με την τήβεννο ως Προέδρου της Ενωσης Δικαστών μεταδόθηκε από όλα τα ξένα ΜΜΕ, ενώ έφτασε τότε ως το Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει γεννηθεί το 1950 στη Χαλκίδα, έχει τρία παιδιά, σπούδασε στη Νομική, κάνοντας το μεταπτυχιακό της στη Σορβόνη, ενώ έχει μετάσχει σε πολλά νομικά συνέδρια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διδάσκοντας παράλληλα τα τελευταία χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών Αστικό Δίκαιο.