Newsroom

Newsroom

Σκοπιανοί, Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν τα σπίτια μας

Του Δημήτρη Σταυρόπουλου

vila 2

Του Δημήτρη Σταυρόπουλου

Η κρίση υποχρέωσε τους Έλληνες να ξεπουλήσουν ακόμα και τα όνειρά τους. Την πρώτη και βασική προτεραιότητα που έχουν: ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους…

Καθημερινά, σε όλη τη χώρα, πίσω από μικρές συμβολαιογραφικές πράξεις κρύβονται μεγάλες τραγωδίες. Σύμφωνα με στοιχεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά, αυτή την εποχή είναι έτοιμα να αλλάξουν χέρια 270.000 ακίνητα που αποτελούν πρώτες κατοικίες, σε τιμές εξευτελιστικές, ενώ μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί, ήδη, περισσότερα από 300.000. Αγοραστές είναι, κυρίως, αλλοδαποί: Ρώσοι, Κινέζοι, Σκοπιανοί, Τούρκοι, Βούλγαροι, Γερμανοί, Ιταλοί, Γάλλοι και Άγγλοι.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα άνευ προηγουμένου ξεπούλημα της ελληνικής περιουσίας, με σοβαρές εθνικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική) έχει γίνει πια πρωτοφανής «εισβολή» από Βαλκάνιους αγοραστές.

«Χρυσές» είναι οι ευκαιρίες στα ακίνητα των βορείων προαστίων. Τα βόρεια προάστια αναδεικνύονται η πιο δημοφιλής επιλογή για υποψήφιους αγοραστές και επενδυτές,καθώς οι πολυτελείς ακριβές κατοικίες πωλούνται κάτω της αντικειμενικής τους αξίας. «Πρωταθλήτρια» είναι η Κηφισιά, όπου σχεδόν δύο στα δέκα σπίτια πουλήθηκαν μέσα στο 2014 με «έκπτωση» άνω του 50% επί της αντικειμενικής.

Η έρευνα, η οποία αποδεικνύει το πραγματικό χάσμα που υφίσταται πλέον λόγω της κρίσης μεταξύ των εμπορικών και των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, διεξήχθη από το τμήμα ανάλυσης του γραφείου της μεσιτικής εταιρείας REMAX σε συνεργασία με το δικηγορικό γραφείο Χαρ. Μεϊδάνης & Συνεργάτες, αναφορικά με τα πωληθέντα ακίνητα στις παραπάνω περιοχές.

Τα νούμερα για τις αγοραπωλησίες ακινήτων μέσα στο 2014 έγιναν σε επτά από τις πιο βασικές αγορές τωνβορείων προαστίων, όπως Μαρούσι, Βριλήσσια, Μελίσσια, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη και Δροσιά.

Συνολικά, στα βόρεια προάστια, οι πωλήσεις κάτω από την αντικειμενική αφορούν ποσοστό από 28% έως 61% –ανάλογα με την περιοχή– επί όλων των πράξεων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο περασμένο έτος, ενώ ακόμη και ακίνητα που κατασκευάστηκαν μετά το 2000 άρχισαν να πωλούνται κάτω από την αντικειμενική. Σημειωτέον ότι το 2014 υπολογίζεται ότι στα επτά από τα δημοφιλή προάστια της βόρειας περιοχής της Αθήνας πραγματοποιήθηκαν όχι παραπάνω από 600 αγοραπωλησίες ακινήτων (χωρίς, βέβαια, να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές οι γονικές παροχές και κληρονομιές).

Η έρευνα αυτή αφορά τις συνολικές πραγματοποιηθείσες πωλήσεις ακινήτων όλο το έτος 2013 (δηλαδή, από 1/1/2013 έως και 31/12/2013), όπως αυτές μεταγράφηκαν στα υποθηκοφυλακεία.

Οι περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι αισθητά υψηλότερες των πραγματικών είναι το Μαρούσι (το 53% των κατοικιών πουλήθηκε κάτω από την αντικειμενική), η Εκάλη (το 40%) και η Δροσιά (το 56%), ενώ στις υπόλοιπες περιοχές οι πωλήσεις κατοικιών κάτω από την αντικειμενική κυμαίνονται στο 28%-37%.

Σπίτια… μισοτιμής στις παραθαλάσσιες περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής ψάχνουν κάτοικοι της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Βουλγαρίας, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της μεγαλύτερης οικονομικής της κρίσης μεταπολεμικά.

