Newsroom

Newsroom

Παγωτό και υγεία!

ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΚΑΤ’ ΕΞΟΧΗΝ ΕΔΕΣΜΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗΣ, χαλάρωσης και βελτίωσης της ψυχικής διάθεσης. Πιθανολογείται ότι αυτό συμβαίνει είτε επειδή…

pagoto2

ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΚΑΤ’ ΕΞΟΧΗΝ ΕΔΕΣΜΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗΣ, χαλάρωσης και βελτίωσης της ψυχικής διάθεσης. Πιθανολογείται ότι αυτό συμβαίνει είτε επειδή η κατανάλωσή του επηρεάζει ευνοϊκά την παραγωγή σεροτονίνης, είτε επειδή ανακαλεί ευχάριστες αναμνήσεις. Όμως η κατανάλωσή του απαιτεί μέτρο τόσο στην ποσότητα όσο και στη συχνότητα.

Μπορεί να φέρει πονοκέφαλο;
Σε ορισμένα ευαίσθητα στο κρύο άτομα, το παγωτό μπορεί να προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο, συνηθέστερα όταν τρώγεται πολύ γρήγορα ή σε μεγάλη ποσότητα. Κι αυτό γιατί χαμηλώνει απότομα τη θερμοκρασία του στόματος, με αποτέλεσμα την πρόκληση σπασμού στα αγγεία του εγκεφάλου. Η συγκεκριμένη αντίδραση διαρκεί συνήθως μόνο για λίγα δευτερόλεπτα και δεν έχει περαιτέρω συνέπειες.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Πριν σερβίρεις το παγωτό, βγάλε το από την κατάψυξη και άφησέ το να μαλακώσει για λίγο – μην το αφήσεις να αποψυχθεί εντελώς!

Κι αν έχω αλλεργία;
Αν έχεις κάποια διαπιστωμένη διατροφική αλλεργία, πρέπει να αποφεύγεις τα χύμα παγωτά που δεν γνωρίζεις ποια ακριβώς συστατικά περιέχουν και να προτιμάς τα προσυσκευασμένα με πλήρη διατροφική ετικέτα. Στην περίπτωση που αναφέρεται συστατικό στο οποίο είσαι αλλεργική, μην το καταναλώσεις!

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν παρουσιάζεις δυσανεξία στη λακτόζη, προτιμάς παγωτά με την ένδειξη «χωρίς λακτόζη» ή παγωμένα γλυκίσματα που φτιάχνονται με πραγματικό γιαούρτι (όχι σκόνη!) ή υποκατάστατα γάλακτος όπως η σόγια.

Κι εγώ που έχω διαβήτη;
Το παγωτό έχει χαμηλό έως μέτριο γλυκαιμικό δείκτη (GI) και στη συνήθη μερίδα χαμηλό έως μέτριο γλυκαιμικό φορτίο (GL). Επομένως, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη αλλά καλά ρυθμισμένο σάκχαρο στο αίμα, μπορούν να καταναλώνουν περιστασιακά κάποια μικρή ποσότητα παγωτού αντί άλλου γλυκίσματος, εκτός κι εάν ο θεράποντας γιατρός έχει συμβουλέψει κάτι διαφορετικό.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Όταν επιλέγεις παγωτό με γλυκαντικά αντί ζάχαρης, θα πρέπει αυτό να έχει επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε σύνολο υδατανθράκων, σάκχαρα, λιπαρά και θερμίδες.

Απαγορεύεται στη δίαιτα;
Η διαδεδομένη άποψη ότι τα υπέρβαρα άτομα και όσοι κάνουν δίαιτα αδυνατίσματος θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς το παγωτό, είναι εσφαλμένη: η απόλυτη απαγόρευση και η προσπάθεια αποφυγής του όταν υπάρχει έντονη επιθυμία για κατανάλωσή του, μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, π.χ. κρίση υπερφαγίας ή/και διακοπή της δίαιτας. Εντούτοις, είναι σημαντικό να γίνεται η σωστή επιλογή παγωτού, να τρώγεται σε μικρή ποσότητα και όχι πολύ συχνά. Για παράδειγμα, 1-2 φορές εβδομαδιαίως κάποιο παγωτό χαμηλών θερμίδων.

Πόσο να τρώει το παιδί μου;
Παρότι το παγωτό αποτελεί πηγή ενέργειας και πηγή ορισμένων αναγκαίων διατροφικών στοιχείων, όπως π.χ. ασβεστίου, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει κανένα βασικό γεύμα και κανένα βασικό τρόφιμο στη διατροφή του παιδιού, όπως π.χ. το γάλα. Επομένως, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως όλα τα άλλα γλυκίσματα, δηλαδή η κατανάλωσή του να είναι περιορισμένη, 2-3 φορές εβδομαδιαίως από μια μικρή ποσότητα, π.χ. 1 μπάλα 50-65 γραμμ., όχι περισσότερο, όχι καθημερινά και όχι αντί άλλων χρησιμότερων τροφίμων.

Πηγή: http://www.womenonly.gr/

Ξύλο στη Βουλή: Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον Γραμμένο μετά την επίθεση Φλώρου – Οι τελευταίες πληροφορίες

6200552

Ξύλο στη Βουλή: Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον Γραμμένο μετά την επίθεση Φλώρου – Οι τελευταίες πληροφορίες

Τι αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν, όπως το ανακοίνωσε ο βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» Κώστας Χύτας.

Δολοφονία καρδιολόγου: Γιατί η «μαύρη χήρα» του καρδιολόγου καλείται να φύγει από την Κρήτη;

603

Δολοφονία καρδιολόγου: Γιατί η «μαύρη χήρα» του καρδιολόγου καλείται να φύγει από την Κρήτη;

Όσα είπε η δικηγόρος της αδελφής του θύματος Κική Πακιρτζίδου - Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις…

Καλλιάνος: Συγκλονιστική απάντηση από γυναίκα που έχασε τον άνδρα της στο Αττικό – «Μην τα βάζετε με τους γιατρούς, βάλτε τα με τα αφεντικά σας»

5644757

Καλλιάνος: Συγκλονιστική απάντηση από γυναίκα που έχασε τον άνδρα της στο Αττικό – «Μην τα βάζετε με τους γιατρούς, βάλτε τα με τα αφεντικά σας»

Απάντηση στα όσα ανέφερε σε βίντεο του ο Γιάννης Καλλιάνος έδωσε μια γυναίκα που έχασε…

Κρήτη: Αδέρφια έδωσαν ραντεβού για να ξυλοκοπήσουν 19χρονο – Η ανήλικη αδερφή τους βιντεοσκοπούσε

Βια

Κρήτη: Αδέρφια έδωσαν ραντεβού για να ξυλοκοπήσουν 19χρονο – Η ανήλικη αδερφή τους βιντεοσκοπούσε

Τον χτυπούσαν τα αδέρφια της κι εκείνη τραβούσε βίντεο. Συνελήφθησαν και οι γονείς.