Newsroom

Newsroom

Νέες διώξεις σε επτά για τις μίζες στα εξοπλιστικά

Σε βαθμό κακουργήματος άσκησαν ποινικές διώξεις οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος σε βάρος επτά προσώπων για μίζες που αφορούν προμήθειες οχημάτων από τη γερμανική εταιρία DAIMLER.

1 1165

Σε βαθμό κακουργήματος άσκησαν ποινικές διώξεις οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος σε βάρος επτά προσώπων για μίζες που αφορούν προμήθειες οχημάτων από τη γερμανική εταιρία DAIMLER.
Στα πρόσωπα αυτά περιλαμβάνονται Έλληνες κρατικοί αξιωματούχοι, Γερμανοί  και Έλληνες υπάλληλοι της εταιρίας.
Την προκαταρτική εξέταση είχε διατάξει η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράικου
Κατά την διενέργεια της προέκυψε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας υπογραφής και εκτέλεσης των επίμαχων συμβάσεων την περίοδο υπουργίας στο Εθνικής Άμυνας των Άκη Τσοχατζόπουλου και Γίαννου Παπαντωνίου φέρονται ότι έγιναν παράνομες πληρωμές συνολικού ύψους τουλάχιστον δυο εκατομμυρίων ευρώ από το 2001 και έπειτα, σε κρατικούς αξιωματούχους.
Οι δωροδοκίες έγιναν από διευθυντικά στελέχη της γερμανικής εταιρίας με τη μεσολάβηση Ελλήνων μεσαζόντων προκειμένου οι  αξιωματούχοι να προωθήσουν στην ιεραρχία τις επίμαχες συμβάσεις.
Για την πραγματοποίηση των παράνομων πληρωμών φέρεται ότι ακολουθήθηκε μεταξύ άλλων η χρήση εταιρικών λογαριασμών, οι οποίοι ωστόσο ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα προκειμένου να μη συνδέονται απευθείας
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το 2012 σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής η Daimler AG έδωσε «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» σε μίζες σε 22 χώρες την περίοδο 1998-2008, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Χρησιμοποιούσε offshore, τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων προσώπων και παραπλανητικές τιμολογήσεις. Στις ΗΠΑ, της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 185 εκατ. δολαρίων!

Το αποτέλεσμα της έρευνας των εισαγγελικών λειτουργών αποτυπώνεται στην ασκηθείσα ποινική δίωξη που περιλαμβάνει τα εξής αδικήματα:
•    Δωροδοκία υπαλλήλου σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.
•    Δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα σε βάρος του ελληνικού δημοσίου με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.
•    Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) .
Το κόστος των επίμαχων συμβάσεων ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ καθώς αυτές αφορούν:
•    Την προμήθεια 2.000 στρατιωτικών οχημάτων Mercedes 290 GD1 1/4T, με δικαίωμα προαίρεσης για την επιπλέον προμήθεια 2480 οχημάτων για τις ανάγκες του ΓΕΣ. Με συνολικό κόστος 96 εκ. ευρώ. (σύμβαση 015Α/97)
•    Την προμήθεια 224 οχημάτων Mercedes 290 GD1 1/4T, 111 οχημάτων τύπου Unimog, 21 ρυμουλκούμενων βαρέως τύπου, με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον προμήθεια μέχρι 111 ρυμουλκούμενων ελαφρού τύπου με κόστος 30 εκ. ευρώ. (Σύμβαση 19Α/2000)
•    Την προμήθεια 88 λεωφορείων τύπου OHL 1829/63, 49+1 θέσεων με δικαίωμα προαίρεσης για 32 επιπλέον λεωφορεία. (Σύμβαση 013Α/98)

 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…