Newsroom

Newsroom

Αντιρατσιστικές οργανώσεις: Μικρή χαραμάδα η πρόταση Αβραμόπουλου μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος

Του Άγγελου Προβολισιάνου Ως τρύπα στο νερό σχολιάζουν την πρόταση Αβραμόπουλου εκπρόσωποι αντιρατσιστικών οργανώσεων, μιλώντας στo koutipandoras.gr, καθώς το συγκεκριμένο…

1 1707

Του Άγγελου Προβολισιάνου

Ως τρύπα στο νερό σχολιάζουν την πρόταση Αβραμόπουλου εκπρόσωποι αντιρατσιστικών οργανώσεων, μιλώντας στo koutipandoras.gr, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει τη μεταφορά μόνο 15.000 προσφύγων από την Ελλάδα σε βάθος διετίας, αν και το Ά τρίμηνο του 2015 η εισροή προσφύγων και μεταναστών αυξήθηκε κατά 469%.

Όπως ανακοινώθηκε μετά το τέλος της διυπουργικής σύσκεψης την Τρίτη, η πρόταση του επιτρόπου της ΕΕ για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις, την Ασφάλεια και την Ιθαγένεια, Δημήτρη Αβραμόπουλου, προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορά την ενεργοποίηση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, ώστε να μπορεί σημαντικός αριθμός αιτούντων άσυλο να μετεγκατασταθεί από τα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής, σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει να προστεθεί πως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αναμένεται να υλοποιηθεί σε βάθος διετίας και περιλαμβάνει 25.000 πρόσφυγες από την Ιταλία και 15.000 από την Ελλάδα, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί ο αριθμός να ανέβει στις 30.000.

«Η πρόταση αφορά έναν πολύ μικρό αριθμό προσφύγων, οπότε δεν αποτελεί ουσιαστική λύση στο ζήτημα. Επί της ουσίας ανοίγει μία μικρή χαραμάδα, αλλά είναι πολύ μακριά από το να καλύψει το σύνολο των αναγκών αυτών των ανθρώπων» αναφέρει στο koutipandoras.gr το μέλος της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό, Θανάσης Κούρκουλας, ενώ προσθέτει ότι «οι πρόσφυγες θα έπρεπε να μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι τη χώρα εγκατάστασής τους, δηλώνοντας την προτίμησή τους για το πού θέλουν να ζήσουν, ανεξαρτήτως από το ποια είναι η χώρα εισόδου».

Η μετακίνηση των προσφύγων εντός ΕΕ, αλλά τόσο τα κοινωνικά όσο και τα εργασιακά δικαιώματα θα έπρεπε να είναι αντίστοιχα με αυτά των ευρωπαίων πολιτών, όπως λέει ο κ. Κούρκουλας.

Ο συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), Πέτρος Κωνσταντίνου, δήλωσε πως η συγκεκριμένη πρόταση πάει «πακέτο» με τα υπόλοιπα μέτρα που υιοθετεί η ΕΕ κατά των προσφύγων, τονίζοντας πως «δεν είναι τουρίστες, είναι κυνηγημένοι από πολέμους και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».

«Μάλιστα, ¨κορυφαίο¨ μέτρο είναι ο σχεδιασμός για βομβαρδισμό των σαπιοκάραβων, με τα οποία μεταφέρονται οι πρόσφυγες στη Λιβύη, όπως επίσης η δολοφονική δράση της Frontex» σημειώνει και συνεχίζει λέγοντας πως «οι πρόσφυγες δεν είναι βάρος, όπως τα σκουπίδια στις χωματερές».

Ο κ. Κωνσταντίνου καταλήγει λέγοντας πως αποτελεί ζήτημα πρώτης ανάγκης η οικοδόμηση χώρων φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες, όπως και η άμεση απόδοση ταξιδιωτικών εγγράφων για να αποφασίσουν οι ίδιοι το αν θα μείνουν στη χώρα εισόδου ή θα συνεχίσουν το ταξίδι τους σε κάποιο άλλο κράτος της ΕΕ.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…