Με δημοσιεύματά τους ΜΜΕ της ΠΓΔΜ και της Σερβίας ανακαλύπτουν και προτείνουν ξεχωριστές ευκαιρίες αγοράς ακινήτων, που οι τιμές τους, λόγω τόσο της κρίσης όσο και της αυξημένης φορολογίας, έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Τέτοιες περιοχές είναι αυτές των ακτών του Θερμαϊκού, όπως η Περαία, ο Μπαχτσές, η Αγία Τριάδα, σε μια απόσταση μόλις 20-30 χιλιομέτρων από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, που προσφέρονται τόσο για μόνιμη κατοικία όσο και για παραθεριστική, αφού πολλοί είναι αυτοί που κάνουν πλέον τα μπάνια τους στη θάλασσα του Θερμαϊκού. Επίσης, βρίσκονται μόλις λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τις ακτές της Χαλκιδικής. Εκεί μπορεί να βρει κανείς σπίτια –κυρίως παλιά μικρά διαμερίσματα– μερικές δεκάδες μέτρα από τη θάλασσα, σε τιμές από 500 ευρώ το τ.μ.

Η απόκτηση ενός διαμερίσματος στη Θεσσαλονίκη για κάποιους στη Σερβία ή στην ΠΓΔΜ θα ανέβαζε ίσως το… πρεστίζ. Έτσι, τα ΜΜΕ των γειτονικών χωρών ανακαλύπτουν και εκεί ευκαιρίες λόγω της κρίσης και, κάνοντας συγκρίσεις, π.χ. με το κέντρο των Σκοπίων, βρίσκουν τις τιμές στη Θεσσαλονίκη στο… μισό. Διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης, σε πολύ καλή κατάσταση και σε νέα κτήρια, μπορεί να τα βρει κανείς γύρω στα 600 ευρώ το τ.μ., όταν οι αντίστοιχες στα Σκόπια είναι στα 1.200 ευρώ, όπως αναφέρουν.

Τα ΜΜΕ της Σερβίας και της ΠΓΔΜ φιλοξενούν ακόμη τις απόψεις κτηματομεσιτών που προτείνουν την αγορά ενός ακινήτου σε περιοχές, όπως η Ασπροβάλτα στον Στρυμονικό Κόλπο ή στις φθηνότερες περιοχές της Χαλκιδικής, όπου μπορεί κανείς να αποκτήσει ένα διαμέρισμα κοντά στη θάλασσα με 40.000-45.000 ευρώ.

Άραβες, Ρώσοι και Κινέζοι κροίσοι κάνουν «απόβαση» στα νότια προάστια της Αττικής και στα ελληνικά νησιά! Έναντι πολλών, «ζεστών» εκατομμυρίων ευρώ, μεγιστάνες από τα αραβικά εμιράτα, τη Ρωσία, αλλά και τη μακρινή Κίνα αγοράζουν πολυτελέστατες μονοκατοικίες, που ανήκουν σε Έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές.

Οι περισσότερες βίλες των νοτίων προαστίων έχουν βγει στο σφυρί, ενώ οι φωτογραφίες από το εσωτερικό των σπιτιών δείχνουν πως, τελικά, λεφτά υπήρχαν κάποτε στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κτηματομεσιτών, άλλος ένας κύριος λόγος για τον οποίο οι ξένοι επενδυτές ρίχνουν τα λεφτά τους στα ελληνικά ακίνητα είναι η απόκτηση άδειας παραμονής στη χώρα μας: «Εδώ και μερικά χρόνια ισχύει ο νόμος ότι όποιος κάτοικος μη ευρωπαϊκής χώρας αγοράσει σπίτι αξίας άνω των 250.000 ευρώ αποκτάει αυτόματα, τόσο αυτός όσο και η οικογένειά του, άδεια παραμονής στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος αγοράσει σπίτι στην Ελλάδα, θα μπορεί να ταξιδεύει έπειτα ελεύθερα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Έτσι, είναι λογικό οι περισσότεροι ‘‘μνηστήρες’’ για τα διαθέσιμα ακίνητα των νησιών να προέρχονται από Λίβανο και Ισραήλ».

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα σπίτια που έχουν καθαρά χαρακτήρα εξοχικού υπολογίζονται σε 730.000, ενώ υπάρχουν και περισσότερα από 620.000 που έχουν τον χαρακτήρα δεύτερης κατοικίας.

Αν και στο σφυρί έχουν βγει γύρω στα 50.000, υπάρχουν πολλά άλλα ακίνητα που θα μπορούσαν να δοθούν από τους ιδιοκτήτες τους σε μια δίκαιη τιμή.

