ΗΠΑ: Αστυνομικοί ψεκάζουν με σπρέι πιπεριού οδηγό που έχει υποστεί καρδιακή προσβολή (βίντεο)

Δεν έχουν τελειωμό τα περιστατικά αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ, όπου κάθε φορά η αστυνομία εμφανίζεται ολοένα και πιο ευρηματική στο πώς να βάζει σε κίνδυνο ζωές αθώων πολιτών. Αυτή τη φορά οι φύλακες του Νόμου έκαναν ηλεκτροσόκ και ψέκασαν με σπρέι πιπεριού οδηγό, ο οποίος είχε πάθει καρδιακή προσβολή.

fredericksburg23n 9 web

Δεν έχουν τελειωμό τα περιστατικά αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ, όπου κάθε φορά η αστυνομία εμφανίζεται ολοένα και πιο ευρηματική στο πώς να βάζει σε κίνδυνο ζωές αθώων πολιτών. Αυτή τη φορά οι φύλακες του Νόμου έκαναν ηλεκτροσόκ και ψέκασαν με σπρέι πιπεριού οδηγό, ο οποίος είχε πάθει καρδιακή προσβολή.

Το περιστατικό διαδραματίστηκε στις αρχές Μαΐου, όταν ασημί αυτοκίνητο μάρκας Hyundai με Αφροαμερικανό οδηγό χτύπησε σε μία πινακίδα, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και σταμάτησε στο μέσο μίας διασταύρωσης κοντά σto campus του Πανεπιστημίου Mary Washington στο Φρέντρισμπεργκ της Βιρτζίνια. Όταν κατέφτασαν οι αστυνομικοί, ο οδηγός του οχήματος βρισκόταν ακόμα μέσα. Η αστυνομία δήλωσε ότι ο ύποπτος αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Πυροβολούν ότι… δεν κινείται

Όπως φαίνεται στο δίλεπτο βίντεο της αστυνομίας που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή, ο 34χρονος Ντέιβιντ Ουάσιγκτον σηκώνει το δεξί του χέρι, κρατώντας κάτω το αριστερό, ενώ έχει σκυμμένο το κεφάλι. Οι αστυνομικοί πλησιάζουν με προτεταμένα όπλα και, αρχικά, τον στοχεύουν με taser το οποίο όμως δεν πιάνει. Στη συνέχεια τον ψεκάζουν στο πρόσωπο μέσα από το ανοιχτό τζάμι για δέκα δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια ανοίγουν την πόρτα και τον τραβούν μαζί με τη ζώνη ασφαλείας που ακόμα ήταν περασμένη γύρω του.

Ο άντρας πέφτει ημιλιπόθυμος στο οδόστρωμα και οι δύο αστυνομικοί από τους τρεις που βρίσκονταν στο σημείο – ένας άντρας και μια γυναίκα – του περνάνε χειροπέδες. Όσο ψάχνουν τα προσωπικά του αντικείμενα τον ρωτούν αν είναι καλά. Στη συνέχεια, με ειρωνικό τόνο, τον ρωτούν αν τα έπινε σήμερα, αν έχει πάρει ναρκωτικά η φάρμακα. Ο Ουάσιγκτον μεταφέρθηκε με το περιπολικό στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, όπου οι γιατροί τον έβαλαν στα επείγοντα περιστατικά.
Βασισμένος στις πληροφορίες που είχε και πεπεισμένος ότι ο Ουάσιγκτον προσπαθούσε να διαφύγει από περιστατικό αυτοκινητιστικού ατυχήματος, ο αστυνομικός Σον Γέργκενς που ψέκασε τον Ουάσιγκτον πίστεψε ότι ο ύποπτος μέσα στο όχημα προσπαθούσε να πιάσει κάποιο όπλο ή να κρύψει αντίστοιχα.

Καριέρα στην αστυνομία

Ο τοπικός Τύπος δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι κανόνες της τοπικής αστυνομίας απαγορεύουν τη χρήση συσκευών ηλεκτροσόκ σε ανθρώπους που «έχουν τον φυσικό έλεγχο των οχημάτων τους» και σε ανθρώπους που «προβάλλουν παθητική αντίσταση». Στην έκθεσή της η αστυνομία του Φρέντρικσμπεργκ ανέφερε ότι ο τρόπος που χειρίστηκαν οι αστυνομικοί το περιστατικό ήταν ο μη ενδεδειγμένος. Σε δηλώσεις του ο Ρικ Πίνοκ, υπαρχηγός της αστυνομίας της πόλης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη το ζήτημα και απαιτούμε από τους αστυνομικούς ανά πάσα στιγμή να δείχνουν την πρέπουσα αυτοσυγκράτηση και να κρίνουν σωστά όταν έρχονται σε επαφή με πολίτες».

Στις 24 Νοεμβρίου 2013, η αστυνομία είχε σταματήσει τον Πίνοκ ως πιθανό ύποπτο για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Ο 29χρονος τότε επικεφαλής του τμήματος Περιπολιών βρισκόταν εκτός υπηρεσίας. Όπως δηλώθηκε, επισήμως, από τον έλεγχο που έγινε δεν προέκυψαν στοιχεία που να στοιχειοθετούν την απαγγγελία κατηγοριών εναντίον του και ο Πίνοκ μεταφέρθηκε στην κατοικία του μετά από τηλεφώνημα σε οικείο πρόσωπο. Η αστυνομία της Κομητείας υποστήριξε ότι δεν υπήρξε προνομιακή μεταχείριση του βετεράνου αστυνομικού, ο οποίος όμως δυο εβδομάδες μετά, στις 7 Δεκεμβρίου, μεταφέρθηκε σε άλλη θέση, αναλαμβάνοντας επικεφαλής του τμήματος Ερευνών και Δίωξης, θέση που κατέχει έως σήμερα.

Απ’ ό,τι φαίνεται, ο Ντέιβιντ Ουάσιγκτον δεν ήταν τόσο πειστικός. Στις 14 Μαΐου, δέκα ημέρες μετά το περιστατικό, ο αστυνόμος που του επιτέθηκε, παραιτήθηκε από το Σώμα, αρνούμενος παρόλα αυτά να δεχθεί ότι έκανε κάτι λάθος. Οι κατηγορίες προς τον 34χρονο Αφροαμερικανό για εγκατάλειψη ατυχήματος υλικών ζημιών, απερίσκεπτη οδήγηση και οδήγηση με άδεια που έχει αφαιρεθεί ή ανακληθεί, παραμένουν. Όπως παραμένει το ερώτημα: ποιος έχει σειρά;

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.