Newsroom

Newsroom

Παραβίαση της πολιτικής πολυφωνίας

του Αντώνη Σκαμνάκη* Αυτό που συμβαίνει εδώ και λίγες ημέρες με τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα έχει σοκάρει όχι μόνο την…

του Αντώνη Σκαμνάκη*

Αυτό που συμβαίνει εδώ και λίγες ημέρες με τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα έχει σοκάρει όχι μόνο την ελληνική κοινωνία αλλά και μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας, η οποία διδάσκει και ερευνά το εν λόγω πεδίο. Πρόκειται για μία  συντεταγμένη και οργανωμένη από ό,τι φαίνεται υιοθέτηση του «ΝΑΙ» από επικοινωνιακούς και ενημερωτικούς οργανισμούς, οι οποίοι έχουν καθήκον να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τον πλουραλισμό στην πληροφόρηση.

Δεν πρόκειται επίσης για μία απλή επιλογή τοποθέτησης στη πολιτική γεωγραφία, κάτι το οποίο ήταν ο κανόνας στην σύγχρονη ιστορία των σχέσεων πολιτικής εξουσίας και ΜΜΕ στην Ελλάδα. Ούτε πρόκειται περί μίας συμπάθειας ή προσανατολισμού ενός Μέσου ενημέρωσης προς ένα κομματικό σχηματισμό όπως μπορεί να συμβαίνει σε άλλες χώρες. Στην πραγματικότητα, τα τηλεοπτικά ΜΜΕ μετατράπηκαν σε προπαγανδιστικούς μηχανισμούς των κομμάτων που υποστηρίζουν το «ΝΑΙ», παραβιάζοντας όμως ταυτόχρονα το δικαίωμα της άλλης άποψης. Πρόκειται για μία εκτροπή από κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας και τήρησης των στοιχειωδών κανόνων πολυφωνίας.  

Παραβιάζεται έτσι το Σύνταγμα, οι νόμοι του κράτους και η δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας.

Η επιλογή αυτή των τηλεοπτικών ΜΜΕ δεν είναι τυχαία. Η ιδιοκτησία των πέντε μεγαλύτερων μιντιακών οργανισμών της χώρας αποτελείται από τον σκληρό πυρήνα της κυρίαρχης οικονομικής ελίτ της χώρας η οποία είχε ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ?80, αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στα κρατικά συμβόλαια και τις δημόσιες προμήθειες. Βρίσκονται επίσης, οι εν λόγω επιχειρήσεις συνδεδεμένες με το τραπεζικό σύστημα, από το οποίο έχουν αντλήσει προνομιακό δανεισμό και οικονομική στήριξη εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Γνωρίζαμε έως σήμερα ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ, σύμφωνα και με τις θεωρητικές προσεγγίσεις της κριτικής πολιτικής οικονομίας για τα Μέσα, διαδραματίζει ένα καθοριστικό ρόλο στη παραγωγή του ενημερωτικού προϊόντος, αλλά δεν γνωρίζαμε ότι θα μπορούσε το καθεστώς αυτό να καταλύσει πλήρως τις δημοκρατικές αρχές της ελεύθερης διακίνησης ιδεών.

*Επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

παπανωτας

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

Ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Παπανώτας, μίλησε το Σάββατο (20/04) για την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο…