Newsroom

Newsroom

Καλύτερη τομάτα, φυσικά!

Οι ντομάτες  των  καλλιεργητών Προγράμματος  Συμβολαιακής Καλλιέργειας Pummaro της  εταιρείας  ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas στην Γαστούνη της Ηλείας είναι κατακόκκινες και ζουμερές και…

tomato dr gls merlice 004

Οι ντομάτες  των  καλλιεργητών Προγράμματος  Συμβολαιακής Καλλιέργειας Pummaro της  εταιρείας  ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas στην Γαστούνη της Ηλείας είναι κατακόκκινες και ζουμερές και το προϊόν είναι τόσο φυσικό, όσο ένα μποστάνι.

Αυτό το εξαιρετικό  αποτέλεσμα προέκυψε  χάρη στις αειφόρες και ορθές πρακτικές καλλιέργειας με εξοικονόμηση σημαντικής ποσότητας νερού, καθώς έχουν εγκατασταθεί σταθμοί πρόβλεψης καιρικών συνθηκών, οπότε ανάλογα με την υγρασία γίνεται εξορθολογισμός στο πότισμα. Αποτέλεσμα αυτού είναι υψηλότερη ποιότητα τομάτας με χαμηλότερη υγρασία, γεγονός το οποίο εξοικονομεί ενέργεια και περιορίζει τις εκπομπές CO2 κατά το στάδιο της συμπύκνωσης στην παραγωγική διαδικασία στο εργοστάσιο του Pummaro στη Γαστούνη.

 

Κερδίζουν οι συνεργάτες της Pummaro και φυσικά το περιβάλλον

Στο πλαίσιο της αειφόρας καλλιέργειας τομάτας, πολλοί αγροί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Pummaro σκεπάζονται με βιοδιασπώμενο φιλμ, το οποίο μετά το πέρας της συγκομιδής, ενσωματώνεται στο χωράφι, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα απορρίμματα. Κάποιοι καλλιεργητές μάλιστα – μετά από δοκιμές – έχουν επιλέξει να μην καλύπτουν τη σοδειά τους, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος της καλλιέργειάς τους. Οι παραπάνω βελτιώσεις, εκτός της ωφέλειας στο περιβάλλον, συμβάλλουν και στη μείωση του κόστους καλλιέργειας, παρέχοντας ισχυρά πλεονεκτήματα στους αγρότες.

Εξοικονομείται νερό χάρη στην εγκατάσταση οργάνων που μετρούν την υγρασία και προβλέπουν τη βροχή, για να μη γίνονται περιττά ποτίσματα. Οι πρακτικές καλλιέργειας και προστασίας του αγρού είναι απόλυτα φιλικές στο περιβάλλον. Για παράδειγμα χρησιμοποιείται βιοδιασπώμενο υλικό (φιλμ) με το οποίο σκεπάζουν το χώμα για να προστατεύεται το χωράφι από τα ζιζάνια και η ντομάτα να μεγαλώνει υγιής.

Κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση των αποβλήτων κατά 80% και η μείωση της κατανάλωσης νερού άρδευσης κατά 25%, η διατήρηση της γονιμότητας των εδαφών και της βιοποικιλότητας της περιοχής, όπως και η μείωση κατανάλωσης ενέργειας. Ήδη υπάρχει σαφής βελτίωση στους περιβαλλοντικούς δείκτες στα χωράφια αλλά και σε όσους αφορούν στη λειτουργία του εργοστασίου τομάτας στη Γαστούνη.

Το σωστό πότισμα δίνει καλύτερη ποιότητα ντομάτας, με περισσότερη  ψίχα, μεστή υφή και καλύτερη γεύση, ενώ η συνεχής παρακολούθηση της σοδειάς σε συνδυασμό με τις φιλικές στο περιβάλλον μεθόδους καλλιέργειας, διατηρούν πιο υγιή τα φυτά για να δώσουν γερό καρπό ντομάτες με καλύτερο, πιο κόκκινο χρώμα.

tomatoes 0

 

Οι καλλιεργητές επιβεβαιώνουν

gavrilopoulosΟ Φώτης Γαβριλόπουλος, παραγωγός τομάτας, ήταν ο πρώτος που αφαίρεσε εντελώς το νάιλον από τις καλλιέργειές του. «Η αειφόρος καλλιέργεια είναι η καλύτερη που μπορεί να κάνει ένας γεωργός. Είναι συστηματική και χάρη στη βοήθεια των ειδικών γίνεται ακόμη καλύτερη και φυσικά πιο οικονομική. Παλιότερα πηγαίναμε με την εμπειρία των μεγαλύτερων. Τώρα μάθαμε να δίνουμε στο χωράφι αυτό που του λείπει την ώρα που του λείπει. Η καλλιέργεια της τομάτας για λογαριασμό της Unilever είναι μια σίγουρη καλλιέργεια, γιατί είναι η μόνη στην περιοχή μας που γίνεται με συμβόλαιο. Έχω την εξασφάλιση ότι θα πληρωθώ στην ώρα μου για να καλύψω την επένδυση που έχω κάνει στα χωράφια μου».

 

 

dymmenosΟ Θανάσης Ντυμένος, παραγωγός τομάτας, έχει εγκαταστήσει και φωτοβολταϊκά στο χωράφι του. « Μεγάλωσα στα χωράφια στις καλλιέργειες τομάτας, αλλά το πώς ακριβώς αναπτύσσεται η ρίζα της τομάτας το έμαθα σε ένα από τα σεμινάρια που διοργανώνει για εμάς η Unilever. Εάν με ρωτήσετε ποιο είναι το πιο σημαντικό σε όλο το πρόγραμμα είναι ότι μάθαμε να δίνουμε στην καλλιέργειά μας αυτό που χρειάζεται – νερό, λίπασμα – όταν ακριβώς το χρειάζεται και όχι να εργαζόμαστε εμπειρικά. Είμαστε πλέον ομάδα μαζί με άλλους παραγωγούς, αλλά και με τους ανθρώπους της εταιρίας, και αλληλοβοηθιόμαστε. Χρησιμοποιούμε όλοι τα μηχανήματα που έχουν αγοραστεί, μαζεύουμε μαζί τις τομάτες, συνεργαζόμαστε ακόμη και στη μεταφορά τους στο εργοστάσιο του Pummaro». 

 

 

tsourasΟ Θανάσης Τσούρας, παραγωγός τομάτας, ήταν ο πρώτος που δοκίμασε το βιοδιασπώμενο φιλμ εδαφοκάλυψης αντί του νάιλον. «Βλέπουμε ότι η Unilever ψάχνει να βρει λύσεις σε όλα τα θέματα και χρηματοδοτεί εργαλεία, όπως τα υγρασιόμετρα, οι παγίδες για τα έντομα, οι μετεωρολογικοί σταθμοί, τα οποία θα κάνουν την εργασία μας πιο αποτελεσματική. Νιώθουμε εμπιστοσύνη πως θα αγοράζει το προϊόν μας για πολλά χρόνια και έτσι μπορούμε κι εμείς να επενδύσουμε στις καλλιέργειές μας. Πολλοί από εμάς έχουμε ήδη επεκτείνει τα στρέμματα που καλλιεργούμε».

 

 

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…