Newsroom

Newsroom

ΔΝΤ: Το χρέος δεν είναι βιώσιμο – Κούρεμα 30% και επιμήκυνση σαράντα χρόνια

Βόμβα βάζει το ΔΝΤ στην αυλή της Ευρώπης, προτείνοντας κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 30%, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

dnt 12

Βόμβα βάζει το ΔΝΤ στην αυλή της Ευρώπης, προτείνοντας κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 30%, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Σύμφωνα με την Έκθεση Βιωσιμότητας, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το χρέος της χώρας θα βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ το 2020 και κοντά στο 140% του ΑΕΠ το 2022. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για την τριετία 2015-2018 θα φθάσουν τα 50 δισεκ. ευρώ και θεωρει ότι είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας ύψους τουλάχιστον 36 δισεκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι εξαιτίας της εύθραυστης δυναμικής που παρουσιάζει το δημόσιο χρέος απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των πιστωτών της χώρας προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει να επεκταθεί η περίοδος χάριτος που έχει παραχωρηθεί για τα δάνεια του Μνημονίου στα 20 χρόνια και σταδιακή αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει η ΕΕ στα σαράντα χρόνια.

Το ΔΝΤ τοποθετείται πολιτικά, με προσεκτικά γλώσσα, εκτιμώντας ότι η επιβάρυνση της δυναμικής του χρέους οφείλειται στην αλλαγή των οικονομικών επιδόσεων από το φθινόπωρο του 2014 και τις φτωχές μεταρρυθμιστικές επιδόσεις που επιβαρύνουν την ανάπτυξη και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Το Ταμείο υπενθυμίζει ότι στην περυσινή έκθεση βιωσιμότητας τον Μάιο του 2015 η δυναμική του χρέους βρισκόταν στο «μονοπάτι της βιωσιμότητας, αν και παρέμενε εξαιρετικά ευάλωτο σε σοκ». Επιμένει δε ότι αν το πρόγραμμα είχε εφαρμοστεί όπως είχε συμφωνηθεί, τότε θα παρέμενε στο πλαίσιο βιωσιμότητας που είχε συμφωνηθεί τον Νοέμβριο του 2012.

Η προκαταρκτική έκθεση του Ταμείου έχει ημερομηνία 26 Ιουνίου και, όπως διευκρινίζεται, τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις που παρουσιάζεται σ’ αυτήν πιθανότατα θα αναθεωρηθούν ώστε να συμπεριλάβουν τις μεταγενέστερες εξελίξεις της στάσης πληρωμών και του δημοψηφίσματος.

Σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι δικαιώνει πλήρως την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Με τη σημερινή έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δικαιώνει πλήρως την ελληνική κυβέρνηση, τόσο ως προς την άποψη της για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όσο και προς την επιμονή της η όποια νέα συμφωνία με τους δανειστές να περιλαμβάνει οπωσδήποτε αναδιάρθρωση/κούρεμα του χρέους. Πέρα από τις γνωστές ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ στην υφεσιακή νεοφιλελεύθερη πολιτική, η έκθεση αποτελεί ομολογία αποτυχίας του Μνημονίου. Ομολογία που δεν διατυπώνεται από κάποιον πολέμιό του, αλλά από τον βασικό εμπνευστή του».

Παραμένει ανοιχτό σε ποιο βαθμό η ανάγνωση του ΔΝΤ επί της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα αλλάξει τα δεδομένα στην πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, καθώς το ελληνικό ζήτημα πλέον περιπλέκεται με το χρέος να θυμίζει Γόρδιο Δεσμό που κανένας θεσμός δεν είναι σε θέση να λύσει.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους