Newsroom

Newsroom

Η Επιτροπή Διαφάνειας απεφάνθη: Ό,τι Λάμπης δεν είναι χρυσός

Την άρνησή της να “σταθεί προσοχή” στην επιλογή Ταγματάρχη ως Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΡΤ, εξέφρασε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίασή της. Οκτώ συνολικά μέλη (5 κατά – 3 παρών) επί των 15 παρόντων μελών της 17μελους Επιτροπής δεν υποστήριξαν την επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη. Από την πρώτη στιγμή που το όνομα του δημοσιογράφου είχε προταθεί για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου είχαν υπάρξει έντονες αντιδράσεις. “Παρών” δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου καθώς δεν πείστηκε από τις απαντήσεις του Ταγματάρχη. Αρνητική γνωμοδότηση από Ραχήλ Μακρή. Θετική εισήγηση υπό αίρεση από Νίκο Φίλη.

lampis

Την άρνησή της να “σταθεί προσοχή” στην επιλογή Ταγματάρχη ως Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΡΤ, εξέφρασε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίασή της. Οκτώ συνολικά μέλη (5 κατά – 3 παρών) επί των 15 παρόντων μελών της 17μελους Επιτροπής δεν υποστήριξαν την επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη. Από την πρώτη στιγμή που το όνομα του δημοσιογράφου είχε προταθεί για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου είχαν υπάρξει έντονες αντιδράσεις. “Παρών” δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου καθώς δεν πείστηκε από τις απαντήσεις του Ταγματάρχη. Αρνητική γνωμοδότηση από Ραχήλ Μακρή. Θετική εισήγηση υπό αίρεση από Νίκο Φίλη.

Έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Λάμπης Ταγματάρχης δέχθηκε το διορισμό του παρά το ότι η Επιτροπή στάθηκε απέναντί του, δείχνοντας, όπως θα μπορούσε να πει κανείς, μια στάση αντίθετη στα όσα ο ίδιος είχε πει καθ’όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, για μια ονειρική ΕΡΤ. Όπως φαίνεται, η επιλογή Ταγματάρχη αποτελεί μείζον θέμα.

Ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τα ΜΜΕ, Νίκος Παππάς στην τοποθέτησή του, επικαλέστηκε ως αιτιολογία για την επιλογή Ταγματάρχη, τα πλεονάσματα της ΕΡΤ επί της προηγούμενης θητείας του. Πλεονάσματα τα οποία όμως αμφισβητήθηκαν από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή. «Μελετώντας τα επίσημα στοιχεία, είδα ότι το 2012 δεν αναρτήθηκαν ισολογισμοί. Το 2011 υπήρξε πλεόνασμα που βασίστηκε στις μειώσεις μισθών και προσωπικού. Με αυτά τα στοιχεία καμία πολυεθνική δεν θα σας κρατούσε. Επομένως, η δέσμευση του πρωθυπουργού για αξιοκρατική διοίκηση δεν διασφαλίζεται. Γι’ αυτό και εισηγούμαι αρνητικά, προκειμένου να προστατεύσω την κυβέρνηση, τους εργαζομένους και την κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά.


Κωνσταντοπούλου: «Εμένα δεν με πείσατε»

Η πρόεδρος της Βουλής διατύπωσε την αντίθεσή της στην υποψηφιότητα του Λάμπη Ταγματάρχη. Αντίθεση η οποία ήταν ήδη γνωστή στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παππά. Η κα Κωνσταντοπούλου ψήφισε “παρών” καθώς όπως είπε, δεν την έπεισαν τα λεγόμενα του Λάμπη Ταγματάρχη.

“Είναι γνωστή η διαφωνία μου στο πρόσωπό σας και στον Πρωθυπουργό και στον υπουργό. Προς τιμήν τους ουδείς επιχείρησε να μου μεταβάλει άποψη ή να με επηρεάσει. Ελπίζω με τη διατύπωση της γνώμης μου, που θα είναι “παρών”, να σας ασκήσω μια μεγαλύτερη πίεση να με διαψεύσετε”.

