Le Monde: Η οικογένεια Πατατοπούλου εξηγεί τις επιπτώσεις της λιτότητας στην Ελλάδα (βίντεο)

Με δημιουργικό, αστείο και καλαίσθητο τρόπο, οι άνθρωποι της γαλλικής εφημερίδα Le Monde επιχειρούν να εξηγήσουν στους αναγνώστες - επισκέπτες πώς η λιτότητα έχει αλλάξει τη ζωή μιας μέσης ελληνικής οικογένειας. Έτσι επινόησαν την οικογένεια Πατατόπουλου και την έβαλαν να παίζει σε ένα βίντεο 5 λεπτών όπου μπαίνουν τα ζητήματα της ανεργίας, των μειώσεων μισθών και συντάξεων και των φόρων. Οι συμπαθητικές ανθρωπόμορφες πατάτες είναι η μητέρα Σοφία, ο πατέρας Αλέξης, ο γιος Περικλής και ο παππούς Γιώργος.

patatopoulos 0

Με δημιουργικό, αστείο και καλαίσθητο τρόπο, οι άνθρωποι της γαλλικής εφημερίδα Le Monde επιχειρούν να εξηγήσουν στους αναγνώστες – επισκέπτες πώς η λιτότητα έχει αλλάξει τη ζωή μιας μέσης ελληνικής οικογένειας. Έτσι επινόησαν την οικογένεια Πατατόπουλου και την έβαλαν να παίζει σε ένα βίντεο 5 λεπτών όπου μπαίνουν τα ζητήματα της ανεργίας, των μειώσεων μισθών και συντάξεων και των φόρων. Οι συμπαθητικές ανθρωπόμορφες πατάτες είναι η μητέρα Σοφία, ο πατέρας Αλέξης, ο γιος Περικλής και ο παππούς Γιώργος.

Την εμφάνιση της στο βίντεο κάνει πρώτη η μαμά Πατατοπούλου, η οποία μέχρι το 2009 είχε ένα συνοικιακό μαγαζί χαρτικών, το οποίο αναγκάστηκε να κλείσει λόγω της αύξησης της φορολογίας και της πτώσης του τζίρου. Όπως αναφέρει η Le Monde το 2012 το επίδομα ανεργίας μειώθηκε από τα 461,5 ευρώ στα 360 ευρώ και μιας και η Σοφία είναι άνεργη πάνω από έναν χρόνο, δεν λαμβάνει απολύτως τίποτα.

Ο μπαμπάς της οικογένειας, ο Αλέξης Πατατόπουλος είναι δημόσιος υπάλληλος στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Από το 2010 περίπου 160.000 δημόσιοι υπάλληλοι είτε απολύθηκαν είτε μπήκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας. Ο πατέρας Πατατόπουλος δεν έχασε τη δουλειά του, όμως έχασε άλλα πολλά. Πρώτα έχασε τον 13ο και 14ο μισθό. Και μετά; Είδε τις άποδοχές του να μειώνονται από τα 1.400 ευρώ στα 900. Με την Σοφία άνεργη και χωρίς επίδομα, η οικογένεια πρέπει τώρα να ζήσει με αυτό το ποσό, δίνοντας μάλιστα και 600 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ.

Στο προσκήνιο μπαίνει στη συνέχεια ο γιος των Πατατοπουλέων, ο Περικλής. Όπως και οι περισσότεροι νέοι Έλληνες μεταξύ 25 και 35 συνεχίζει να ζει με τους γονείς του. Ο Περικλής θεωρείται από τους τυχερούς… και αυτό γιατί σε αντίθεης με τους φίλους του δεν είναι άνεργος. Αν και πριν την κρίση ο Περικλής κέρδιζε τον μήνα 2.000 ευρώ, τώρα παίρνει 1.450 ευρώ. Είδε τον μισθό του να μειώνεται κατά 1/4, αλλά παρόλ’αυτά θεωρείται «προνομιούχος».

Τελευταίος την εμφάνιση του κάνει ο παππούς Γιώργος. Στα 64 του ανήκει στο 1/4 του γερασμένου ελληνικού πληθυσμού, τους συνταξιούχους, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 2,6 εκατομμύρια. Με το δημογραφικό πρόβλημα να πιέζει τον προϋπολογισμό η Le Monde τονίζει ότι το ελληνικό κράτος έχει προχωρήσει σε κολοσσιαίες μειώσεις στις συντάξεις. Έτσι, ο παππούς Πατατόπουλος από εκεί που το 2009, έπαιρνε 1250 ευρώ μεικτά σύνταξη, τώρα παίρνει 980 ευρώ. Σε αυτό το σημείο, σημειώνεται ότι ο γιος του Αλέξης Πατατόπουλος αντίστοιχα δε θα είναι συνταξιούχος σε αυτή την ηλικία, καθώς το όριο ηλικίας έχει αυξηθεί στα 67 έτη.

Με αυτά τα δεδομένα η εφημερίδα σχολιάζει και τη νέα αύξηση στο κόστος ζωής λόγω των ανατιμήσεων που φέρνει η αύξηση του ΦΠΑ. Στο τέλος του animation αναφέρεται επίσης μέσα σε 5 χρόνια ύφεσης, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 26%, τα εισοδήματα των πολιτών μειώθηκαν κατά 35% και συνολικά 200.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, μειώνοντας κι άλλο τις προοπτικές ανάκαμψης.

Η οικογένεια… Πατατοπούλου δεν είναι τίποτε άλλο από το χαρακτηριστικό παράδειγμα του τεράστιου αντίκτυπου της κρίσης και των μέτρων λιτότητας στους Ελληνες, καταλήγει στο βίντεο της η “Le Monde”.

Δείτε το βίντεο ακόμα κι αν δεν ξέρετε γαλλικά, αξίζει:

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…