Κασιμάτης στην Επιτροπή Αλήθειας: Παράνομες οι συμφωνίες με τους δανειστές

Παράνομες οι συμφωνίες με τους δανειστές γιατί παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία, αγαθά που προστατεύονται από διεθνείς κανόνες δικαίου με υπέρτερη αξία των κοινών νόμων. 

kasimatis 0

Παράνομες οι συμφωνίες με τους δανειστές γιατί παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία, αγαθά που προστατεύονται από διεθνείς κανόνες δικαίου με υπέρτερη αξία των κοινών νόμων. 

Αυτό τόνισε ο καθηγητής κ. Γιώργος Κασιμάτης  και ζήτησε από την κυβέρνηση να θέσει το ζήτημα της νομιμότητα των συμφωνιών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ανοίγοντας, παράλληλα, το δρόμο για προσφυγή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας την ακύρωση των συμφωνιών.

 Από το Μάιο του 2010 η προσπάθεια  είναι να σβήσουμε από το χαρτί τον όρο νομιμότητα και ήταν κατευθυνόμενη από τις Βρυξέλλες από τους δανειστές, είπε ο κ. Κασιμάτης αποκαλύπτοντας ότι ο κ. Βαγ. Βενιζέλος, ενώ μετείχε στις διαπραγματεύσεις,  είχε επισημάνει ότι στις Βρυξέλλες δεν μπορούμε να αναφέρουμε τη λέξη <νομιμότητα>. Ούτε να την ακούσουν δεν ήθελαν. 

 Ο κ. Κασιμάτης  επεσήμανε ότι συνέπεια αυτής της έλλειψης  νομιμότητας είναι η ακυρότητα όλων των συμφωνιών. Εάν  είχε διακηρυχτεί ευρύτερα αυτή η θέση δεν θα προέβαιναν στις δηλώσεις που ακούμε από ευρωπαίους και άλλους , όπως αυτές που κάνει κ. Μέρκελ.

Ο όρος νομιμότητα ήταν και είναι αφορισμένος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θέλουν  μέχρι σήμερα να συγκαλύψουν την ευθύνη από τη νομιμότητα. 

Δεν μπορείς να δεσμεύσεις ολόκληρη την  περιουσία ενός κράτος για 110 δις.  

Υποστήριξε ότι η σιωπή περί νομιμότητας είναι κατευθυνόμενη, ενώ  προβλέπεται στις συμφωνίες η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά κανείς έως σήμερα από τις κυβερνήσεις δεν αξιοποίησε αυτή τη δυνατότητα, αλλά ούτε που το  έθιξε κάν.  

Αποκαλυπτικές, ωστόσο, ήταν και οι αναφορές μέλους της Επιτροπής Αλήθειας  σχετικά με τη σύσταση του ΤΑΙΠΕΔ και τις αποφάσεις περί αποκρατικοποιήσεων που έλαβε κατά το χρόνο  λειτουργίας του.

Μοναδική περίπτωση οργανωμένης συλλήβδην εκποίησης δημόσιας περιουσίας  σε τιμές ξεπουλήματος χωρίς τη συναίνεση της Βουλής, χαρακτήρισε τη δραστηριότητα του ΤΑΙΠΕΔ μέλος της επιτροπής αλήθειας Ηρακλής Ακτύπης, και ζήτησε την άμεση κατάργηση του. 

Η εκποίηση αυτή είναι συνδεμένη με την αύξηση του δημοσίου χρέους της χώρας καθώς στον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ προβλέφθηκε ότι το τίμημα από τις ιδιωτικοποιήσεις προορίζεται για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Όλη Ελλάδα και να πουληθεί μέσω ΤΑΙΠΕΔ το χρέος δεν αποπληρώνεται, ενώ ούτε ένα ευρώ δεν πάει στην εσωτερική αγορά.

Αναφέρθηκαν παραδείγματα εκποίησης περιουσιακών στοιχείων τα οποία στη συνέχεια μίσθωσε το δημόσιο καταβάλλοντας ως ετήσιο ενοίκιο τριπλάσιο από το ποσό πώλησης.

Σύμφωνα με διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να στερηθεί ένας λαός τα μέσα επιβίωσης του.

Από την άλλη πλευρά  καθηγητής διεθνούς δικαίου κ. Ηλίας Μπαντέκας  ανέπτυξε τον τρόπο με τον οποίο οργανισμοί και ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν θεσπίσει  ρυθμίσεις με τις οποίες επιχειρούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους και  πρότεινε  είτε μέσω της επιτροπής του ΟΗΕ είτε μέσω κρατών να γίνει προσπάθεια να συναφθεί  μια διεθνής σύμβασης που θα προβλέπει ότι  οποιαδήποτε σύμβαση δανεισμού κράτους πρέπει να τηρεί τις αρχές προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να υπάρχει το δικαίωμα στην αλήθεια, να υπάρχει διττή ευθύνη για οποιαδήποτε πράξη απορρέει  από δάνειο ή άλλη συμφωνία. Πρέπει να αλλάξουν οι τρόποι με τους οποίους λειτουργούν οι τράπεζες. Και, τέλος, πρέπει να γίνει μία νύξη και σύνδεση με το διεθνές δίκαιο επενδύσεων. 

 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…