Newsroom

Newsroom

Tο αληθινό πρόσωπο του Σαίξπηρ;

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ είναι ένας από τους πιο γνωστούς ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς στον κόσμο. Το έργο του, όχι το…

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ είναι ένας από τους πιο γνωστούς ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς στον κόσμο. Το έργο του, όχι το πρόσωπό του.

Μέχρι σήμερα, κανείς δεν ήξερε με σιγουριά πώς μοιάζει ο δημιουργός του «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» (το πορτραίτο του στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του Λονδίνου αμφισβητείται ότι απεικονίζει πράγματι τον ίδιο), ενώ ορισμένοι αμφισβητούν ακόμη και ότι υπήρξε!

Τώρα, όμως, ένας ιστορικός ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε το πρώτο αυθεντικό πορτρέτο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ – και, μάλιστα, το μοναδικό για το οποίο ο άγγλος συγγραφέας πόζαρε όσο ζούσε.

Στο πορτραίτο ο Σαίξπηρ φαίνεται να κρατά ένα φύλλο καλαμποκιού και μία πεταλούδα, σύμβολα των έργων του «Αφροδίτη και Αδωνις» και «Τίτος Ανδρόνικος».

Το πορτραίτο, το οποίο απεικονίζει τον Σαίξπηρ να ποζάρει «ως κινηματογραφικός αστέρας», εντόπισε ο βοτανολόγος και ιστορικός Μαρκ Γκρίφιθς στην πρώτη έκδοση του βιβλίου βοτανολογίας «The Herball».

Γραμμένο από τον βοτανολόγο Τζον Τζέραρντ, το έργο εκτείνεται σε 1.484 σελίδες και αποτελεί την ογκωδέστερη επιστημονική μελέτη για τα φυτά που δημοσιεύθηκε ποτέ στην αγγλική γλώσσα.

Πιστεύεται ότι έχουν διασωθεί μόνο 15 αντίτυπα του βιβλίου.

Ολα τα πορτραίτα που απεικονίζουν τον άγγλο συγγραφέα – αυθεντικά ή μη – φιλοτεχνήθηκαν μετά τον θάνατο του. Ωστόσο, το επίμαχο πορτρέτο δημιουργήθηκε όσο εκείνος ζούσε. Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ πέθανε στις 3 Μαΐου 1616, ενώ το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1598.

«Πρόκειται για το μόνο γνωστό και αυθεντικό πορτραίτο του μεγαλύτερου συγγραφέα στον κόσμο που φιλοτεχνήθηκε στη διάρκεια της ζωής του» δήλωσε ο Μαρκ Χέτζις, εκδότης του περιοδικού Country Life, το οποίο αποκάλυψε την ύπαρξη του πορτραίτου.

«Είναι μια εξαιρετική ανακάλυψη. Μέχρι σήμερα κανείς δεν ήξερε πώς έμοιαζε ο Σαίξπηρ στη διάρκεια της ζωής του», πρόσθεσε.

Πηγή: in.gr

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…