Newsroom

Newsroom

Συνάντηση Τσίπρα και Μίλερ της Gazprom

Με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

1 1090

Με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να υπογραφεί ο οδικός χάρτης για τον αγωγό και να συσταθεί ομάδα εργασίας για να μελετήσει το έργο.
Το μεσημέρι της Τρίτης ο ισχυρός άνδρας της Gazprom είχε συνάντηση με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Η έλευση Μίλερ στην Αθήνα καθορίστηκε κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, στη Μόσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση προχωρά στην σύσταση εταιρείας κοινοπραξίας με την Gazprom για την κατασκευή του ελληνικού αγωγού. Αναμένεται ότι στην κοινοπραξία αυτή θα πάρουν μέρος κυρίως ευρωπαϊκές εταιρείες, ενώ όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα εξέφρασε την υποστήριξη της για την υλοποίηση του έργου του αγωγού.

Ο νέος αγωγός, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου Turkish Stream που ξεκινά από τα ρωσικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας και καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποσκοπεί στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με παράκαμψη της Ουκρανίας.

Η επένδυση για το ελληνικό τμήμα του αγωγού, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως την ΠΓΔΜ εκτιμάται στα 2 δισ. ευρώ.
Τα οφέλη για την ελληνική πλευρά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού, την αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου, την δημιουργία θέσεων εργασίας και φυσικά την γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας.

Βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ δήλωσε:

«Η κυβέρνηση μας θέλει την ουσιαστικότερη δυνατή ανάπτυξη των Ελληνορωσικών σχέσεων. Η Ελληνορωσική συνεργασία έχει για εμάς στρατηγική σημασία.
Ιδιαίτερα η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Το θέμα του αγωγού ενδιαφέρει πολύ τη χώρα μας και είναι στις προτεραιότητες μας. Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με τη Ρώσικη πλευρά και ελπίζουμε πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε συμφωνία για τον αγωγό με σημαντικότατα οφέλη για τη χώρα μας την ελληνική οικονομία και το λαό. Μια ελληνορωσική σχέση δυνατή και ισχυρή πιστεύουμε ότι μπορεί να αλλάξει την εικόνα στην περιοχή μας και τον ευρωπαϊκό χώρο».

Ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι δεν υπογράφηκε τίποτα σήμερα μεταξύ των δύο πλευρών. Επεσήμανε ωστόσο ότι οι συζητήσεις προχωράνε και σύντομα θα ολοκληρωθούν επιτυχώς.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ρώσος υπουργός ενέργειας Αλ. Νόβακ, η Μόσχα θα εξετάσει την πρόταση να συμμετάσχει στην εξόρυξη υποθαλάσσιων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν για θέματα ενέργειας, Άννα Κάισα Ιτκόνεν: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ενήμερη, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να τοποθετηθεί.
Η Κομισιόν είναι έτοιμη να αξιολογήσει την όποια συμφωνία ενδέχεται να προκύψει μεταξύ Ελλάδας και Gazprom, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν διαθέτει καμία πληροφορία, αφού δεν υπάρχει συμφωνία.»

(φωτο Μπόλαρη eurokinisi)

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…