Newsroom

Newsroom

Der Standard: Η τρόικα απέτυχε παταγωδώς με τα μεταρρυθμιστικά της σχέδια για την Ελλάδα

Τα «χώνει» στην τρόικα η αυστριακή εφημερίδα Der Satandard, χαρακτηρίζοντας «ελάχιστη» την αυτοκριτική που έχουν κάνει οι πιστωτές της Αθήνας. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η τρόικα - Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - απέτυχε παταγωδώς με τα μεταρρυθμιστικά της σχέδια για την Ελλάδα.

Τα «χώνει» στην τρόικα η αυστριακή εφημερίδα Der Satandard, χαρακτηρίζοντας «ελάχιστη» την αυτοκριτική που έχουν κάνει οι πιστωτές της Αθήνας. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η τρόικα – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – απέτυχε παταγωδώς με τα μεταρρυθμιστικά της σχέδια για την Ελλάδα.

Σε σημερινό ειρωνικό της σχόλιο με τίτλο «Κακοί Έλληνες, καλή τρόικα», η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι δεν χρειάζεται κανείς να μετρήσει πόσο αυξήθηκε η ανεργία στην Ελλάδα, ούτε και να μπει σε μια ιδεολογική συζήτηση εάν η Αθήνα πρέπει να κάνει οικονομίες ή όχι, εκτιμώντας ότι η αποτυχία έχει συντελεστεί πολύ περισσότερο σε ένα πρακτικό επίπεδο.

Η αυστριακή εφημερίδα αναφέρει ως παράδειγμα ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, δήλωσε στην Ουάσιγκτον πως είναι πια καιρός να διαμορφωθεί στην Ελλάδα μια αποτελεσματική είσπραξη φόρων, με την  «Der Standard» να σχολιάζει ότι «προκαλεί έκπληξη που ο Τόμσεν δεν κοκκίνισε κάνοντας αυτές τις δηλώσεις, διότι αυτός και οι συνάδελφοί του αλωνίζουν στην Αθήνα από το 2010».

Η Der Standard σχολιάζει, ότι «εάν όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν ήταν δυνατό να διαμορφώσει λογικά ένα συγκριτικά απλό σημείο, όπως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, τότε η τρόικα απέτυχε τουλάχιστον το ίδιο όπως οι Έλληνες». Στη συνέχεια διερωτάται «πού ήταν λοιπόν όλοι αυτοί οι ελεγκτές», ενώ συμπεραίνει πως «είτε δεν έλαβαν σοβαρά τους ίδιους τους όρους τους, είτε αποδέχθηκαν κάθε καθυστέρηση».

Η εφημερίδα συνεχίζει την κριτική, σχολιάζοντας ότι θα πρέπει κανείς να παραδεχθεί πως η βοήθεια προς την Ελλάδα πρέπει να τεθεί σε νέες βάσεις, ενώ η γενική εξαγγελία του ΔΝΤ ότι θέλει μελλοντικά να θέτει λιγότερους όρους χαρακτηρίζεται «καλή αλλά όχι αρκετά συγκεκριμένη».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι τα προγράμματα μπορούν να λειτουργούν μόνον εάν μια χώρα συμμετέχει στη διαμόρφωση των μέτρων και εφαρμόζει με δική της ευθύνη και ίσως αυτό θα πρέπει να συζητήσουν ΔΝΤ, Αθήνα και Βερολίνο.

Συμπληρώνει πως σε μια τόσο περίπλοκη υπόθεση όπως η κρίση στην Ελλάδα, θα έπρεπε να είναι περισσότεροι συγκρατημένοι εκείνοι που δίνουν συμβουλές.
Η Der Standard καταλήγει στην εκτίμηση ότι μια αυτοκριτική της τρόικα μπορεί να μην έκανε καλύτερα τα πράγματα, ωστόσο η παραδοχή ότι όλοι έχουν κάνει λάθη θα μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

InCollage 20240419 160043944

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

«Mε την όψιμη μεταγραφή με τις άλλοτε βαρύνουσες πολιτικές δηλώσεις για το πώς τρώει φαλλούς…

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

image 1 1

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά σε κτίρια του νησιού, ενώ, όπως…