Αυτά τα 50.000 εξοχικά που πωλούνται συγκεντρώνονται, κατά κύριο λόγο, στα νησιά του Ιονίου και στις Κυκλάδες, στην Πελοπόννησο, στη Χαλκιδική και, βεβαίως, στην Κρήτη και στη Ρόδο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν πάνω από 6.000 απούλητα εξοχικά στην Πάρο. Στην κοσμοπολίτικη Μύκονο, τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού πωλητήριο έχουν βάλει περί τα 800-1.500 εξοχικά, ενώ στη Σαντορίνη φτάνουν τα 1.000-1.500.

Στην Κέρκυρα, απούλητες είναι περίπου 3.000-4.000 εξοχικές κατοικίες. Στη Λευκάδα, υπάρχουν πάνω από 3.000 απούλητα σπίτια, ενώ μαζί σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κω τα απούλητα σπίτια ξεπερνούν τα 2.000. Στην Κρήτη, η οποία υπέστη μεγάλη καθίζηση την τελευταία πενταετία εξαιτίας της φυγής πολλών Βρετανών και Γερμανών, τα νεόδμητα απούλητα εξοχικά υπολογίζονται σε 4.000-5.000. Το 12% των πωλούμενων εξοχικών βρίσκεται στα νησιά του Αιγαίου, το 18% στην Κρήτη, το 14% στα νησιά του Ιονίου και ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 37% εντοπίζεται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μικρότερα είναι τα ποσοστά στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Στη Χαλκιδική, στην Κρήτη και στη Μύκονο επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των Ρώσων, αν και η πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία έχει περιορίσει το κύμα αγοραστών.

Στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στη Ρόδο και γενικότερα στα Δωδεκάνησα στρέφονται οι επενδυτές από την Ευρώπη, κυρίως οι Γερμανοί. «Η Ρόδος και η μαγευτική Σύμη είναι νησιά, τα οποία βρίσκονταν πάντα μακριά από τις όποιες αναταραχές. Πάντα επικρατεί ηρεμία εδώ και όλοι απολαμβάνουν τις διακοπές τους. Σε ένα τέτοιο νησί θα ήθελε σίγουρα να επενδύσει ένας Γερμανός.

Όταν, δε, οι τιμές των ακινήτων είναι πολύ πιο συμφέρουσες σε σύγκριση με τα ακίνητα σε προορισμούς όπως η Μαγιόρκα, τα Κανάρια Νησιά και η Ιταλία, σίγουρα ένας Γερμανός δεν θα το σκεφτόταν δεύτερη φορά να επενδύσει εδώ τα χρήματά του», αναφέρουν οι Γερμανοί που επισκέφτηκαν τη Ρόδο.

Πριν από μερικούς μήνες, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για την πώληση ενός εκπληκτικού ακινήτου στο Πόρτο Ράφτη, που ανήκε στη γνωστή εφοπλιστική οικογένεια Γουλανδρή. Η έπαυλη φέρεται να πουλήθηκε 20 εκατ. ευρώ. Την πώληση ενός πύργου στο Κεφαλάρι και μίας έπαυλης στη Μύκονο ακούγεται ότι σκέφτεται γνωστός σχεδιαστής.

Γνωστή παρουσιάστρια προσπαθεί να πουλήσει πολυτελέστατη βίλα άνω των 500τ.μ. στη Βούλα με μεγάλο κήπο, πισίνα, σάουνα και γυμναστήριο, όπως αναφέρεται στην αγγελία που έχει δημοσιεύσει. Γνωστό ζευγάρι από τον χώρο του κινηματογράφου προσπαθεί πολύ καιρό χωρίς επιτυχία να πουλήσει ένα εξοχικό παλάτι στη Μύκονο, ενώ την ίδια ώρα δημοφιλής τραγουδιστής δεν βρίσκει αγοραστή για τη βίλα του στα ανατολικά προάστια.

Ελένη Μενεγάκη, Δέσποινα Βανδή, Τραϊανός Δέλλας, Έλενα Παπαρίζου, Νάνα Μούσχουρη, Άννα Βίσση, Καίτη Γαρμπή, Διονύσης Σχοινάς, Θεόδωρος Πάγκαλος, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Δημήτρης Πιατάς και Χρήστος Ιακώβου συγκαταλέγονται στον μακρύ κατάλογο των επωνύμων που πούλησαν σπίτια λόγω κρίσης.

Πηγή: «Παρασκήνιο»