Αυτοί που "μίλησαν" για το κοινό καλό, θα μείνουν για πάντα (βίντεο)

Έσπασαν τα πρωτόκολλα σιωπής κι είπαν στον κόσμο αλήθειες που η αμερικανική κυβέρνηση ήθελε να κρύψει και γι' αυτό έγιναν αγάλματα. Πρόκειται για το έργο του Ιταλού γλύπτη Ντάβιντε Ντορμίνο που στήθηκε στην Αλεξάντερπλατζ του Βερολίνου κι αναπαριστά τον πρώην πράκτορα της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, τον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ και τον Αμερικανό στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ που καταδικάστηκαν για παράβαση του νόμου περί κατασκοπείας.

statues

Έσπασαν τα πρωτόκολλα σιωπής κι είπαν στον κόσμο αλήθειες που η αμερικανική κυβέρνηση ήθελε να κρύψει και γι’ αυτό έγιναν αγάλματα. Πρόκειται για το έργο του Ιταλού γλύπτη Ντάβιντε Ντορμίνο που στήθηκε στην Αλεξάντερπλατζ του Βερολίνου κι αναπαριστά τον πρώην πράκτορα της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν, τον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ και τον Αμερικανό στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ που καταδικάστηκαν για παράβαση του νόμου περί κατασκοπείας.

Τα φυσικού μεγέθους αγάλματα των τριών πληροφοριοδοτών τοποθετήθηκαν στην κεντρική βερολινέζικη πλατεία και στέκονται σε τρεις καρέκλες, σαν να μιλούν σε μία ανοικτή δημόσια συγκέντρωση. Δίπλα τους υπάρχει μία τέταρτη, κενή καρέκλα. Σύμφωνα με τον γλύπτη, στην καρέκλα αυτή θα μπορούσε να καθίσει οποιοσδήποτε στο Βερολίνο, προκειμένου να σηκωθεί και να πει οτιδήποτε θέλει.

Η δημιουργία έχει τίτλο «Κάτι να πείτε;» και είναι αφιερωμένη στους τρεις whistleblowers που θεωρούνται ήρωες χάρη στις αποκαλύψεις τους για τις μυστικές υπηρεσίες και τον στρατό των ΗΠΑ.

«Έχασαν την ελευθερία τους, το δικαίωμά τους να πουν αλήθειες» σχολιάζει ο Ντορμίνο μιλώντας στην Deutsche Welle. Οι «Αυτό που έκανα με αυτά τα γλυπτά ήταν να παρουσιάσω τρία σύγχρονα είδωλα, τρεις σύγχρονους ήρωες. Στερούνται την ελευθερία τους για χάρη της αλήθειας. Οπότε μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε την αλήθεια και να έχουμε το κουράγιο να μάθουμε την αλήθεια» δηλώνει ο γλύπτης.

Ποιοι είναι οι πληροφοριοδότες

Ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος διέρρευσε διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ το 2011, εκτίει 35ετή ποινή σε μια στρατιωτική φυλακή. Ο Μάνινγκ έχει αλλάξει φύλο και σήμερα είναι γνωστός ως Τσέλσι.


Ο Τζούλιαν Ασάνζ ο οποίος φιλοξένησε τα αρχεία του Μάνινγκ στην ιστοσελίδα του Wikileaks, παραμένει στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Κατηγορείται για υπόθεση βιασμού στη Σουηδία. 


Ο πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε προγράμματα με τα οποία η αμερικανική μυστική υπηρεσία NSA συγκέντρωνε τεράστια ποικιλία ψηφιακών επικοινωνιών αμερικανών και αλλοδαπών πολιτών, με διάφορα τεχνικά μέσα, βρίσκεται σε μια άγνωστη τοποθεσία στη Ρωσία για σχεδόν δύο χρόνια.


Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…