Newsroom

Newsroom

Πάνω από 2.500 οι νεκροί στο Νεπάλ (δείτε βίντεο Google Earth για τα ιστορικά κτίρια που καταστράφηκαν+ σκίτσα-γροθιά στο στομάχι)

Οι νεκροί από το χτύπημα του Εγκέλαδου στο Νεπάλ έχουν πλέον ξεπεράσει τις 2.500. Την ίδια ώρα, στα μνημεία της…

nepal 1

Οι νεκροί από το χτύπημα του Εγκέλαδου στο Νεπάλ έχουν πλέον ξεπεράσει τις 2.500. Την ίδια ώρα, στα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς που καταστράφηκαν στο ιστορικό κέντρο του Κατμαντού από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στο Νεπάλ, μας ξεναγεί το βίντεο του δημοσιογράφου Andy Carvin, για λογαριασμό του reported.ly, μέσω του Google Earth.

Ο πύργος Νταράρα, μνημείου του 19ου αιώνα, κατασκευάστηκε το 1832 και ανοικοδομήθηκε μετά από τον σεισμό του 1934. Είχε ύψος 50 μέτρα και ήταν ένα από τα γνωστά μνημεία της πολιτισμικής κληρονομιάς του Κατμαντού, μαζί με την Πλατεία Ντέρμπαρ, αλλά και την στούπα Σουαγιαμπούναθ. Πολλοί ξένοι τουρίστες και Νεπαλέζοι ανέβαιναν τα 213 σκαλοπάτια του μέχρι την κορυφή του και τον εξώστη που εξασφάλιζε θέα σε ολόκληρη την κοιλάδα του Καμπαντού. Στον πύργο υπήρχε ιερό αφιερωμένος τον θεό Σίβα, αλλά τώρα στο σημείο υπάρχουν μόνο συντρίμμια.

Στο μεταξύ, η Πλατεία Ντέρμπαρ, το ιστορικό κέντρο του Κατμαντού, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, πλέον και αυτή παρουσιάζει μία εικόνα καταστροφής. Τα κτίριά της είχαν χτιστεί από τους βασιλείς της δυναστείας Μάλα ανάμεσα στον 12ο και τον 18ο αιώνες και σύμφωνα με την Unesco, αποτελούσαν το μοναδικό υπόδειγμα συμβίωσης του ινδουισμού, του βουδισμού και του ταντρισμού.

Ταυτοχρόνως, μία από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία της ορειβασίας είναι και αυτή στο Έβερεστ, όπου μια τεράστια χιονοστιβάδα, που προκάλεσε ο σεισμός, καταπλάκωσε δεκάδες κατασκηνωτές στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…