Νωρίτερα, σε ερώτησή της προς τον Λάμπη Ταγματάρχη, η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε για υπερκοστολογημένες, κατά την προηγούμενη θητεία του στην ΕΡΤ, εξωτερικές παραγωγές τη στιγμή που θα μπορούσαν να γίνουν με λιγότερα χρήματα από την ίδια τη Δημόσια Τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον κ. Ταγματάρχη, το τι είναι μικρό, ή μεγάλο κόστος, είναι σχετικό”.

Μεταξύ των ερωτήσεων που κλήθηκε να απαντήσει ο Λάμπης Ταγματάρχης από την Πρόεδρο της Βουλής, ήταν αν είναι ακόμα μέλος της εταιρείας TheToc ΑΕ και διαθέτει μετοχές.

Όπως είπε ο κ. Ταγματάρχης, δεν είναι μέλος της εταιρείας πια, ενώ οι μετοχές του (είχε το 20%) θα παραχωρηθούν “σήμερα ή αύριο το πρωί”.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί μάλιστα το γεγονός ότι ο Λάμπης Ταγματάρχης δεν θυμόταν πώς κατά την πρώτη θητεία του στην ΕΡΤ, τον είχε προτείνει ο τότε υπουργός Επικρατείας, Ηλίας Μόσιαλος. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου του το υπενθύμισε, προτάσσοντας τα σχετικά έγγραφα που είπε στην κατοχή της. Η απάντηση του κ. Ταγματάρχη ότι “ίσως να μην θυμάμαι καλά” , μάλλον πιστεύουμε ότι δεν κάλυψε κανέναν.

Αρκετά ΜΜΕ έκαναν λόγο για “ανάκριση” του Λάμπη Ταγματάρχη. Το έργο της Επιτροπής είναι όμως ακριβώς αυτό. Να ασκεί, μέσω των ερωτήσεών της, την απαραίτητη πίεση στα προτεινόμενα μέλη, ώστε να αποδειχτεί η ορθότητα και χρησιμότητα της επιλογής τους.

 


Σε “τοίχο” ο Ταγματάρχης από τη Ραχήλ

Αρνητικά για την επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη ως διευθύνοντα συμβούλου της νέας ΕΡΤ αλλά και της Έλλης Παπακωνταντίνου ως μέλος του ΔΣ, εισηγήθηκε η Ραχήλ Μακρή.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ταγματάρχης απέτυχε κατά την προηγούμενη θητεία του στην ΕΡΤ.

Επικαλούμενη άρθρο που είχε γράψει ο Λάμπης Ταγματάρχης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το “μαύρο” στην ΕΡΤ, η Ραχήλ Μακρή ρώτησε κατά πόσο ο προτεινόμενος ως διευθύνων σύμβουλος πιστεύει ότι για το “μαύρο” ευθύνονται οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε η ίδια, ο κ. Ταγματάρχης «ήθελε να αποποιηθεί τις ευθύνες του, παίζοντας την κολοκυθιά, καθώς σε άρθρο του έλεγε ότι οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές ευθύνονται με τις απεργίες».

Η συγκεκριμένη αναφορά της Μακρή, οδήγηση στο να διαβάσει ολόκληρο το άρθρο του στην Επιτροπή ο κ. Ταγματάρχης. Όπως είπε ο ίδιος, στο εν λόγω άρθρο του, έριχνε τις ευθύνες στην τότε πολιτική ηγεσία και όχι στους απλούς εργαζόμενους της ΕΡΤ. Βέβαια, όπως παραδέχτηκε στη συνέχεια, οι συνδικαλιστές ξεπερνούσαν τα όρια ορισμένες φορές.

Ερώτηση και για τυχόν ποινικές εκκρεμότητες του Λάμπη Ταγματάρχη όσον αφορά την υπόθεση δικαιωμάτων των αγώνων Champions League έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Με το χέρι στο ευαγγέλιο

Η κα Μακρή ρώτησε αν εκκρεμεί ποινική υπόθεση εις βάρους του προτεινόμενου διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΤ ενώ ταυτόχρονα διερωτήθηκε για ποιόν λόγο δαπανήθηκαν τόσα εκατομμύρια ευρώ για το εν λόγω τηλεοπτικό προϊόν.

