Newsroom

Newsroom

Ντομπρόβσκις: Η πόρτα των διαπραγματεύσεων θα παραμείνει ανοιχτή ακόμα κι αν υπερισχύσει το ΟΧΙ

Μήνυμα στην Ευρώπη θα στείλει το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα την Κυριακή, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής…

arheio lipsis 3 0

Μήνυμα στην Ευρώπη θα στείλει το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα την Κυριακή, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. Παρόλο που για άλλη μια φορά προχώρησε σε παραινέσεις να υπερισχύσει το “ναι”, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ξεκαθάρισε πως ακόμα και αν το αποτέλεσμα είναι το ΟΧΙ «η πόρτα των διαπραγματεύσεων θα παραμείνει ανοιχτή».

«Οι Έλληνες θα στείλουν την Κυριακή ένα πολιτικό μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε ο Ντομπρόβσκις. «Ένα ΝΑΙ θα σημαίνει ότι επιθυμούν να εργαστούν στενά με τις υπόλοιπες χώρες τις ευρωζώνης για να βρεθεί μια λύση. Ένα ΟΧΙ λύσης», σημείωσε.

«Η απόφαση εναπόκειται στον ελληνικό λαό» συνέχισε ο Ντομπρόβσκις, αν και πρόσθεσε πως και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει ξεκαθαρίσει ότι «ένα ΝΑΙ θα έστελνε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς την Ευρώπη ότι οι Έλληνες επιθυμούν να βρουν μια λύση στα οικονομικά τους προβλήματα».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε ότι η επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα δεν θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. «Το αντίθετο. Μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων η οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας κατέστη πιο περίπλοκη και ακριβή. Η Ελλάδα βρίσκεται σε σημαντικά χειρότερη θέση σε σχέση με μερικές εβδομάδες πριν», είπε.

Πάντως, υπογράμμισε παρόλα αυτά ότι ακόμη και αν υπερισχύσει το ΟΧΙ «η πόρτα των διαπραγματεύσεων παραμένει ανοικτή. Όμως για να καταλήξουμε σε λύσεις θα πρέπει και οι δύο πλευρές να συμμετέχουν εποικοδομητικά».

Ο Ντομπρόβσκις επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος βασίζεται σε παλιά πρόταση. «Η ερώτηση του δημοψηφίσματος δεν είναι νομικά σωστή και δεν βασίζεται σε σωστά στοιχεία. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που τίθενται στο δημοψήφισμα αφορούν ένα πρόγραμμα το οποίο στο μεταξύ έχει λήξει. Το Eurogroup δεν τις έχει ούτε υιοθετήσει ούτε απορρίψει. Όταν ο (Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης) Τσίπρας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος βρισκόμασταν ακόμη στη μέση των διαπραγματεύσεων», είπε.

«Εργαζόμαστε για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. «Θα ήταν καλύτερα αν είχαμε παρατείνει το πρόγραμμα βοήθειας που έληξε. Παρόλα αυτά πρέπει να εργαστούμε ώστε να λύσουμε το πρόβλημα αντί να σκεφτόμαστε τα χειρότερα σενάρια» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας την ίδια ώρα την Ελλάδα «ειδική περίπτωση». «Είμαστε σε καλύτερη θέση σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν για να διατηρήσουμε την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης, Η ευρωζώνη είναι πιο ισχυρή. Αυτό το κατανοούν και οι αγορές» δήλωσε.

Στην περίπτωση που αποφασιστεί να δοθεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, για να υιοθετηθεί αυτό «θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες», ανέφερε προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να δώσει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. «Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε πολιτικά», υπογράμμισε.

«Τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρχε η αίσθηση ότι οι δύο πλευρές μπορούσαν να κατανοήσουν η μία την άλλη. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας συνομιλούσαν απευθείας. Το ότι μετά η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε τις διαπραγματεύσεις μας εξέπληξε όλους», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…