Newsroom

Newsroom

Η "Υπόθεση Φαρμακονήσι ή Το δίκαιο του νερού" στο Φεστιβάλ Αθηνών

Νέα παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών έρχεται να επιβεβαιώσει τη διάθεσή του για ανάδειξη της σημασίας του μεταναστευτικού ζητήματος, με πρωτότυπα…

farmakonisi 5

Νέα παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών έρχεται να επιβεβαιώσει τη διάθεσή του για ανάδειξη της σημασίας του μεταναστευτικού ζητήματος, με πρωτότυπα αντιρατσιστικά «καλέσματα». Η «Υπόθεση Φαρμακονήσι ή Το δίκαιο του νερού» του Ανέστη Αζά ανεβαίνει από τις 26 έως και τις 28 Ιουλίου στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου.

Με αφετηρία την τραγωδία της 20ής Ιανουαρίου 2014 στο Φαρμακονήσι, όπου έντεκα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τα οχτώ ήταν παιδιά, έχασαν τη ζωή τους, ο Ανέστης Αζάς και οι συνεργάτες του καταθέτουν μια παράσταση-θέατρο της πραγματικότητας για τη στάση της δικαιοσύνης απέναντι στο ζήτημα των προσφύγων και των μεταναστών. 

Το έργο κινείται ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και τη μυθοπλασία, τη μαρτυρία και την επινόηση.

«Το προσφυγικό ζήτημα με απασχολεί πολύ, καθώς είναι η μεγάλη πληγή τη εποχής μας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα παρατηρείται η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εξαιτίας των τραγικών πολέμων στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, της φτώχειας, των κλιματικών αλλαγών κ.τ.λ. Οπως μας είπε ένας εκ των επιζώντων, ο Αφγανός Εσάνουλα Σαφί, “μαζί με τις οικογένειές μας χάθηκαν και τα δικαιώματά μας”. Ο ίδιος έχασε στο ναυάγιο τη γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά του. Εδώ λοιπόν ερχόμαστε να αναρωτηθούμε κατά πόσο σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο σκηνοθέτης της παράστασης σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ. 

Χαρακτήρισε, δε, την παράσταση «μεγάλο στοίχημα» και αναφερόμενος στην πολύμηνη έρευνα που έκανε με την κοινωνική ανθρωπολόγο Μάρθα Μπουζιούρη, είπε : «Θα μπορούσα να γράψω βιβλίο με όλο αυτό το υλικό, αλλά εμένα με ενδιέφερε να το κάνω παράσταση. Αυτό είναι το μεγάλο μου στοίχημα».

Η «Υπόθεση Φαρμακονήσι ή Το δίκαιο του νερού» καταφθάνει μετά τους «Πέρσες» της Γιολάντας Μαρκοπούλου που ανέβηκαν τον Ιούνιο με τη μορφή ντοκουμέντου.

Τα μέλη της παράστασης ήταν αληθινοί Πέρσες εκφράζοντας ανησυχίες και προβληματισμούς σχετικά με τους τους πολέμους που έχουν βιώσει και με τις μάχες της καθημερινότητας.

Πληροφορίες

Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Φρυνίχου
26-28 Ιουλίου 2015
21:00
Διάρκεια
90′

Τιμές εισιτηρίων
20€
15€ ( μειωμένο)
10€ (φοιτητικό)
5€ (άνεργοι, ΑΜΕΑ)
 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…