Σύμφωνα με τον κ. Ταγματάρχη, ο οποίος “χάριν λόγου” θέλησε να πει την απόλυτη αλήθεια “με το χέρι στο ευαγγέλιο”, δέχτηκε την παρατήρηση της κα Κωνσταντόπουλου ότι δεν δίνει “ένορκη κατάθεση”.

Όπως είπε εν συνεχεία, δεν υπάρχει καμία ποινική εκκρεμότητα εις βάρος του. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, επί δικής του θητείας η ΕΡΤ έκλεισε καλύτερο και οικονομικότερο «πακέτο» για το συγκεκριμένο τηλεοπτικό προϊόν σε σύγκριση με αυτό της προηγούμενης διοίκησης.

Ψέμματα για σχέση Ταγματάρχη – Παπακωνσταντίνου;

Στη διάψευση των δημοσιευμάτων που τον ήθελαν να έχει οποιαδήποτε σχέση ακόμα και πνευματική με την Ελισάβετ Κωνσταντίνου ή τον πατέρα της, προχώρησε ο Λάμπης Ταγματάρχης.

Τόσο ο ίδιος όσο και η κα Παπακωνσταντίνου σε ερώτηση αν έχουν οποιαδήποτε σχέση μεταξύ τους που τους έγινε από την Επιτροπή, απάντησαν αρνητικά.

Ειδικότερα, η Ραχήλ Μακρή, ρώτησε τον Λάμπη Ταγματάρχη και στη συνέχεια το μέλος του Δ.Σ Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου αν έχουν κάποια συγγενική σχέση, προσδιορίζοντας μάλιστα αυτή τη σχέση στον αν η Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου είναι βαφτιστήρα του. Και οι δύο το αρνήθηκαν αφήνοντας να εννοηθεί πως πρόκειται για λανθασμένη πληροφορία.

Παρ όλα αυτά, το koutipandoras.gr έχει δεχθεί τηλεφωνήματα από αναγνώστες που διαβεβαιώνουν πως υπάρχει συγγενική σχέση, αφού ο πατέρας της Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου έχει βαφτίσει το Λάμπη Ταγματάρχη.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε όχι μόνο έχουν καταστρατηγηθεί οι αρχές που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία και να καθορίζουν τη σύνθεση του Δ.Σ της ΕΡΤ, αλλά προκύπτει πως δύο μέλη του, με πρώτο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο που καλείται να εφαρμόσει τις νέες αρχές ήθους, έχουν πει ψέματα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.


Θετική εισήγηση υπό αίρεση από Νίκο Φίλη

«Δεν θέλω να δοθεί μήνυμα σε διάφορους καλοθελητές ότι είμαι σε αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης έπειτα από τη θετική εισήγηση υπό αίρεση που παρείχε στο προτεινόμενο ΔΣ της ΕΡΤ,

Είπε μάλιστα πως βρίσκεται “σε δυσχερή θέση” ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος και πως σε καμία περίπτωση δε δίνει λευκή επιταγή.

Ο Νίκος Φίλης εξέφρασε ενστάσεις για τον ίδιο το νόμο που επιτρέπει στον εκάστοτε υπουργό να διορίζει τον ΔΣ της ΕΡΤ, αφήνοντας έτσι αιχμές κατά του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά. Δικαιολογώντας την έστω υπό αίρεση θετική του εισήγηση, εξήγησε πως ψηφίζει θετικά γιατί θέλει να ανοίξει την ΕΡΤ.

 


Η Όλγα και η…Ευλαμπία

Παρά το γεγονός ότι η Όλγα Κεφαλογιάννη δεν διατύπωσε γνώμη για την επιλογή Ταγματάρχη, όπως έκανε και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αποκάλυψε προηγουμένως ότι στο σημείο της αίτησης πρόσκλησης ενδιαφέροντος που αναφερόταν το φύλο του. “Προφανώς εκ παραδρομής” σχολίασε η κα Κεφαλογιάννη το λάθος του κ. Ταγματάρχη.

 

 

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό