Newsroom

Newsroom

Γιατί μπορεί να αποδώσει το "παίγνιο" Τσίπρα με Ρωσία

Το «παίγνιο» του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα μπορεί να αποδώσει πολλά και επίσης μπορεί…

tsipras 257

Το «παίγνιο» του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα μπορεί να αποδώσει πολλά και επίσης μπορεί να στραφεί κατά της φήμης και της ισχύος της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, αναφέρει σε ενδιαφέρον δημοσίευμα – ανάλυση, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti.

Η απόφαση του Τσίπρα να πάει στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της τεράστιας μάχης για το χρέος που δίνει με την Ευρώπη δεν αποτελεί έκπληξη για όσους γνωρίζουν από Ιστορία. Τα περισσότερα μέλη της ελληνικής μειονότητας στη Ρωσία είναι απόγονοι Βυζαντινών προσφύγων και προσφύγων από τα οθωμανικά Βαλκάνια, την Αυτοκρατορία τη Τραπεζούντας και την Ανατολία.

Παρά το γεγονός ότι ο Τσίπρας είναι άθεος, φαίνεται πρόθυμος να αξιοποιήσει την Ορθοδοξία και τους κοινούς θρησκευτικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, για να κερδίσει τους ελληνικής καταγωγής κατοίκους της Μόσχας και της Αγ. Πετρούπολης. Επίσης, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Έχοντας καταβάλει τα 490 εκατ. δολάρια της δόσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η προσοχή όλων επικεντρώνεται στην επόμενη πληρωμή που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, κάθε εβδομάδα του Απριλίου και στα 7,75 δισ. δολάρια που θα πρέπει να βρει τον Μάιο και τον Ιούνιο, την ώρα που πρέπει να καταβάλει μισθούς και συντάξεις.

Πηγαίνοντας στη Μόσχα ο Τσίπρας παίζει ένα μεγάλο παιχνίδι. Η Άγκελα Μέρκελ είχε πει πως η τυχόν ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη θα σημάνει το τέλος του ευρωπαϊκού ονείρου. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως το Grexit θα καταστήσει το ευρώ λιγότερο ισχυρό νόμισμα, με τις χώρες να μπορούν να επιλέγουν αν και πότε θα το υιοθετούν. Η ελληνική έξοδος θα πλήξει το κύρος του ευρώ.

Στο μεταξύ, εντός της ΕΕ, η ψηφοφορία για την συνέχιση ή και την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας αποτελεί έναν ακόμα άσο στο μανίκι του Τσίπρα. Στην ψηφοφορία απαιτείται ομοφωνία και των 28 κρατών μελών και ο Τσίπρας έχει απειλήσει να εκτροχιάσει τη διαδικασία, κάτι που θα αποδειχθεί εξαιρετικά επιζήμιο για την ΕΕ.

«Πρέπει να αφήσουμε πίσω αυτόν τον φαύλο κύκλο», δήλωσε, σχετικά, ο Τσίπρας από τη Μόσχα. «Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος και έχει το αναμφισβήτητο δικαίωμα να εφαρμόσει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να εκμεταλλευτεί τον γεωπολιτικό της ρόλο», είπε.

Η Μέρκελ αντιμετωπίζει τους δικούς της δαίμονες στο εσωτερικό. Γνωρίζει πως η κοινή γνώμη είναι κατά της βοήθειας προς την Ελλάδα και, πολιτικά, πιέζεται από τα πιο συντηρητικά στοιχεία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος AfD. Η Μέρκελ πρέπει να εμφανίζεται σκληρή προς τους Έλληνες, αν και φοβάται τα αποτελέσματα ενός ενδεχόμενου Grexit για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ενώπιον λοιπόν της ψηφοφορίας για τις κατά της Ρωσίας κυρώσεις, του Ιουνίου, η Μέρκελ, ίσως υποχωρήσει στις απαιτήσεις του Τσίπρα και αποδεχτεί την απόδοση νέου δανείου, το οποίο θα αποτελεί το κόστος που θα πρέπει να πληρώσει για να κρατήσει όρθιο το ευρώ και να δείξει πως η ΕΕ είναι ενωμένη απέναντι στη Ρωσία.

Αν όμως κινηθεί με τον τρόπο αυτό θα χάσει έδαφος στο εσωτερικό της Γερμανίας. «Η επίσκεψη Τσίπρα δεν θα μπορούσε να γίνει σε καλύτερη στιγμή», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στους δημοσιογράφους.

Πηγές:http://sputniknews.com/europe/20150409/1020661079.html#ixzz3Wq8BfYtt, http://www.defencepoint.gr

 

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό