ΜΑ

ΜAΚΗΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

Σε ποια μέτωπα θα δοθεί η κρίσιμη μάχη των τραπεζών

Η ιδεολογική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στις πραγματικές ανάγκες της χώρας και της κυβέρνησης Τσίπρα αποδεικνύεται μια κοστοβόρα σε χρόνο και…

andronopoulos 0 1 0 0 0

Η ιδεολογική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στις πραγματικές ανάγκες της χώρας και της κυβέρνησης Τσίπρα αποδεικνύεται μια κοστοβόρα σε χρόνο και χρήμα διαδικασία και μάλιστα όταν ακόμη δεν έχουν πέσει οι υπογραφές της νέας δανειακής σύμβασης των 86 δισ. ευρώ. Καθώς όμως η διαδικασία της τελικής διαπραγμάτευσης άνοιξε, είναι σκόπιμο, δεδομένου ότι η οικονομία είναι στο αμήν να επισημάνουμε ορισμένες προτεραιότητες.

Πρώτον, πρέπει να επιδιωχθεί η ταχύτερη δυνατή κατάργηση των capital controls, καθώς τα δημοσιεύματα ότι θα κρατήσουν μήνες ή και χρόνια, βάζει νερό στο μύλο της μετανάστευσης επιχειρήσεων. Η αιμορραγία αυτή πρέπει να σταματήσει.

Δεύτερον, μόλις κλείσει η συμφωνία, πρέπει να ξεκινήσει μια καμπάνια ανάκτησης της εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα, με έμφαση την επιστροφή των μετρητών (25-40 δισ. ευρώ).

Τρίτον, πρέπει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει με τρόπο που θα διασφαλίζει τον έλεγχο του συστήματος από τη χώρα και όχι από τους δανειστές. Αυτό είναι στρατηγικής σημασίας για εθνικούς, αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική μάχη, καθώς οι δανειστές γνωρίζουν πως το τραπεζικό σύστημα ελέγχεται από το κατεστημένο της διαπλοκής και της ολιγαρχίας. Συνεπώς, η κυβέρνηση θα χρειασθεί να τους πείσει ότι θα το ελέγξει και θα το διοικήσει με τρόπο που και θα διεκδικήσει πίσω τα θαλασσοδάνεια του παλιού καθεστώτος με ότι αυτό συνεπάγεται (δηλ. ακόμη και διορισμούς διοικήσεων σε επιχειρήσεις ή ομίλους). Επίσης, θα πρέπει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για τις τράπεζες που θα τις εντάσσει δυναμικά στο ευρωπαϊκό σύστημα, και το οποίο θα προβλέπει την σταδιακή επιστροφή τους στον ιδιωτικό τομέα, με τρόπο που και το κράτος θα πάρει πίσω τα λεφτά του και οι επενδυτές θα είναι στρατηγικοί και όχι hedge funds. Διαφορετικά, οι δανειστές έχουν τρόπο, μέσω ESM και τους νέους θεσμούς του ευρωσυστήματος, να τις ελέγξουν. Και τότε, ο καθείς είτε είναι μέγας και τρανός, είτε άσημος και αδύναμος θα έχει να κάνει με τους σκληρούς δανειστές. Και ο νοών νοείτο.

Τέταρτον, πρέπει να ετοιμάσουμε άμεσα ένα στιβαρό σχέδιο μεγάλων επενδύσεων για το πακέτο Γιουνκέρ, το οποίο δεν μοιράζει λεφτά, αλλά εγγυήσεις. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένας μηχανισμός για να μοχλεύσει ιδιωτικά κεφάλαια και να προκαλέσει μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις. Δηλαδή, πρέπει η κυβέρνηση να αποφασίσει πού θα δώσει βάρος και με ποιους θα συνεργαστεί … (χτες). Το σχέδιο αυτό πρέπει να αποτελεί μέρος του -εδώ και πολλά χρόνια αναμενόμενου- Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης.

Πέμπτον, για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται ένα ανθρώπινο δυναμικό, χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες, υψηλής κατάρτισης και εμπειρίας που θα σχεδιάσει, θα διεκπεραιώσει και θα υλοποιήσει την ανάπτυξη της χώρας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από τα κομματικά στελέχη.

Προϋπόθεση για να μυρίσει ανάπτυξη, κάτι που μπορεί να συμβεί πολύ πιο γρήγορα, από ότι λέγεται από τους περισσότερους αναλυτές, πρέπει να υπάρξουν και οι πολιτικές προϋποθέσεις. Σε πρόσφατη ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η δημοσιονομική κατάσταση και η οικονομία είναι σε κακό χάλι, αλλά -το είπε δύο φορές- η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Αλλά χρειάζεται ηρεμία και σοβαρότητα για να συμβεί αυτό.

Η δικτατορία του ιερατείου:  Η παταγώδης ήττα της θεωρίας «σκίζουμε τα μνημόνια» αποτέλεσε το τέλος της αυταπάτης για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι τώρα προσδοκούν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα επιδιώξει να διασκεδάσει τα σκληρά μέτρα μέσα από το μονόδρομο της ταχείας και υψηλής ανάπτυξης. Όμως, την ώρα που επιχειρούσαν, πολίτες και επιχειρήσεις, να προσαρμοστούν στην δραματική πραγματικότητα των capital control, μια πρόταση που έγινε προ ημερών, «να παγώσει -δηλαδή- η διαπραγμάτευση μέχρι να αποφασίσει το κόμμα αν θέλει ή όχι τα 86 δισ. ευρώ του 3ου Μνημονίου», προκάλεσε νέο σοκ στην κοινή γνώμη, που έχει στραμμένη την προσοχή της στις νέες απαιτήσεις των δανειστών και στα βάρη που καλούνται να επωμισθούν οι πολίτες.

Τη στιγμή που όλα κρέμονται από μια κλωστή, κάποιοι επιλέγουν το αδιανόητο: να ανεβάσουν την παράσταση της κομματικής ιδεολογικής αντιπαράθεσης και της σπατάλης δυνάμεων και πολιτικού κεφαλαίου, αντί να κατεβάσουν σεμνά το βλέμμα και να δουλέψουν για την απεμπλοκή της χώρας από τις ιδεοληψίες που την καταστρέφουν.

Ο κόσμος είναι έξαλλος!… με το σχέδιο για ντου στο Νομισματοκοπείο, με την απόδραση στη δραχμή με τα 35 δισ. ευρώ και προφανώς, κάτι που δεν έχει ακόμα εκστομισθεί, με την παρεπόμενη αδυναμία/άρνηση αποπληρωμής του χρέους της χώρας, η οποία και θα επισφράγιζε την απομόνωσή της σε επίπεδο Βόρειας Κορέας. Κάπως έτσι κατέστη σαφές και στον πιο αφελή Έλληνα, τι εννοούσε ο Πύρος Δήμας όταν πριν μερικές εβδομάδες έκανε εκείνη την συγκλονιστική δήλωση με την οποία στρατευόταν κατά της «αλβανοποίησης» της χώρας μας.

Η μάχη οπισθοφυλακών που δίνουν οι παρατάξεις της δραχμής (Πλατφόρμα, ΕΠΑΜ, Σχέδιο Β, Χρυσή Αυγή και φυσικά ΚΚΕ), την ώρα που χιλιάδες επιχειρήσεις ετοιμάζονται για μετανάστευση, χιλιάδες εργαζόμενοι πληρώνονται έναντι, η μαύρη εργασία οργιάζει και ο ταξιτζής ρωτάει αν θέλεις απόδειξη για να μην βάλει την ταρίφα, η επαναφορά του Grexit από την Πλατφόρμα αποτελεί τεκμήριο της ογκώδους άγνοιας της πραγματικότητας και της βούλησης του λαού από ένα κομμάτι του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ.

Το πολιτικό προαπαιτούμενο της ανάπτυξης: Είναι σαφές πλέον για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ότι η καταστροφή που συντελείται με τα capital control στην οικονομία είναι απλώς μια light προσομοίωση του Grexit, που ευαγγελίζονται οι αρχιερείς της ηθικής και ιδεολογικής καθαρότητας …

Είναι οφθαλμοφανές ότι η εφαρμογή των  συμφωνιών και η επιδίωξη της ανάπτυξης προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα, η οποία δεν μπορεί να προκύψει από ένα εσωκομματικό συμβιβασμό. Η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις ευδοκιμούν σε εύκρατο περιβάλλον. Κι αυτό είναι αναγκαίο να το επιδιώξει ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας, το συντομότερο δυνατό, ένα ακόμη άλμα προς τα μπρος…

 

 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…