Newsroom

Newsroom

Καταπέλτης η Royal Bank of Scotland: Μέχρι και 439 δισ. ευρώ η ζημιά από μια ελληνική χρεοκοπία

Οι ξένοι πιστωτές προσπαθούν να πείσουν ότι μια ελληνική χρεοκοπία είναι διαχειρίσιμη και ότι πλέον δεν είναι τόσο εκτεθειμένοι όσο…

rbs 0

Οι ξένοι πιστωτές προσπαθούν να πείσουν ότι μια ελληνική χρεοκοπία είναι διαχειρίσιμη και ότι πλέον δεν είναι τόσο εκτεθειμένοι όσο πριν από 4-5 χρόνια. Ωστόσο αυτό δεν είναι όλη η αλήθεια καθώς όλοι θα ζημιωθούν από μια χρεοκοπία, τόσο ο επίσημος τομέας, όσο και οι ιδιώτες που εξακολουθούν να κατέχουν ελληνικά ομόλογα.

Οπως αποκαλύπτει μελέτη της Royal Bank of Scotland, οι ζημιές στο καλύτερο σενάριο θα ήταν 127 δισ. ευρώ και στο χειρότερο θα εκτοξεύονταν στα 439 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με τη μελέτη, στην περίπτωση της αναδιάρθρωσης, οι απώλειες υπολογίζονται στο 22% κι αυτό μεταφράζεται σε 94 δισ. ευρώ για τον επίσημο τομέα, δηλαδή ESM, κράτη, ΕΚΤ, Τράπεζα της Ελλάδας, ΔΝΤ, ενώ άλλα 29 δισ. ευρώ θα έχαναν οι τράπεζες.

Στην περίπτωση Grexit, οι απώλειες υπολογίζονταιστο 40% και αυτό μεταφράζεται σε 171 δισ. ευρώ για τον επίσημο τομέα και 52 δισ. ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, στην περίπτωση που επαναληφθεί «κούρεμα» ανάλογο με αυτό του 2012, τότε οι απώλειες φτάνουν στο 78% δηλαδή ζημιά 334 δισ. ευρώ για τον επίσημο τομέα και άλλα 101 δισ. ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα!

Το ενδιαφέρον της μελέτης είναι ότι σε όλα τα σενάρια τις πιο βαριές απώλειες θα έχει το Ευρωσύστημα, δηλαδή η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες Κεντρικές Τράπεζες.

Στο πρώτο σενάριο, οι απώλειες υπολογίζονται στα 37 δισ. ευρώ, στο δεύτερο σενάριο οι ζημιές φτάνουν στα 69 δισ. ευρώ και στο τρίτο σενάριο εκτινάσσονται στα 134 δισ. ευρώ.

Ο δεύτερος μεγάλος χαμένος θα είναι, βέβαια ο EFSF, με απώλειες που φτάνουν στα 101 δισ. ευρώ στο χειρότερο σενάριο.

 

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης