Newsroom

Newsroom

Επανέναρξη των συνεδριάσεων του Brussels Group στο Παρίσι

Ξαναρχίζουν σήμερα στο Παρίσι οι διαβουλεύσεις του Brussels Group, οι επικεφαλής των θεσμών στις διαπραγματεύσεις συναντούν την ελληνική αντιπροσωπεία. «Το Brussels Group συναντάται αυτό…

1665199

Ξαναρχίζουν σήμερα στο Παρίσι οι διαβουλεύσεις του Brussels Group, οι επικεφαλής των θεσμών στις διαπραγματεύσεις συναντούν την ελληνική αντιπροσωπεία. «Το Brussels Group συναντάται αυτό το Σαββατοκύριακο, αρχής γενομένης από αύριο το απόγευμα, οπότε συνεχίζονται οι εργασίες και μετά, στο άτυπο Eurogroup της 24ης Απριλίου, οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν απολογισμό της προόδου», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα.

Στο Μαξίμου θεωρούν θετικό γεγονός, ότι οι διαπραγματεύσεις του Brussels group ξεκινούν πάλι  και ευελπιστούν ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου θα έχει διαμορφωθεί μια κοινή αντίληψη γύρω από το τεχνικό περίγραμμα της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες  αυτό που θα επιδιωχθεί σε πρώτη φάση θα είναι μια συμφωνία για το δημοσιονομικό πλαίσιο, ενώ οι δανειστές δείχνουν να μετακινούνται από τις απόλυτα σκληρές θέσεις τους. 

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν χρειάζεται να έχουν συμφωνηθεί όλα για να γίνουν εκταμιεύσεις αλλά και ότι ο επικεφαλής του Eurogroup Γιερούν Ντάισελμπλουμ, μίλησε για πρόοδο, παρά τις αποκλίσεις. 

Για πρόοδο στο προσεχές Eurogroup μιλά πλέον ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από την Ουάσινγκτον, όπου είχε και ολιγόλεπτη συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει ποτέ μια ημερομηνία κλειδί, όλα τα πράγματα θα πρέπει να τα βλέπουμε συνδυαστικά και συσσωρευτικά, στις 24 Απριλίου δεν θα υπάρχει επίλυση, θα υπάρχει πρόοδος. Το ζητούμενο είναι τι κάνουμε μετά τον Ιούνιο εποχή, ο στόχος μας είναι μια καλή συμφωνία για την μετά τον Ιούνιο εποχή, μια συμφωνία σε διαφορετική αντίληψη από τις προηγούμενες, οι οποίες επέκτειναν το πρόβλημα, προσποιούμενοι ότι το είχαν λύσει. Δεν θα αφήσουμε καμία πέτρα που να μην αναποδογυρίσουμε προκειμένου να βρούμε μέρος της λύσης από κάτω».

Σχετικά με τα σημεία διαφωνίας που παραμένουν με τους εταίρους-δανειστές με αποτέλεσμα να μην φαίνεται ακόμη συμφωνία στον ορίζοντα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι αφορούν στα πεδία «των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και στη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».

Δίνοντας το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση τόνισε: «Θέλω να είμαι σαφής: Δεν πρόκειται εδώ για αδυναμία τεχνικής προσέγγισης αλλά για πολιτική διαφωνία, που, όμως, όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων στο βαθμό που αναγνώριζαν και εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ότι ο συμβιβασμός που επιδιώκουμε θα σέβεται τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου». Κυβερνητικοί κύκλοι διαμηνύουν πως διατηρούνται στο ακέραιο οι «κόκκινες γραμμές» και δεν θα γίνουν αποδεκτά υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπές μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, κ.ά., τα οποία, όπως λένε, δεν βοηθούν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Υπάρχουν όμως και «πάρα πολλά» σημεία σύγκλισης και επαφής των δύο πλευρών, όπως είπε ο πρωθυπουργός. «Τα σημεία σύγκλισης και επαφής των δύο πλευρών είναι ήδη πάρα πολλά και συγκροτούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η συμφωνία μας. Σε σύγκριση με την αφετηρία έχει γίνει αξιόλογη πρόοδος σε σειρά θεμάτων που αφορούν την βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την ενίσχυση της αυτονομίας του, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αποτελεσματικότητα των διοικητικών υπηρεσιών αλλά και για φορολογικές παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν ένα κατάλληλο πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον έτος δίχως να επιβαρύνουν την κοινωνική πλειοψηφία, αλλά κατανέμοντας τα βάρη σε αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν υψηλή φοροδοτική ικανότητα».

Μάλιστα, επιδιώκοντας να υπάρξει σύγκλιση απόψεων με τους δανειστές σε περισσότερα ζητήματα η ελληνική πλευρά, πού είχε ήδη από χθες (Πέμπτη) ανακοινώσει ότι το Brussels Group ξεκινά τις εργασίες του το Σάββατο, επισήμανε ότι η Αθήνα «θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των θεσμών πλήρεις και εξειδικευμένες προτάσεις και χρονοδιαγράμματα για το σύνολο των θεμάτων που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όπως σημείωναν, κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί ειδικό βάρος στα φορολογικά θέματα, με πρόσθετη εξειδίκευση».