Εντείνει τις προσπάθειες η κυβέρνηση για να "κλείσει" η συμφωνία

Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να «εξαργυρώσει» τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα της Λετονίας και να…

2298789

Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να «εξαργυρώσει» τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα της Λετονίας και να «κλειδώσει» μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Δανειστές και η Ελλάδα συμφώνησαν ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προκειμένου να γεφυρωθεί το όποιο χάσμα παραμένει σε επίπεδο Brussels Group και οι δύο πλευρές να απλώσουν τα χέρια. Παρόλα αυτά, ορισμένα «καυτά» μέτωπα παραμένουν ανοιχτά.

Οι θεσμοί πιέζουν την κυβέρνηση για σημαντικές αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, ενώ από την πλευρά του το Μαξίμου δείχνει αποφασισμένο να μην κάνει πίσω από τις σαφείς «κόκκινες» γραμμές που έχει θέσει.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επικρατεί πάντως μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις αρχές Ιουνίου, ενώ οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στη Ρίγα της Λετονίας έδωσαν ώθηση στις διαπραγματεύσεις, καθώς εκφράστηκε η πολιτική βούληση, να υπάρξει συμφωνία, από όλες τις πλευρές.

Παράλληλα, εκφράστηκε η ανάγκη για αμοιβαία προσπάθεια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για μια συμφωνία στο πλαίσιο του ρεαλισμού και της συνευθύνης.

«Η μόνη ρεαλιστική λύση αυτή τη στιγμή είναι η αμοιβαία επωφελής συμφωνία και ο καθένας θα κριθεί από αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αφού υπογράμμισε επίσης ότι «αυτή τη στιγμή απαιτείται να υπάρχει από όλους αντίληψη της κατάστασης» και πως «εάν θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό, πρέπει να υπάρχει ρεαλιστική λύση για το πώς έχει διαμορφωθεί η πραγματικότητα», προχώρησε σε μια σύντομη αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Ρίγα της Λετονίας, κάνοντας λόγο για ένα ταξίδι ουσίας.

Σχολιάζοντας, δε, τις «εμπρηστικές» δηλώσεις όπως αυτές του κ. Σόιμπλε στον απόηχο της τριμερούς συνάντησης Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ, η ίδια κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι «αν κυριαρχήσει η σκληρή γραμμή, τότε προφανώς μας δυσχεραίνει στην εξεύρεση λύσης», ενώ όσον αφορά στα σενάρια για την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα «η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν πρόβλημα και ότι, εάν θέλει το Ταμείο να παραμείνει, ας το κάνει».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως στην περίπτωση που δεν υπάρξει σύγκληση απόψεων, ανοιχτό παραμένει πάντα το ενδεχόμενο σύγκλησης ενός έκτακτου Eurogroup με μοναδικό θέμα για την Ελλάδα.

 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…