Newsroom

Newsroom

Βαρουφάκης: Το ΟΧΙ μας είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ σε μια δημοκρατική Ευρώπη

«Το ΟΧΙ μας είναι ένα μεγαλοπρεπές, μεγάλο ΝΑΙ σε μία δημοκρατική, λογική Ευρώπη», τονίσε ο πριν την παραίτησή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε ανάρτησή του στο blog του, με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

varoufakis athens 2 1

«Το ΟΧΙ μας είναι ένα μεγαλοπρεπές, μεγάλο ΝΑΙ σε μία δημοκρατική, λογική Ευρώπη», τονίσε ο πριν την παραίτησή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε ανάρτησή του στο blog του, με αφορμή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Στο άρθρο του, ο Γ. Βαρουφάκης αναφέρει:

«Στις 25 Ιανουαρίου αποκαταστάθηκε η αξιοπρέπεια των πολιτών της Ελλάδας.

Στους πέντε μήνες που πέρασαν από τότε, γίναμε η πρώτη κυβέρνηση που τόλμησε να υψώσει τη φωνή της, μιλώντας εκ μέρους των πολιτών, λέγοντας ΟΧΙ στον βλαβερό παραλογισμό του ολοένα παρατεινόμενου «προγράμματος διάσωσης».

Εμείς:

– γνωστοποιήσαμε ότι τα ελληνικά «πακέτα διάσωσης» ήταν ασκήσεις με σκοπό να μεταφέρουν σκόπιμα απώλειες ιδιωτών στους ώμους των πιο αδύναμων Ελλήνων, προτού μεταφερθούν στους άλλους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

– αρθρώσαμε, για πρώτη φορά στο Eurogroup, ένα οικονομικό επιχείρημα στο οποίο δεν υπήρξε αξιόπιστη απάντηση.

– καταθέσαμε μετριοπαθείς τεχνικά εφικτές προτάσεις που θα αναιρούσαν την ανάγκη για περαιτέρω «πακέτα διάσωσης».

– περιορίσαμε την τρόικα στο αρχηγείο της στις Βρυξέλλες.

– διεθνοποιήσαμε την ανθρωπιστική κρίση της Ελλάδας και τις ρίζες της σε εσκεμμένα υφεσιακές πολιτικές.

– μοιράσαμε ελπίδα πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας, ότι η δημοκρατία μπορεί να ανασάνει μέσα σε μία νομισματική ένωση που μέχρι τώρα κυριαρχείτο από φόβο.

Το να τερματίσουμε την ατελείωτη, αυτοκαταστροφική λιτότητα και το να αναδιαρθρώσουμε το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν οι δύο στόχοι μας. Αλλά αυτοί ήταν επίσης και οι στόχοι των δανειστών μας. Από τη στιγμή που η εκλογή μας φαινόταν πιθανή, τον περασμένο Δεκέμβριο, οι κατεστημένες δυνάμεις ξεκίνησαν ένα bank run και σχεδίασαν, εν τέλει, να κλείσουν τις ελληνικές τράπεζες. Ο σκοπός τους;

– Να ταπεινώσουν την κυβέρνησή μας, αναγκάζοντάς μας να υποκύψουμε στην σκληρή λιτότητα, και

– να μας σύρουν σε μία συμφωνία που δεν προσφέρει καμία σταθερή δέσμευση για μία λογική, ορθά προσδιορισμένη αναδιάρθρωση χρέους.

Το τελεσίγραφο της 25ης Ιουνίου ήταν το μέσο με το οποίο αυτοί οι στόχοι θα επιτυγχάνονταν. Οι πολίτες της Ελλάδας σήμερα επέστρεψαν το τελεσίγραφο στους αποστολείς του. Παρά την τρομοκρατία που τα ελληνικά ολιγαρχικά ΜΜΕ μετέδιδαν μέρα και νύχτα στα σπίτια τους.

Το σημερινό δημοψήφισμα παρέδωσε ένα ηχηρό μήνυμα για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων. Πρέπει να απαντήσουμε στην έκκληση των Ελλήνων ψηφοφόρων με μία θετική προσέγγιση προς:

– το ΔΝΤ, που μόλις πρόσφατα εξέδωσε μία σημαντική έκθεση που επιβεβαιώνει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν μη βιώσιμο.

– την ΕΚΤ, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας την προηγούμενη εβδομάδα αρνήθηκε να κατευνάσει κάποιες από τις πιο επιθετικές φωνές εντός της.

– την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας η ηγεσία συνέχιζε  να ρίχνει γέφυρες πάνω από το χάσμα που χώριζε την Ελλάδα από κάποιους από τους εταίρους μας.

Το ΟΧΙ μας είναι ένα μεγαλοπρεπές, μεγάλο ΝΑΙ σε μία δημοκρατική Ευρώπη.

Είναι ένα ΟΧΙ στο δυστοπικό όραμα μίας Ευρωζώνης που λειτουργεί σαν ένα σιδερένιο κλουβί για τους λαούς της.

Είναι ένα ηχηρό ΝΑΙ στο όραμα μίας Ευρωζώνης που προσφέρει την προοπτική κοινωνικής δικαιοσύνης με κοινή ευημερία για όλους τους Ευρωπαίους».