Newsroom

Newsroom

Παρουσίαση της δράσης "Απασχόληση Μηχανικών σε Καινοτομικές Τεχνολογίες Διαδικτύου"

Τις προηγούμενες μέρες η Αναπτυξιακή Σύμπραξη ΑΣΤΙΕΤ –με την υποστήριξη του επιχειρηματικού κόμβου Innovathens του Δήμου Αθηναίων– πραγματοποίησε εκδήλωση για…

topsa

Τις προηγούμενες μέρες η Αναπτυξιακή Σύμπραξη ΑΣΤΙΕΤ –με την υποστήριξη του επιχειρηματικού κόμβου Innovathens του Δήμου Αθηναίων– πραγματοποίησε εκδήλωση για την παρουσίαση του ολοκληρωμένου έργου του ΤΟΠΣΑ (Τοπικά Σχέδια Απασχόλησης προσαρμοσμένα στις ανάγκες των Τοπικών Αγορών Εργασίας) που έχει στόχο την κατάρτισης μιας νέας γενιάς εξειδικευμένων επιστημόνων-μηχανικών σε WEB-GIS, ώστε να μπορεί σήμερα να καλύψει καινοτομικές γεωχωρικές εφαρμογές μέσω tablets, smart phones κ.λπ.

Η δράση

Η δράση «Απασχόληση Μηχανικών σε Καινοτομικές Τεχνολογίες Διαδικτύου» αποτελεί ολοκληρωμένο έργο του ΤΟΠΣΑ (Τοπικά Σχέδια Απασχόλησης Προσαρμοσμένα στις Ανάγκες των Τοπικών Αγορών Εργασίας) και εντάσσεται στον Επιχειρησιακό άξονα ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» με φορέα διαχείρισης την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής.

Βασικός στόχος της δράσης είναι η εξειδίκευση νέων και άνεργων μηχανικών και άλλων επιστημόνων σε νέες τεχνολογίες και η ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Οι 76 επωφελούμενοι από το πρόγραμμα εκπαιδεύτηκαν κυρίως σε καινοτομικές τεχνολογίες WEB GIS, για την αξιοποίηση γεωχωρικών δεδομένων και τη δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών (applications) για χρήστες υπολογιστών, κινητών smartphones και tablets.

Οι εφαρμογές που δημιουργήθηκαν από τους συμμετέχοντες αποτελούν πρωτότυπα εργαλεία που μπορούν να καλύψουν τις ποικίλες, αυξανόμενες και σύγχρονες ανάγκες ιδιωτικών επιχειρήσεων στον τουριστικό τομέα, σε περιβαλλοντικά ζητήματα, εφαρμογές κοινωνικού χαρακτήρα, για τους δήμους και τις περιφέρειες κ.λπ.

Ο συντονιστής εταίρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΑΣΤΙΕΤ, Πάνος Αντωνακόπουλος, παρουσίασε τις δράσεις του ολοκληρωμένου προγράμματος όπου οι 76 συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να αξιοποιήσουν για την εξέλιξή τους στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία:

Eξειδικευμένη εκπαίδευση επιλεγμένων ωφελούμενων στις τεχνολογίες ανάπτυξης διαδικτυακών εφαρμογών για αξιοποίηση γεωχωρικών δεδομένων.

Συμβουλευτική τεχνικών ανεύρεσης εργασίας, επιχειρηματικότητας για την ανάπτυξη επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών πληροφορικής, εκπόνηση business plan κ.λπ.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ένωσης Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΜηΠΕΕ), δρ Δημήτριος Δρακούλης, ανέφερε ότι το άνοιγμα το γεωχωρικών δεδομένων θα φέρει την ανάπτυξη της οικονομίας, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από επίσημη θέση του ΟΟΣΑ προς την κυβέρνηση, όπου η χώρα μας εκτιμάται ότι θα ανέβει 10-15 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη της επιχειρηματικότητας.

Το γεγονός ότι έχει εκδοθεί η οδηγία INSPIRE η οποία υποχρεώνει την ανεμπόδιστη διάθεση των γεωχωρικών σε όποιον τα ζητήσει δημιουργεί ένα εκρηκτικά πρόσφορο έδαφος για νέους μηχανικούς να αξιοποιήσουν τα γεωχωρικά δεδομένα, δημιουργώντας χρήσιμες προστιθέμενης αξίας εφαρμογές για την πόλη, τον τουρισμό, το εμπόριο κ.λπ.

