Newsroom

Newsroom

Διπλοπλήρωσαν τα ρολόγια ύδρευσης οι κάτοικοι του Ωραιοκάστρου

Του Νίκου Σπυρόπουλου

vrisi

Του Νίκου Σπυρόπουλου

 

Διπλά έχουν στοιχίσει στους κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Ωραιοκάστρου, του ομώνυμου Καλλικρατικού Δήμου στη Θεσσαλονίκη, τα ρολόγια του νερού. Δήμος Ωραιοκάστρου και ΕΥΑΘ θα βρεθούν σε διαμάχη ώστε να επιστραφεί ποσό των χρημάτων στους κατοίκους.

 

Η ιστορία

Η ύδρευση στην περιοχή γινόταν αρχικά από ιδιόκτητες πηγές του Δήμου. Δηλαδή, ο Δήμος Ωραιοκάστρου διέθετε τις δικές του γεωτρήσεις, τις οποίες διαχειριζόταν και ήταν υπεύθυνη η ΔΕΥΑΩ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ωραιοκάστρου).

Τα υδρόμετρα, δηλαδή τα γνωστά ρολόγια του νερού, είχαν τοποθετηθεί από το Δήμο και τα είχαν πληρώσει κανονικά οι καταναλωτές μέσω του λογαριασμού τους.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο koutipandoras.gr, ο αντιδήμαρχος Διοικητικού – Οικονομικού – Προγραμματισμού Ωραιοκάστρου Ηρακλής Τσακαλίδης, το ποσό που είχαν καταβάλει τότε οι καταναλωτές για το ρολόι, ανερχόταν περίπου στα 70 με 75 ευρώ έκαστος.

 

tsakalidis

 

Η ύδρευση περνά στα χέρια της ΕΥΑΘ

Το 2008, ο τότε δήμαρχος Ωραιοκάστρου, όπως ανέφερε στο koutipandoras.gr ο κ. Τσακαλίδης, κατάφερε να περάσει την ύδρευση του Δήμου στην ΕΥΑΘ (Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. – την αντίστοιχη ΕΥΔΑΠ δηλαδή – ).

Οι τοπικές πηγές καθώς και οι γεωτρήσεις στην περιοχή, όπως ήταν λογικό άλλωστε, έπαψαν να χρησιμοποιούνται.

Η ΕΥΑΘ, όπως συνηθίζει και επικαλούμενη την παλαιότητα των ρολογιών που είχαν τοποθετηθεί από το Δήμο (σ.σ είχαν τοποθετηθεί λίγο πριν το 2008) έπρεπε να συνδέσει τα δικά της νέα υδρόμετρα.

Το συγκεκριμένο προβλεπόταν και στη σχετική σύμβαση που υπογράφτηκε.

“Ήταν υποχρέωση ότι θα δεχτούμε τα ρολόγια της ΕΥΑΘ”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλίδης.

“Τα ρολόγια δεν ήταν των προδιαγραφών της ΕΥΑΘ, οπότε έβαλε τα δικά της. Τα ρολόγια ξαναχρεώθηκαν στους καταναλωτές”, δήλωσε στο koutipandoras.gr o δικηγόρος και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Ωραιοκάστρου “Αλλυλεγγύη – Ανατροπή”, Γρηγόρης Εδιρνέλης.

Το ποσό που αντιστοιχούσε σε κάθε καταναλωτή, ανερχόταν στα 153 ευρώ.

Ουσιαστικά, ο κάθε καταναλωτής είχε πληρώσει δυο φορές για ρολόι. Το ποσό έφτασε συνολικά περίπου τα 220 ευρώ.

 

eya 0

Οι αντιδράσεις του κόσμου

Όπως ήταν λογικό, όταν συμπεριλήφθηκε το ποσό για τα νέα ρολόγια στο λογαριασμό, μερίδα πολιτών αντέδρασε. Μάλιστα, όπως είπε στο koutipandoras.gr ο Αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου κ.Τσακαλίδης, υπάρχουν ακόμα μερικοί καταναλωτές οι οποίοι δεν έχουν εξοφλήσει το ποσό για τη σύνδεση των ρολογιών της ΕΥΑΘ.

“Μετά τις τότε αντιδράσεις των πολιτών για τα νέα ρολόγια, υπογράφτηκε μια σύμβαση του Δήμου με την ΕΥΑΘ. Σύμφωνα με αυτήν, όταν ο Δήμος εξοφλούσε ολόκληρο το ποσό της οφειλής από τη σύμβαση σύνδεσης – περίπου 700.000 ευρώ – στην ΕΥΑΘ, τότε η ΕΥΑΘ θα επέστρεφε στους καταναλωτές 73 ευρώ σε 9 συνεχόμενους λογαριασμούς”, είπε ο κ Τσακαλίδης.

Δηλαδή, 9 λογαριασμοί της ΕΥΑΘ, θα ερχόντουσαν μειωμένοι (κατά περίπου 8 ευρώ), ώστε να συμψηφιστεί το ποσό των 73 ευρώ.

Βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Εδιρνέλη, “ο Δήμος φαίνεται ότι έχει πάρει τα χρήματα αλλά δεν έχουν φτάσει στους καταναλωτές είτε με συμψηφισμό είτε με καταβολή μετρητών”.

 

Η αγωγή και το “πάγωμα”

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλίδη, μέσα στο 2010, ομάδα πολιτών μαζί με την τότε Διοίκηση του Δήμου, κατέθεσαν αγωγή εις βάρος της ΕΥΑΘ, καταγγέλλοντας τη συμφωνία (σ.σ σύνδεσης ρολογιών) ως λεόντεια.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν τίθεται θέμα περί λεόντειας σύμβασης, και έτσι ουσιαστικά “δικαίωσε” την ΕΥΑΘ.

Στις 31 Δεκεμβρίου του 2013, το υπολειπόμενο οφειλόμενο ποσό του Δήμου προς την ΕΥΑΘ εξοφλείται. Έτσι, η μείωση στους λογαριασμούς των καταναλωτών έπρεπε να ενεργοποιηθεί, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Η ΕΥΑΘ, όπως είπε στο koutipandoras.gr ο κ. Τσακαλίδης, “πατάει στην εν λόγω απόφαση του Δικαστηρίου” προκειμένου να μην επιστρέψει τα χρήματα, όπως ορίζει η σύμβαση.

Βέβαια, καταναλωτές αλλά και ορισμένες φωνές εκ των αντιπολιτευόμενων συνδυασμών στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατηγορούν την τωρινή Διοίκηση του Δήμου για κωλυσιεργία και “αδιαφορία” στο συγκεκριμένο θέμα.

 

Αγωγή κατά ΕΥΑΘ

Σύμφωνα με τα όσα μας δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου, “έχουμε δώσει εντολή στη νομική μας υπηρεσία να καταθέσει αγωγή εις βάρος της ΕΥΑΘ και να απαιτήσουμε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα”.

Βέβαια παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής, το πότε ακριβώς θα κατατεθεί η αγωγή.

“Ακούμε εδώ και πολύ καιρό ότι θα κατατεθεί η αγωγή αυτή. Έως τώρα δεν έχει γίνει κάτι”, δήλωσε χαρακτηριστικά στο koutipandoras.gr ο κ. Εδιρνέλης.

 

Φωτογραφία: (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…