Στη συνέχεια, ο κ. Δρακούλης κέντρισε το ενδιαφέρον των ωφελούμενων αναφερόμενος στην τεχνολογία Ιnternet of Things (IoT), που από το 2014 αποτελεί την «επανάσταση» στις εφαρμογές και που ενέχει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον. Το IoT αφορά σε προσωποποιημένη πληροφορία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε χρήστη και μπορεί να βρει εφαρμογή σε μουσεία, τη βιομηχανία, τις τεχνολογίες εντοπισμού κ.α.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι νέες επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, καθώς και της αδυναμίας της ελληνικής κυβερνητικής πολιτικής να ανταποκριθεί στις ανάγκες των startup επιχειρήσεων. Η αποτύπωση των σοβαρών ζητημάτων, που αφορούν είτε φορολογικής είτε νομικής φύσης προβλήματα, έχει αποδοθεί με πολύ σαφήνεια και αποτελεσματικότητα στο Startupmanifesto (www.startupmanifesto.gr), το οποίο αποτελεί το πρώτο εθνικό μανιφέστο επιχειρηματικότητας και έχει παρουσιαστεί και υποστηριχτεί από την αντιπροέδρο της Ε.Ε κ. Neelie Kroes.

Το μεγάλο ενδιαφέρον των παραβρισκόμενων προσέλκυσαν οι παρουσιάσεις των καινοτομικών εφαρμογών που έχουν επιμεληθεί οι ωφελούμενοι και παρουσιάστηκαν με την ακόλουθη σειρά:

Οι εφαρμογές

Cocoon Solidarity Network (www.cocoonetwork.com): Πρόκειται για ένα ψηφιακό εργαλείο συλλογής και οργάνωσης στοιχείων και χωρικών πληροφοριών, που μπορεί να χρησιμεύσει σαν ακριβής οδηγός για ό,τι συμβαίνει στην πόλη και σχετίζεται με την παροχή βοήθειας και τις λοιπές δράσεις αλληλεγγύης (καταλύματος, περίθαλψης, σίτισης, ένδυσης, υποστήριξης, φροντίδας) προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

E-dimotis (www.giseducation.gr/webapp2):

Η παρούσα εφαρμογή Web-GIS αφορά τους δήμους, όπου πέρα από βασικά επίπεδα πληροφορίας που παρέχονται σχετικά με: όρια δήμων, κατηγοριοποίηση οικοδομικών τετραγώνων, σημαντικά σημεία (δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα, νοσοκομεία), ο χρήστης (δημότης) έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί διαδραστικά, καθώς έχει τη δυνατότητα να επισημαίνει προβλήματα του αστικού περιβάλλοντος που έχει εντοπίσει (λακκούβες, φωτισμός, ελλιπή σήμανση), προσθέτοντας ακόμη και την ακριβή τοποθεσία του προβλήματος (εισάγοντας σημείο στο χάρτη).

Around Athens (www.giseducation.gr/webapp4): Μια διαδικτυακή εφαρμογή με στόχο τη συγκέντρωση, καταγραφή και παρουσίαση όλων εκείνων των στοιχείων τα οποία θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν τους τουρίστες στο κέντρο της Αθήνας. Για το σκοπό αυτό συγκεντρώθηκαν και οπτικοποιήθηκαν δεδομένα όπως θέατρα, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, εκκλησίες, άλση και λόφοι του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, όλα συνοδευόμενα από την πληροφορία που θα μπορούσε να αναζητήσει ένας τουρίστας. Επιπλέον, προτείνονται χαρακτηριστικές διαδρομές που μπορεί να διανύσει ένας τουρίστας κατά τη διαμονή του στο κέντρο, ενώ ταυτόχρονα παρέχεται η δυνατότητα να προτείνει ο ίδιος τη δική του αγαπημένη διαδρομή, η οποία στη συνέχεια παρουσιάζεται και στους υπόλοιπους χρήστες.

Spots4Sports (spots4sports.wordpress.com): Μια διαδικτυακή εφαρμογή η οποία απευθύνεται σε όσους αναζητούν χώρους άθλησης προκειμένου να ασκήσουν την αγαπημένη τους δραστηριότητα, μόνοι ή με την παρέα τους. Η φιλοσοφία της εφαρμογής είναι η απλοποίηση της εξεύρεσης του κατάλληλου χώρου με βάση τις προτιμήσεις του ενδιαφερόμενου, αλλά και την τοποθεσία του.

Smartproperties: Mια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείρισης, εικονικής ξενάγησης και γεωχωρικής πληροφόρησης των μεγάλων ακινήτων και οικοπέδων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η εφαρμογή παρέχει μια ποιοτική υπηρεσία εικονικής ξενάγησης, γεωχωρικής πληροφόρησης για τις δραστηριότητες του περιβάλλοντα χώρου γύρω από το ακίνητο ή το οικόπεδο και διαχείρισης του συνόλου των ακινήτων ή κτημάτων ενός δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα.

 

 

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

tzaneio nosokomeio

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιδήμαρχος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο με αιμορραγία στο μέτωπο

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Τσιτσιπάς

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς «έγραψε» πάλι, αυτή τη φορά μιλώντας για το χώμα

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Δημοσκοπήσεις

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Για ποια κόμματα οι μετρήσεις δεν είναι και πολύ αισιόδοξες και ποιοι φαίνεται να κερδίζουν

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Περιστέρι

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Δύο πρωτοφανή περιστατικά έγιναν την ίδια μέρα στον ελληνικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο